xcounter
#
Проект винищувача танків з Spike NLOS

​У Польщі активізували розробку ракетного винищувача танків Ottokar-Brzoza

Проект винищувача танків з Spike NLOS
2372

Проект винищувача танків продемонструвала Rafael Advanced Defense Systems, яка об’єднала зусилля з Polish Armaments Group

Міністерство оборони Польщі прискорює розробку спеціалізованої машини для знищення бронетехніки противника високоточними протитанковими ракетами, яка отримала назву Ottokar-Brzoza (на честь ветерана двох Світових воєн та Польсько-радянської війни).

Ця програма стартувала декілька років тому, а свої проекти представили ряд польських оборонних підприємств, зокрема Polska Grupa Zbrojeniowa, а також іноземні компанії - MBDA UK та ізраїльська Elbit Systems.

Читайте також: ​США розгортає у Польщі додаткові сили: десятки винищувачів та дві тисячі військових
Ottokar-Brzoza
Один з проектів Ottokar-Brzoza (фото: Andrzej Pawłowski, Konflikty.pl)

Проте тепер до проекту залучилась ще одна ізраїльська компанія Rafael Advanced Defense Systems, яка об’єднала зусилля з Polish Armaments Group. У результаті був представлений один з найцікавіших зразків протитанкової техніки останнього часу.

Головна особливість машини - використання високоточних ракет Spike NLOS, які можуть знищувати цілі поза межами видимості на дальності до 32 км. Наведення ракети здійснюється за допомогою дрону чи супутника та може здійснюватись у трьох режимах - "вистрілив - забув", "вистрелив, помітив, скорегував" та "вистрелив та направив".

Тобто оператор може самостійно коригувати політ ракети та обирати цілі вже під час польоту, а ракета захоплювати та автоматично наводитись на неї. Це дозволяє навіть здійснювати постріл у "район цілі" отримавши попередні дані.

Spike NLOS
Пуск Spike NLOS

За проектом компаній, винищувач танків Ottokar-Brzoza буде озброюватись одразу 8 такими ракетами, які будуть встановлюватись в один пакет. У якості шасі розглядають шасі BWP-1 (польська ліцензійна копія БМП-1) та КТО Rosomak (польська ліцензійна модифікація фінського БТР Patria AMV).

КТО Rosomak
КТО Rosomak

Зазначається, що використання BWP-1, попри її невідповідність сучасним вимогам поля бою, дозволить значно зекономити кошти. У польській армії понад 1200 BWP-1, тому такий варіант модернізації дозволить продовжити ефективну експлуатацію цих машин.

Читайте також: Азербайджан має намір придбати турецькі ударні дрони