xcounter
#

"Проблиск майбутнього": китайський повітряний танкер заправляє стелс-винищувачі

"Проблиск майбутнього": китайський повітряний танкер заправляє стелс-винищувачі
4200

Китайським військово-повітряним силам вкрай необхідний стратегічний літак-заправник. І, мабуть, вони вже займаються розробкою. Якщо це станеться, то цей літак може виглядати саме так, як на фото, каже видавництво Forbes.

Художник, який опублікував у китайському виданні концепцію, зобразив варіант військово-транспортного літака Y-20 ПС Народно-визвольної армії, який заправляє баки двох стелс-винищувачів J-20.

Найбільш вражає те, що заправник Y-20U на ілюстрації може похвалитися сучасними турбовентиляторними двигунами. Насправді, первісна версія літака, ймовірно, буде оснащуватися більш старими і менш потужними двигунами, що може обмежити його характеристики.

Читайте також: США змінює підходи до закупівлі озброєннь далекої дії під нову концепцію війни
Художній концепт Y-20U з сучасними двигунами
Художній концепт Y-20U з сучасними двигунами

Літаки-заправники допомагають розширити дальність польоту винищувачів і інших бойових літаків. Вони особливо важливі в західній частині Тихого океану, де ймовірні зони бойових дій можуть знаходитися на відстані 1000 км і далі від великих ділянок суші і їх аеродромів.

Велика інфраструктура Китаю, що складається з авіабаз на материку, вже не кажучи про десяток острівних форпостів, компенсує відсутність у НВАК великих літаків-заправників. Особливо в разі будь-яких воєн, які Китай може вести на своїй периферії, наприклад, в Тайвані або в Китайському морі.

Щоб проектувати свою повітряну силу в Тихому океані, китайським ПС будуть потрібні заправники

У збройних сил США є близько 500 стратегічних заправників, більшість з яких - KC-135. Китайські ПС, навпаки, мають всього три стратегічні заправники Il-78 російського виробництва, а також потенційно 10 середніх бомбардувальників H-6 переобладнаних у літаки-заправники.

Кожен Il-78 може вивантажувати до 100 тонн палива за операцію, що робить їх приблизно еквівалентними KC-135. У свою чергу, H-6U може розвантажувати менше 20 тонн.

Y-20U Китайський літак заправник
Поки неясно, скільки палива може нести Y-20U

Переобладнаний заправник Y-20 - з паливними баками під фюзеляжем і обома крилами - вже здійснив перший політ. «Я вірю, що люди побачать дебют нашого повітряного танкера Y-20 на полі бою в недалекому майбутньому», - сказав в інтерв'ю Центральному телебаченню Китаю Тен Хуей (Teng Hui) в лютому, пілот Y-20 і командир полку Західного командування НВАК.

Рання модель заправника Y-20U майже напевно буде літати з тими ж російськими двигунами D30, якими оснащується базовий Y-20. Але, за словами авіаційного експерта Білла Світмана (Bill Sweetman), двигун D30 з силою тяги 21 000 фунтів є «застарілою технологією 1960-х років».

Заправник Y-20U випробування Китай
Заправник Y-20U під час випробувань

Вочевидь, це вплине на можливості Y-20U.

Протягом багатьох років Китай намагався вдосконалити WS20, копію американського двигуна F101. Y-20 може бути першим у черзі, хто отримає ці нові двигуни. F101 важко назвати новим - він використовувався в бомбардувальнику B-1 з 1970-х років, - але він виробляє більше 27 000 фунтів тяги, що робить його набагато більш потужним, ніж D-30.

WS20 може перетворити Y-20 в дійсно сучасний стратегічний військово-транспортний літак. І цей же двигун може зробити Y-20U дійсно сучасним стратегічним літаком-заправником.

Читайте також: Скільки насправді коштує ПТРК Javelin: американські документи