xcounter
#

Northrop Grumman буде розробляти МБР нового покоління: її єдиний суперник Boeing "вийшов з гри" у 2019 році

1085
Northrop Grumman буде розробляти МБР нового покоління: її єдиний суперник Boeing "вийшов з гри" у 2019 році

​Компанія Northrop Grumman отримала 13,3 мільярда доларів на створення міжконтинентальних балістичних ракет нового покоління Ground Based Strategic Deterrent (GBSD)

Ці ракети мають з 2029 року замінити всі 450 міжконтинентальних балістичних ракет наземного базування LGM-30G Minuteman III, які були прийняті на озброєння у 1970 році.

Як стверджують у Northrop Grumman, подальше подовження терміну служби Minuteman III буде дорожче, аніж заміна, і не сприятиме розв'язанню задач з протидії майбутнім загрозам, а GBSD – це рішення з мінімальними ризиками та високою цінністю.

Читайте також: Іран запустив підземні балістичні ракети: військові навчання чи послання США?

Усього вартість цієї програми оцінюється у близько 85 мільярдів доларів. Нові ракети будуть знаходитися на озброєнні як мінімум до 2075 року.

У Військово-повітряних силах США кажуть, що ракети GBSD будуть мати більшу точність та підвищену надійність і нададуть Сполученим Штатам удосконалений і ширший спектр стратегічних ядерних можливостей для протидії майбутнім загрозам.

Northrop Grumman була єдиним претендентом на контракт з проєктування, виробництва та розробки МБР після того, як компанія Boeing вибула з конкурсу у 2019 році через те, що Northrop Grumman придбала єдиного виробника твердопаливних ракетних двигунів Orbital ATK, відомого сьогодні як Northrop Grumman Innovation Systems.

Таким чином, Northrop Grumman буде провідною американською компанією, що розроблятиме нову МБР, а допомагати їй у цьому будуть такі компанії, як General Dynamics, HDT Global, Honeywell, Kratos Defense and Security Solutions, L3 Harris, Lockheed Martin, Textron Systems та інші. Роботи над ракетами будуть проводитися на об’єктах Northrop Grumman у містах Рой і Промонторі, штат Юта.

Подробиці нового контракту не розкриваються, однак відомо, що у березні 2019 року для GBSD була обрана термоядерна боєголовка W87 mod 1, яка замінить боєголовку W78, що наразі використовується в Minuteman III.

Як раніше повідомляв Defense Express, у США пропонують відмовитися від назв та описів сучасних ракет, таких як "крилата", "балістична" й "гіперзвукова" та перейти до більш точної класифікації для позначення як американських, так й інших ракет.

Як стверджують дослідники, межі між встановленими категоріями ракет зникають, а для деяких вже зникли з огляду на розвиток сучасних технологій, а тому військові та розробники повинні отримати класифікацію цієї зброї "з чіткішими відмінностями".

Як приклад автори дослідження пропонують звернути увагу на китайську протикорабельну ракету DF-100. Хоча вона описується як крилата, її швидкість та відстань, на яку вона може пролетіти, стосується скоріше балістичних ракет, а не крилатих.

Читайте також: Поки Ізраїль демонструє можливості балістичної LORA, український "Сапсан" все ще на "паузі"