xcounter
#

Іран запустив підземні балістичні ракети: військові навчання чи послання США?

Іран запустив підземні балістичні ракети: військові навчання чи послання США?
707

Революційна гвардія Ірану запустила підземні балістичні ракети в рамках військових навчань з використанням копії авіаносця в Ормузькій протоці. Це був останній обстріл в ході навчань, за день до якого дві американські бази були тимчасово переведені у стан бойової готовності через запуски.

Генерал Амір Алі Гаджізаде (Amir Ali Hajizadeh), начальник аерокосмічного підрозділу гвардії, повідомив, що гвардія зробила це вперше, хоча відомо, що у напіввійськових формувань є великі підземні бази, які приховують свій арсенал балістичних ракет.

Іран підземні балістичні ракети США
За відомостями державного телеканалу, окремо від ракет, дрони атакували місток фальшивого авіаносця

Однак ці навчання явно призначалися для того, щоб послати повідомлення Сполученим Штатам.

Читайте також: Чому армія США шукає заміну легендарному AH-64 Apache: кандидати та інші подробиці

Напівофіційне агентство новин, близьке до гвардії, вночі опублікувало відфотошоплене зображення американського авіаносця у формі труни. На ньому була написана цитата верховного лідера Аятоли Алі Хаменеі (Ayatollah Ali Khamenei), який обіцяв помститися за удар безпілотником США, через який в січні загинув високопоставлений іранський генерал.

Смерть іранського генерала удар безпілотника США
Після смерті іранського генерала, Іран наголосив армію США терористами

Навчання – і реакція Америки на них – підкреслили затяжну загрозу військового конфлікту між Іраном і США після серії інцидентів минулого року, які призвели до удару безпілотників в січні. Тегеран відповів на цей удар запуском балістичних ракет, в результаті яких були поранені десятки американських військовослужбовців в Іраку.

Напруга між країнами зростає, оскільки Америка намагається продовжити строк дії багаторічного ембарго ООН на постачання зброї Тегерану, яке закінчується в жовтні.

Іран підземні балістичні ракети США
Недавній інцидент над Сирією, в якому винищувач США наблизився до іранського пасажирському літаку, також посилив ймовірність конфронтації

Кадри державного телебачення також показали, що різні ракети запускалися зі швидкохідних катерів, вантажівок, мобільних пускових установок і вертольоту, деякі з яких були націлені на макет авіаносця.

США виявили вогонь балістичних ракет, що стало каталізатором приведення американських військ в бойову готовність на авіабазі Аль-Дафра в Абу-Дабі й на авіабазі Аль-Удейд. У цей час війська шукали укриття. "Інцидент тривав лічені хвилини, і відбій був оголошений вже після того, як загроза зникла'", - заявила майор армії США Бет Ріордан (Beth Riordan), прес-секретар Центрального командування.

Іран підземні балістичні ракети США
Гвардія, підзвітна тільки Хаменеї, планувала також запустити балістичні ракети далекої дії під час навчань

Обидві бази знаходяться в сотнях кілометрів від місця, де Іран розмістив копію авіаносця.

Репліка, використана в навчаннях, нагадує авіаносець класу Nimitz, які ВМС США регулярно відправляють в Перську затоку з Ормузської протоки. Авіаносець Nimitz, названий на честь цього класу, увійшов у води Близького Сходу в середині липня з Індійського океану: ймовірно, щоб замінити авіаносець «Dwight D. Eisenhower» в Аравійському морі.

Авіаносець Nimitz
Доки не ясно, чи пройде «Nimitz» через Ормузьку протоку під час свого перебування на Близькому Сході

Для Ірану, який розділяє протоку з Оманом, військово-морська присутність США рівносильно іранським силам у Мексиканській затоці біля узбережжя Флориди. Але ВМС США підкреслюють, що протока є міжнародним водним шляхом, який грає ключову роль в глобальному судноплавстві і енергопостачанні.

Іран підземні балістичні ракети США
Америка тепер менше покладається на нафту Близького Сходу, але серйозний збій в регіоні може призвести до швидкого зростання цін

Командир Ребекка Ребаріч (Rebecca Rebarich), прес-секретар 5-го флоту ВМС США в Бахрейні, який патрулює Близький Схід, заявила, що офіційним особам відомо про навчання Ірану, які вона описала як «спробу залякати та надавити».

«Хоча ми завжди уважно стежимо за безрозсудною поведінкою Ірану в безпосередній близькості від завантажених міжнародних водних шляхів, ці навчання не завадили операціям коаліції у цій місцевості і не вплинули на вільний потік товарів в Ормузькій протоці і навколишніх водах», - сказала Ребаріч.

Читайте також: Бойові машини Stryker отримають лазерну зброю у 2022 році