xcounter
#

Змусять понервувати Китай та Росію: Японія хоче озброїти свої винищувачі F-35 ракетами великої дальності

1173
Змусять понервувати Китай та Росію: Японія хоче озброїти свої винищувачі F-35 ракетами великої дальності

Японські винищувачі F-35 у 2022 році можуть отримати нові ракети

"Міністерство оборони Японії до березня 2022 року планує придбати ракети з дальністю дії близько 500 км, завдяки яким можна атакувати цілі, знаходячись за межами досяжності ворожих ракет", – повідомляє Japan Times із посиланням на анонімні джерела в уряді. Про те, яку саме ракету йдеться, наразі не повідомляється.

Але з новими ракетами у F-35 можуть виникнути деякі проблеми. Йдеться про те, що вони можуть вплинути на малопомітність цього винищувача, оскільки, як наразі відомо, для озброєння ракетами великої дальності будуть використовуватися саме зовнішні кріплення, а не внутрішні відсіки.

Читайте також: Чому Японія хоче відмовитися від американських безпілотників RQ-4 Global Hawk

Водночас озброєння ракетами великої дальності – це важлива зміна для Японії, вважають військові експерти. Зіштовхнувшись з загрозою з боку північнокорейських балістичних ракет та китайської військової машини, у Токіо вирішили, що країна повинна отримати можливість завдавати ударів по території противника.

"Винищувачі Сил самооборони Японії, що вилітають з баз Тітосе, Місава, Комацу, Цуйки чи Наха, зможуть запускати ракети, які здатні досягти Північної Кореї, Китаю чи Росії", – відмічають у Japan Times.

Joint Strike Missile JSM
Ракета Joint Strike Missile

Разом з тим, як зазначає Forbes, Японія наразі планує придбати партію ракет JSM – авіаційний варіант ракети NSM розробки норвезької компанії Kongsberg й американської Raytheon. Ці ракети здатні вражати цілі не тільки на землі, а й на морі.

Зазначається, що озброєний ракетами JSM з дальністю дії близько 480 км (300 миль) малопомітний F-35 потенційно становитиме серйозну загрозу для російських кораблів та авіабаз, і при цьому буде залишатися поза зоною досяжності китайських та російських систем ППО.

Як Defense Express повідомляв раніше, Державний департамент США дав "зелене світло" на підписання угоди на продаж Японії 105 винищувачів п’ятого покоління F-35, двигунів до них, систем радіоелектронної боротьби та зв’язку, а також супутніх послуг. Загальна сума угоди між Вашингтоном та Токіо оцінюється у 23 млрд доларів.

Читайте також: Японія стала експортером зброї: є перший контракт