xcounter
#

​Світло в кінці тунелю: Корея почала збирати фюзеляж винищувача-довгобуда KF-X

1385
KF-X - орієнтовний вигляд
KF-X - орієнтовний вигляд

KF-X - стелс-винищувач, який розробляється вже понад 20 років

У Південній Кореї почали складати фюзеляж стелс-винищувача KF-X, розробка якого була анонсована у 2001 році.

Повідомляється, що перший прототип KF-X буде зібрано вже у квітні 2021 року, а перший політ відбудеться у 2022 році. Також з’явилось перше фото фюзеляжу літака на стапелі на заводі KIA у Сачхоні.

Читайте також: F-2 піде у відставку: коли Японія розпочне виробництво винищувача шостого покоління Mitsubishi F-3
KF-X
Фюзеляж KF-X на заводі KIA

Defense Express вже висвітлював долю програми Korean Fighter eXperimental, який почався з доволі абстрактного проекту зі створення літака з можливостями F-22 у розмірах F-16, але попри всю критику, шпигунські скандали та постійне перенесення термінів, продовжує свій шлях до неба.

KF-X
KF-X має відповідати вимогам до літаків 5-го покоління

Судячи з усього, Сеул все ж таки поставить KF-X на крило. Наразі вже оголошений доволі реалістичний план розгортання серійного виробництва. Відповідно до нього, на першому етапі буде створено шість прототипів, які будуть тестуватись впродовж чотирьох років. Після цього у 2026 році розпочнеться серійне виготовлення літаків, але з обмеженим переліком озброєння. І лише у 2029 році у небо підніметься вже повністю боєготовий літак.

KF-X
KF-X буде вироблятися у декілька етапів

У будь-якому разі для Кореї питання створення KF-X вже стало справою не тільки принципу, але і реальної необхідності, яка продиктована загрозою з боку Китаю та необхідністю заміни парку F-15 та F-16, який не можуть компенсувати закуплені F-35.

Читайте також: Глухий кут амбіцій: чи "потягне" Європа дві програми зі створення нових винищувачів