xcounter
#
Катер Mk VІ

Конгрес США повідомили про плани продажу Україні 16 катерів Mk VІ

Катер Mk VІ
1533

Агентство міністерства оборони США з військової співпраці повідомило Конгрес США про продаж Україні по лінії Foreign Military Sales 16 сторожових катерів

17 червня 2020 року Агентство міністерства оборони США з військової співпраці (Defense Security Cooperation Agency - DSCA) направило до Конгресу США повідомлення про майбутню плановану продаж Україні по лінії американської програми міжурядових іноземних військових продажів - Foreign Military Sales (FMS), 16 (шістнадцяти) швидкісних сторожових катерів.

Сторожовий катер Mk VІ

Поставка схвалена Державним департаментом США. Її загальна вартість орієнтовно складатиме 600 млн дол. При цьому поставка включатиме в себе навчання і технічну підтримку. Відомо, що раніше повідомлялося, що поставка Україні сторожових катерів Mk VI буде здійснюватися в рахунок американської військової допомоги.

Читайте також: ​Україна закупить у США три великих партії озброєння до кінця 2020 року, а також отримає кораблі Mark VI

Не виключається, що поставка кількох перших катерів Mk VI буде профінансована в рамках пакету військової допомоги Україні на 2020 фінансовий рік у розмірі 250 млн дол., який нещодавно був затверджений Конгресом США.

Катер Mk VІ в середині

Загалом за повідомленням DSCA в дану поставку також увійдуть 32 дистанційно керовані артилерійські установки MSI Seahawk A2 (по дві на катер) з 30-мм автоматичними гарматами Mk 44 Bushmaster II (всього 40 гармат, включаючи вісім запасних); 20 електронно-оптичних систем FLIR (включаючи чотири запасних); 16 нелетальних інфразвукових випромінювачів LRAD (Long Range Acoustic Device) і 16 систем держрозпізнавання, а також засоби зв'язку, різне супутнє обладнання, запчастини і т.д.

Американська суднобудівна компанія SAFE Boats International в Бремертон (штат Вашингтон), яка веде будівництво цих катерів для ВМС США, виступить генеральним підрядником з постачання даних катерів.

Посадкові місці в середині сторожового катеру Mk VІ

Довідково: Катери типу Mk VI розроблені і будуються компанією SAFE Boats International в Бремертон з 2014 року для прибережних сил ВМС США. Всього в період 2015-2018 роки американський флот отримав 12 катерів Mk VI, а загальні плани їх закупівель складають 48 одиниць.

Mk VI має повну водотоннажність 72 тонни, довжину 25,8 м, ширину 6,2 м і осадку 1,2 м. Він оснащений двома дизельними двигунами MTU 16V2000M94 сумарною потужністю 5200 к.с. з двома водометами HamiltonJet HM651 і здатний розвивати швидкість до 45 вуз. Дальність плавання 690 миль на швидкості 30 вуз. Екіпаж катера становлять 10-11 осіб, і ще сім-вісім здатні розміщуватися додатково (сумарно є 18 місць).

Стандартне озброєння катера складають дві 25-мм автоматичні дистанційно керовані установки Mk 38 Mod 2 і шість 12,7-мм кулеметів М2 на турельних установках (можлива установка 7,62-мм кулеметів або 40-мм автоматичних гранатометів Mk 19). Як видно з повідомлення DSCA, на призначених для України катерах установки Mk 38 Mod 2 планується замінити на артилерійські установки Seahawk A2 британської компанії MSI-Defence Systems Ltd.

На катери Mk VI встановлюється система управління вогнем Mk 50 , яка є корабельним варіантом системи управління вогнем сухопутного дистанційно керованого модуля для бронетехніки Kongsberg M153 CROWS. У США також обговорюється питання про оснащення катерів Mk VI американського флоту малогабаритними ракетами ВGM-176В Griffin або Hellfire.

Читайте також: CNN: в рамках нового пакету військової допомоги США планують надати Україні озброєння на $125 млн