xcounter
#
Пуск Javelin FGM-148

​Javelin FGM-148E для України: у чому особливість цієї модернізації протитанкового ракетного комплексу

Пуск Javelin FGM-148
20448

Україна отримала одну з останніх версій ПТРК Javelin FGM-148

Міноборони розсекретило точну модифікацію партії Javelin, яку Україна закупила у США - FGM-148E він же FGM-148 Block 1. Партія цих протитанкових комплексів, як писав Defense Express, прибула до України 16 червня.

Станом на сьогодні FGM-148E Block 1 є найсучаснішою з доступних версій Javelin. Хоча, формально, це вже передостання версія Javelin, проте серійний випуск новішої FGM-148F розпочався лише у травні цього року, а всі нові комплекси будуть направлені виключно до армії США.

Читайте також: На Чернігівщині перевіряють керовані ракети для ПТРК "Корсар" (фото)

FGM-148E Block 1 почала надходити до армії США у 2008 році на заміну FGM-148C Block 0, яка експлуатувалась з 1996 року.

FGM-148E Block 1
FGM-148E Block 1 - потужніший та швидший

Під час модернізації до рівня FGM-148E Block 1 у протитанковій ракеті був замінений двигун, який дозволив зменшити час польоту ракети до цілі, а також посилено бойову частину. Це напряму впливає на ефективність ураження цілі та загальну бойову ефективність комплпексу на полі бою.

Модернізована версія Javelin отримала оновлену пускову установку M98A2 CLU з 12-кратиним прицілом та новим програмним забезпеченням, що дозволило підвищити точність комплексу, яка і так знаходиться на рівня 95-97%. Окрім того була зменшена загальна вага ПТРК.

Пускова установка Javelin
Пускова установка Javelin

Нагадаємо, що це вже друга поставка Javelin з США до України, і загальна кількість комплексів Javelin у Збройних Силах України має становити 47 пускових установок та 360 ракет.

Загальна сума другої поставки з 10 пускових установок та 150 ракет (із додатковими послугами) становила 36,5 млн доларів та була реалізована через програму уряду США "Міжнародні військові продажі".

Додамо, що за цією програмою Україна може закупити 16 сторожових катерів Mk VІ, які є одними з найновіших у своєму класі. Загальна вартість цього контракту може становити понад 600 млн доларів.

Mk VI
Mk VI - найновіший патрульний катер ВМС США
Читайте також: ​У Польщі активізували розробку ракетного винищувача танків Ottokar-Brzoza