xcounter
#
F-35B стане основою авіаносних груп Японії

​Японія купує рекордну кількість винищувачів F-35 для власного авіаносного флоту

F-35B стане основою авіаносних груп Японії
3983

Японія купить винищувачі п’ятого покоління F-35 та іншого озброєння на 23 млрд доларів

Державний департамент США дав "зелене світло" на підписання угоди на продаж Японії 105 винищувачів п’ятого покоління F-35, двигунів до них, систем радіоелектронної боротьби та зв’язку, а також супутніх послуг. Загальна сума угоди між Вашингтоном та Токіо оцінюється у 23 млрд доларів.

Ця угода виведе повітряні сили Японії на друге місце у світі, після США, за кількістю літаків п’ятого покоління - 147 літаків. Цікавим є і розподілення типів F-35, які замовили Сили самооборони Японії: 63 літака у сухопутній версії F-35A та 42 винищувачі зі зменшеною довжиною пробігу та вертикальною посадкою - F-35B.

Читайте також: ​Світло в кінці тунелю: Корея почала збирати фюзеляж винищувача-довгобуда KF-X

Демонстрація можливостей F-35B

Останні призначені для двох авіаносців, які будуть конвертовані з вертольотоносців проекту "Ідзумо", що були спущені на воду у 2013 та 2015 роках. Перший з цих кораблів - JS Izumo (DDH183) вже проходить модернізацію та капітальний ремонт. Він буде проходити у два етапи з перервою у декілька років та завершиться у 2025 році.

Izumo (DDH183) Kaga (DDH184)
Два майбутніх авіаносці Японії: Kaga (DDH184) та Izumo (DDH183)

Додамо, що вертольотоносці "Ідзумо" одразу проектувались під можливе використання F-35B, включно із розмірами ангару, підіймальних механізмів, тощо. Проте на кораблі буде посилена палуба, яка має витримати температурний вплив двигуна винищувача та навантаження під час його посадки.

F-35B
Японія отримає другий після США парк стелс-літаків

Додамо, що до кінця 2020 року у Японії має стартувати розробка власного винищувача шостого покоління Mitsubishi F-3. Цей літак має замінити винищувачі F-15J та Mitsubishi F-2 (японську версію F-16) та отримати революційні можливості, зокрема, можливість використання лазерної зброї.

Окрім того, процес переозброєння японської армії зараз набирає обертів та охоплює майже всі напрями, що пов’язують із необхідністю Токіо забезпечити безпеку країни від загрози з боку Пекіну.

Читайте також: ​Японія активізує переозброєння армії: замовлено новітні танки з унікальними ТТХ та колісні САУ