xcounter
#

Чому армія США шукає заміну легендарному AH-64 Apache: кандидати та інші подробиці

Чому армія США шукає заміну легендарному AH-64 Apache: кандидати та інші подробиці
4570

Протягом багатьох років AH-64 Apache був найкращим ударним літальним апаратом армії США. Здається, зовсім скоро це може зміниться. Приблизно у 2030 році армійський розвідувально-ударний "вертоліт майбутнього" (FARA) займе почесне місце AH-64 Apache, каже видавництво Forbes.

У березні 2020 року в рамках програми Future Attack Reconnaissance Aircraft (FARA), армія США вибирала проект розвідувально-ударного вертольота, призначеного для заміни половини парку діючих AH-64 Apache.

У конкурсі брали участь компанії Boeing, AVX (у співпраці з L3Harris Technologies), Bell (дочірня компанія Textron), Karem і Sikorsky (куплена Lockheed Martin).

Читайте також: Як США двічі за один день налякали Росію своїми ракетами
Bell 360 Invictus програма FARA
Проектне зображення розвідувально-ударного вертольота Bell 360 Invictus

Згідно з умовами FARA, вертоліт повинен мати крейсерську швидкість не менше 180 вузлів на висоті 1220 м, оснащуватися одним газотурбінним двигуном T901 потужністю 3000 кінських сил, і проектуватися відповідно до критеріїв Modular Open Systems Architecture (MOSA).

MOSA передбачає модульну конструкцію і використання принципу відкритої архітектури, які дозволять швидше і дешевше проводити модернізацію. Окремі побажання військових - малопомітність і опціональна автономність.

Двигун T901 General Electric
Новий вертоліт має бути оснащений двигуном T901, розроблений компанією General Electric

Бригадний генерал Вальтер Руген (Walter Rugen), директор міжфункціональної групи армії за програмою Future Vertical Lift, пояснив, чому Apache потрібно знайти заміну.

У інтерв'ю він заявив, що частиною "критичного шляху" здійснення майбутніх багато доменних операцій є здатність армії проникати в зону A2AD (з забороною доступу/блокуванням зони). За словами Ругена, Apache - не той літак, який зможе це зробити.

Bell OH-58D Kiowa програма FARA
Нові вертольоти повинні замінити близько 200 Bell OH-58D Kiowa, і приблизно 350 AH-64 Apache

Новий вертоліт поступиться AH-64 Apache по кількості зброї, яку зможе нести, але значно перевершить OH-58D Kiowa. Пентагон вважає, що це не так важливо, оскільки новому вертольоту відводиться майже така ж роль, як і F-35 Lightning II в ПС і ВМС - вертоліт без зовнішнього навантаження повинен залишатися максимально непомітним для засобів ППО противника або взагалі не повинен проникати в зону її дії.

Армія США вибрала проекти вертольотів Sikorsky (Lockheed Martin) Raider X і Bell 360 Invictus для другого етапу конкурсу.

Компанія Bell розробляє вертоліт Bell 360 Invictus повністю нової конструкції, проект якого був публічно представлений 1 жовтня 2019 року.

Основні проєктні характеристики Bell 360 Invictus поки не розкриваються. Відомо, що вертоліт буде мати допоміжну силову установку. Озброєння включатиме турельну 20-мм триствольну гармату і до 635 кг бойового навантаження в відсіках озброєння.

RAH-66 Comanche вертоліт
Bell 360 Invictus схожий на RAH-66 Comanche, програма якого була закрита армією США в 2004 році через фінансові проблеми

Sikorsky в жовтні 2019 показав проект вертольота Sikorsky Raider X, що представляє собою фактично зменшений варіант експериментального швидкісного вертольоту S-97 Raider.

У новому вертольоті буде нова несуча система з співвісними несучими гвинтами протилежного обертання і штовхаючий гвинт, що приводиться від редуктора несучих гвинтів. Sikorsky вже відпрацьовували цю схему на експериментальному вертольоті Х2.

Sikorsky Raider X програма FARA
Прототип вертольоту Sikorsky Raider X

Є ще дві цікаві програми військових безпілотників, які повинні працювати в зв'язці з вертольотами, над якими працюють в США. В рамках Advanced UAS (AUAS) передбачається створити заміну General Atomics MQ-1C Grey Eagle, в ході Air-Launched Effects (ALE) планується розробити невеликі міні-дрони, які б використовувалися на додаток до вертольоту переможця у програмі FARA.

В 2023 році компанії Sikorsky і Bell мають виготовити перші демонстраційні зразки. Вибрати переможця, який почне серійне виробництво вертольотів, Пентагон планує в 2028 році.

Читайте також: Найбільший у світі гідролітак вперше злетів з моря (відео)