xcounter
#

F-2 піде у відставку: коли Японія розпочне виробництво винищувача шостого покоління Mitsubishi F-3

2362
Новий винищувач замінить F-2 у Військово-повітряних силах Японії
Новий винищувач замінить F-2 у Військово-повітряних силах Японії

В Японії розповіли про нові деталі щодо створення винищувача шостого покоління

Міністерство оборони Японії запропонувало розпочати серійне виробництво багатоцільового винищувача нового покоління Mitsubishi F-3 у 2031 фінансовому році. Ці літаки мають замінити у Військово-повітряних силах Японії винищувачі Mitsubishi F-2 (японську версію F-16) та F-15J.

Истребитель Япония
Концептуальний вигляд нового винищувача, опублікований міноборони Японії у грудні 2019 року

Виробництво дослідних зразків розпочнеться у 2024 році, а ще через чотири роки – у 2028 – планується старт льотних випробувань перед початком масового виробництва у 2031. Офіційне розгортання нового винищувача очікується у 2035 році, коли F-2 буде відправлений у відставку.

Також відомо, що робота над концептуальним дизайном літака, а також визначення ваги та тяги двигунів розпочнуться до кінця 2020 року. Наразі першочергові витрати, виділені на проєктування, становлять близько $103 млн. Разом з тим, Токіо планує обрати компанію для виробництва фюзеляжу літака не пізніше січня 2021 року.

F-35 истребитель
Винищувач шостого покоління F-3 буде виконувати місії поряд з американськими F-35

Міністерство оборони Японії знову підтвердило, що літак буде розроблятися у рамках міжнародного співробітництва, а на місцевому рівні програму очолить Mitsubishi Heavy Industries.

Новий літак буде базуватися на іншій японській розробці – винищувача п’ятого покоління X-2 Shinshin, який свого часу виявився задорогим для Японії, через що країна надала перевагу F-35.

X-2 Shinshin истребитель
Ціна винищувача X-2 Shinshin для Японії виявилася завеликою

Японське оборонне відомство також очікує, що літак отримає стелс-технологію, різні новітні датчики та можливості взаємодії з військовими США. Інших нових деталей про винищувач поки що не повідомляється. Більше про те, яким буде японський винищувач шостого покоління Mitsubishi F-3 можна дізнатися в нашому матеріалі.

Читайте також: Глухий кут амбіцій: чи "потягне" Європа дві програми зі створення нових винищувачів