xcounter
#

Скільки насправді коштує ПТРК Javelin: американські документи

Чужа практика прозорих закупівель. У нас так само буде?
Скільки насправді коштує ПТРК Javelin: американські документи
12705

У Сполучених Штатах вартість закупівлі усіх зразків озброєнь є у відкритих документах, які регулярно оприлюднюються як Пентагоном, так і відповідними службами Конгресу, що відповідають за контроль над закупками для армії. Бо гроші на військо - то гроші платників податків. Їхнє витрачання не може бути секретом. Але наскільки детальними є такі плани та звіти? Дивіться самі.

Інформаційно-консалтингова компанія Defense Express відкрила один з таких доступних документів, що має назву Army Financial Management & Comptroller . Бажаючі можуть ознайомитись з ним особисто.

У ньому з 1996 року структуровано зібрана інформація, що і за якою ціною купувала для своїх потреб американська Армія. Як кажуть, не обдуриш нікого, бо "усі ходи записані".

Читайте також: ​Javelin FGM-148E для України: у чому особливість цієї модернізації протитанкового ракетного комплексу

Серед іншого, нас зацікавила вартість протитанкових засобів.

Як відомо, Збройні сили України отримали від США дві партії американських ПТРК Javelin, одна з яких була закуплена за бюджетні кошти. Міноборони закупило у США ПТРК Javelin у версії FGM-148E, він же FGM-148 Block 1. Остання партія цих протитанкових комплексів, як писав Defense Express, прибула до України 16 червня.

Загальна кількість комплексів Javelin у Збройних Силах України має становити 47 пускових установок та 360 ракет. При цьому вартість другої партії поставки з 10 пускових установок та 150 ракет (із додатковими послугами) становила $36,5 млн та була реалізована через програму уряду США "Міжнародні військові продажі".

А яка варість ракет та пускової ПТРК Javelin для американської армії?

Читаємо інший відкритий документ Пентагону щодо закупівель ракетного озброєння Justification Book of Missile Procurement з 65 сторінки і далі.

Там зафіксовано, що армія США у 2020 фінансовому році (FY20) збирається придбати 672 ракеты до ПТРК Javelin, а у FY21 - ще 763 штуки. При цьому вартість однієї ракети по цим рокам становить $177,6 тис. та $175,2 тис. відповідно. Загалом до 2020 року було закупленно 32142 ракети.

Javelin
Пускова установка ПТРК Javelin

Пускові установки Javelin. У FY19 було придбано 135 нових ПУ за ціною $166,7 тис.

TOW
Пуск ракети ПТРК TOW з БТР "Страйкер"

Вартість ракети Hellfire II становить більше $70 тис. за штуку. У FY20 та FY21 планується закупівля 5112 та 3518 ракети, з вартістю відповідно у $72 тис. та $76,5 тис. На сьогодні закуплено 76 513 ракет "Хелфайєр".

Hellfire
Пуск ракети Hellfire з гелікоптера

Багатоцільова тактична / протитанкова ракета JAGM коштує понад $200 тис. за штуку. Армія США у FY20 закупить 494 ракет за ціною у $201,4 тис., а у FY21 відповідно 657 зракзків за ціною $204 тис. кожна. На сьогодні армією закуплено 1993 ракети цього типу.

Також у американських документах подано значні обсяги цікавої інформації як щодо кількості, так і цінових параметрів багатьох інших зразків озброєнь.

Читайте також: ​Про український ЗРК та можливість створення власного Javelin: інтерв'ю з Олегом Коростельовим (відео)