xcounter
#

Глухий кут амбіцій: чи "потягне" Європа дві програми зі створення нових винищувачів

Глухий кут амбіцій: чи "потягне" Європа дві програми зі створення нових винищувачів
1254

Зараз у Європі дві конкуруючі групи країн реалізують власні програми винищувачів - FCAS і Tempest. У першій програмі задіяні компанії з Франції, Німеччини, Іспанії, у другій - Великобританії, Італії та Швеції.

Згідно з виданням Flight Global, це програшна стратегія, тому що дві групи розробників боротимуться за замовлення в Європі. Мати кілька складальних ліній в Європі для виробництва обмеженої кількості двох типів бойових літаків говорить про "відсутність гармонії".

Tempest vs FCAS

Головний виконавчий директор Airbus Defence & Space Дірк Хок (Dirk Hoke) вважає, що нинішнє тріо передових винищувачів Європи - Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon і Saab Gripen - представляють собою марнотратну реплікацію промислових зусиль, і всі вони програють, борючись за одні й ті ж замовлення.

Читайте також: Вбивця з майбутнього: ВПС США оприлюднили нові подробиці проєкту Skyborg (відео)
FCAS і Tempest програми винищувачів
Обидва винищувачі будуть у боєготовому стані тільки у 2040 році (на фото винищувач FCAS)

Сам Хок виступає за проект FCAS (future combat air system), який тепер об'єднує ресурси і технології французької та німецької промисловості, а також включає в себе Іспанію.

Змусити усіх погодитися з тим, що наявність декількох ліній остаточного складання для винищувача з невеликим обсягом виробництва - це неефективна розкіш, це одне, а згодитись, що це зіпсує стратегічні можливості, - це зовсім інше. Відсутність порозуміння між чотирма або сім'ю країнами може призвести до тривалої затримки і зростання витрат.

FCAS і Tempest програми винищувачів
Винищувач Tempest буде використовувати рої дронів

Ті, хто бере участь в FCAS і Tempest, вважають, що вони надають реальну можливість допомогти економічному відновленню своїх країн після Covid-19. Однак було б ще краще, якби 27 країн Європи, відкинувши свої амбіції, зосередилися на реалізації розробки і виробництва єдиного типу європейського винищувача, і тим самим дали відпір американському F-35 на міжнародному ринку, пише видання.

Читайте також: ​Незабаром: нові кораблі для Держприкордонслужби та вертольоти для НГУ і ДСНС