xcounter
#

Літаки та ракети разом: віце-прем'єр Уруський відвідав ТАІ та Roketsan

1226
Олег Уруський відвідав  турецькі компанії ТАІ та Roketsan
Олег Уруський відвідав турецькі компанії ТАІ та Roketsan

Віце-прем’єр-міністр - Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський відвідав турецькі компанії ТАІ та Roketsan

Триває візит української делегації до Турецької Республіки. 26 серпня 2020 року вітчизняні урядовці та виробники ознайомилися з можливостями турецького підприємства авіакосмічної галузі ТАІ (Turkish Aerospace Industries) та виробника ракетного озброєння Roketsan. Як зазначив на своїй сторінці у Facebook Віце-прем’єр-міністр - Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський: "є значний потенціал для розвитку двосторонньої співпраці...".

Офіційно не повідомляється про що конкретно йшла мова, однак відомо, що українська та турецька сторони зацікавлені у співпраці за низкою проектів.

Читайте також: Делегація Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України з першим візитом за кордоном: стало відомо де

Так, з ТАІ мова може йти про спільне виробництво військово-транспортних літаків Ан-178 та участь української сторони у процесі створення двигунів для турецької авіації. Відомо, що минулого тижня генеральний директор ДП "Антонов" Олександр Лось відвідував Туреччину і запропонував спільно виробляти літаки Ан-178. Про це заявив турецькому виданню Milliyet посол України в Анкарі Андрій Сібіха: "Ми повідомили турецькій стороні, що готові до спільного виробництва. Також готові об'єкти компанії "Антонов". На цьому тижні віце-прем'єр і супроводжуюча його делегація прибудуть до Туреччини. Переговори триватимуть, не тільки на політичному рівні, а й почали зустрічатися технічні експерти. Тепер чекаємо кроку з турецької сторони. Виробництво Антонова Ан-178 може бути в Туреччині".

Військово-транспортний Ан-178 від ДП "Антонов"

Раніше в період з 29 по 30 вересня 2019 року в рамках виставки виставка Teknofest-2019

літаком Ан-178 зацікавилося Міністерство внутрішніх справ Республіки Туреччина. Через тиждень після заходу делегація МВС навіть відвідала з цього питання Україну.

Варто додати, що тема спільного виробництва Ан-178 виникла ще три роки тому. Мова йшла про співпрацю турецької аерокосмічної компанії ТАІ та ДП "Антонов". Після візиту президента Реджепа Тайіпа Ердогана до України 3 лютого 2020 року переговори поновилися.

Макет літака TF-X від ТАІ під час Teknofest-2019

Крім того, компанія ТАІ останнім часом пришвидшила процес зі створення винищувача п’ятого покоління TF-X. За планами турецького керівництва він має зійти з конвеєра 18 березня 2023 року. Новий бойовий літак TF-X замінить винищувач F-16. Однак спочатку він буде оснащений двигунами саме від цього літака, F-16, а згодом їх замінять на вітчизняні. Які саме "вітчизняні", поки не повідомляється, однак відомо, що турецька сторона зараз активно співпрацює з іноземними потенційними партнерами в цьому напрямку, і Україна, тут, скоріш за все, не є виключенням.

Стосовно компанії Roketsan відомо, що Україна придбала у неї партію бомб MAM-L та MAM-C для ударних БПЛА Bayraktar TB2 від турецької компанії Baykar. Контракт на придбання шести таких безпілотників та трьох станцій управління на суму $70 млн був укладений в січні 2019 року.

Пізніше, вже в жовтні 2019 компанія Roketsan, в рамках комплекту матеріально-технічного забезпечення придбаних безпілотних авіаційних комплексів (БпАК) Bayraktar TB2, поставила по чотири тренувальні бомби MAM-L та MAM-C із загальною задекларованою вартістю $640 тисяч.

Не виключається, що в рамках зустрічі української делегації з керівництвом Roketsan обговорювалися питання розвитку співпраці в рамках бомбового озброєння для безпілотної авіації, а також розвитку інших проектів.

Нагадаємо, в період з 26 по 29 серпня 2020 року триває офіційний візит української делегації на чолі з Віце-прем’єр-міністром - Міністром з питань стратегічних галузей промисловості України Олегом Уруським до Турецької Республіки. До складу української делегації на чолі з Віце-прем’єр-міністром - Міністром з питань стратегічних галузей промисловості України увійшли представники Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості, Міністерства оборони України, ДК "Укроборонпром", ДК "Укрспецекспорт" та підприємств авіакосмічної галузі України.

БАК Bayraktar TB2

26 серпня 2020 року відбулася зустріч з Головою Державного агентства з питань оборонної промисловості Турецької Республіки (SSB) Ісмаілом Деміром та керівництвом провідних оборонно-промислових підприємств Туреччини. Під час зустрічі між Міністерством стратегічних галузей промисловості України та Державним агентством з питань оборонної промисловості Турецької Республіки був підписаний Меморандум про співробітництво.

Відповідно до програми візиту, делегація проведе в Анкарі та Стамбулі офіційні зустрічі із високопосадовцями Туреччини, керівниками підприємств та організацій оборонно-промислового комплексу.

Читайте також: Стало відомо, навіщо Уруський поїхав до Туреччини