xcounter
#

У США запропонували нову класифікацію для ракет: чому потрібно відмовитися від "балістичних", "крилатих" і "гіперзвукових"

1131
У США запропонували нову класифікацію для ракет: чому потрібно відмовитися від "балістичних", "крилатих" і "гіперзвукових"

Ракети розвиваються настільки швидко, що старих правил щодо найменування видів і типів цієї зброї вже недостатньо

У США пропонують відмовитися від назв та описів сучасних ракет, таких як "крилата", "балістична" й "гіперзвукова" та перейти до більш точної класифікації для позначення як американських, так й інших ракет. Про це йдеться у звіті некомерційної корпорації космічних досліджень Aerospace Corporation.

В ньому зазначено, зокрема, те, що межі між встановленими категоріями ракет зникають, а для деяких вже зникли з огляду на розвиток сучасних технологій, а тому військові та розробники повинні отримати класифікацію цієї зброї "з чіткішими відмінностями".

Читайте також: Літаки та ракети разом: віце-прем'єр Уруський відвідав ТАІ та Roketsan
ракети
У США пропонують створити нову класифікацію для сучасних ракет

Як приклад автори дослідження пропонують звернути увагу на китайську протикорабельну ракету DF-100. Хоча вона описується як крилата, її швидкість та відстань, на яку вона може пролетіти, стосується скоріше балістичних ракет, а не крилатих.

Ракета DF 100
Так крилата чи балістична?

Тим паче, що китайська DF-100 має великий ракетний прискорювач для запуску, аналогічний тому, що використовують у балістичних ракетах. На думку авторів дослідження, назва "крилата ракета" не може повністю розкрити можливості цієї зброї.

Ракета AGM-183A ARRW
Ракета AGM-183A ARRW на підвісках В-52Н

Заклик до перегляду назв сучасних ракет пов’язаний з розповсюдженням нових ракетних технологій серед конкурентів Пентагону – Китаю, Росії, Північній Кореї та Ірану.

Необхідність зміни способу найменувань ракет обґрунтовується так: "Це безперечно актуально з точки зору підтримки прийняття рішень про те, як реагувати на цю загрозу. Якщо хтось гадає, що речі чітко вкладаються в категорії, то таким чином можна отримати неправильне політичне рішення. Ми хочемо, щоб ті особи, які приймають рішення, могли розуміти, з якою саме загрозою вони мають справу".

Комплекс Бастион Россия
У США вважають, що нова класифікація ракет є важливою для протистояння з такими країнами, як Китай, Росія та інші

У звіті стверджується, що класифікація ракет впливає не тільки на перемовини з іншими державами щодо контролю озброєнь, але й на протоколи попередження про ракетний напад, системи протиракетної оборони США й плани дій у надзвичайних ситуаціях.

Р-360
Головка самонаведення ракети Р-360, крилата ракета Р-360, робоче місце оператора УСПУ-360 та антена супутникового зв'язку рухомого командного пункту РКП-360 берегового комплексу РК-360МЦ "Нептун"

Зазначається, що якщо Пентагон використовує неточні терміни, то США можуть опинитися в дуже неприємній ситуації в умовах боротьби з майбутніми загрозами.

Сьогодні нам не варто думати про траєкторію балістичних ракет як про передбачувану параболічну дугу. Ми також не можемо вважати крилаті ракети маневровими, але повільними. Також не треба думати про гіперзвукові плануючі апарати як про якусь нову категорію, що не пов’язана з традиційними загрозами", – йдеться у звіті.

Автори звіту проаналізували 77 унікальних ракетних систем, які проходять випробування чи розгорнуті в Китаї, Ірані, Північній Кореї та Росії. Лише 26 з них відповідають класичному визначенню балістичної ракети, хоча офіційно вони всі класифікуються як "балістичні".

У звіті пропонується новий метод найменування і класифікації ракет на п’ять категорій дальності та п’ять категорій корисного навантаження. Це має допомогти посадовим особам міністерства оборони США одразу отримати більше інформації про ту чи іншу зброю, знаючи тільки її назву, вважають автори дослідження.

Читайте також: Береговий ракетний комплекс РК-360МЦ "Нептун" прийнято на озброєння ЗСУ