xcounter
#

​Javelin пройшов модернізацію та отримав нову універсальну бойову частину

903
​Javelin пройшов модернізацію та отримав нову універсальну бойову частину

Javelin FGM-148F дозволить ефективно знищувати не тільки танки, але і піхоту противника

Lockheed Martin та Raytheon Rockets & Defense розпочали серійний випуск модернізованого високоточного протитанкового ракетного комплексу Javelin FGM-148F.

Головна особливість модернізації - нова бойова частина, в якій об'єднанна осколково-фугасна та протитанкова тандемно-кумулятивна боєголовка. Як повідомляє прес-служба Lockheed Martin, це дозволить ефективно знищувати не тільки танки противника, але і легкоброньовану техніку та живу силу противника.

Читайте також: ​Т-72АМТ - постріл високоточним "Комбатом" (ексклюзивне відео з випробувань)
Javelin FGM-148
У Javelin FGM-148 реалізована схема пуску "вистрілив-забув"

Таке рішення пов’язано із тим, що армія США на практиці досить рідко використовує Javelin для знищення танків через їх майже повну відсутність у противників, з яким американська армія воює останні декілька десятків років.

Водночас звичайною ціллю для Javelin стали снайпери, пікапи з кулеметами та доти. Але кумулятивна бойова частина ракети проти таких цілей не є ефективною, тому з 2012 року розпочались роботи над оновленням боєголовки.

Судячи із доступної інформації, розробники замінили корпус бойової частини, підвищивши її уламковість та компенсували збільшення маси широким використанням композитних матеріалів у інших частинах ракети.

Загалом буде вироблено 45 тисяч ракет Javelin, які будуть виготовлятися на спільному підприємстві Lockheed Martin та Raytheon Rockets & Defense до 2050 року. Окрім того планується провести ще декілька етапів модернізації, які будуть направлені на зменшення маси всього комплексу та зниження його вартості.

Javelin FGM-148
Вірогідність знищення цілі Javelin-ом оцінюється у 96%

Нагадаємо, що Javelin розроблявся з 1986 року та був приянтий на озброєння армією США у 1996 році. Вартість розробки комплексу оцінюються у 5 млрд дол. Javelin оснащується тепловізійною головкою наведення на ціль, що дозволяє реалізувати принцип "вистрілив-забув". Дальність пострілу становить 2,5 км, а вірогідність знищення цілі оцінюється у 96%.

Нагадаємо, що Збройні Сили України закупили американські Javelin у 2017 році. Вартість контракту становила 47 млн доларів та включала в себе поставку 210 протитанкових ракет Javelin, 35 пускових установок, 2 пускових установки в якості запчастин, логістичні послуги та навчання персоналу. Окрім того, станом на сьогодні, продовжуються переговори, щодо закупівлі нової партії цих протитанкових ракет.

Читайте також: У Міноборони заговорили про нові літаки та техніку для Повітряних Сил