xcounter
#

Найбільший у світі гідролітак вперше злетів з моря (відео)

Найбільший у світі гідролітак вперше злетів з моря (відео)
1571

Перший китайський гідролітак AG600 Kunlong вперше піднявся у повітря з моря 26-го липня, повідомило видавництво Popular Mechanics. Kunlong - найбільший в світі гідролітак, і, хоча китайські державні ЗМІ не говорять про це, він, безсумнівно, буде використовуватись у військових цілях. Очікується, що він буде літати з материкової частини Китаю на острівні бази Пекіна в Південно-Китайському морі.

Успішний перший політ з моря є важливим кроком вперед у розробці цього великого літака-амфібії після його першого польоту в 2017 році і першого зльоту з водосховища в 2018 році. Літак вилетів з Жовтого моря, недалеко від міста Циндао в провінції Шаньдун. Політ тривав 31 хвилину.

Літак має довжину 36 м і висоту 11 м, з розмахом крил близько 39 м. Kunlong може перевозити до 50 пасажирів на відстань до 4300 км.

Читайте також: Ядерна атака Північної Кореї: загроза чи привід для Японії розробляти наступальні ракети

Державні ЗМІ Китаю докладають усіх зусиль, щоб описати цей літак як виключно цивільний, назвавши його придатним для "лісового пожежогасіння, проведення рятувальних робіт в морі та інших важливих аварійно-рятувальних операцій". У ролі пожежного Kunlong може зібрати 12 тонн води за 20 секунд.

Незважаючи на ці твердження, AG600 майже точно виявиться в руках Народно-визвольної армії. НВАК швидко переходить від суто континентальної сили до тієї, що здатна проектувати силу і контроль в західній частині Тихого і Індійського океану.

Перший китайський гідролітак AG600 Kunlong
Гідролітак дозволить Китаю підтримувати лінії зв'язку з його віддаленими острівними базами в Південно-Китайському морі

AG600 з максимальною злітною вагою у 53,5 тонни може перевозити персонал і устаткування у такі місця, як риф Місчіф в Південно-Китайському морі. Здатність злітати і приземлятися з води дозволить НВАК забезпечити постачання, навіть якщо аеродром острова буде закритий через військові дії.

Інші військові місії для AG600 включатимуть порятунок збитих пілотів в море, супроводження конвоїв, розвідку і протичовнову оборону

Для протичовнової війни літак можна було б модифікувати, щоб скидати гідроакустичні буї, призначені для виявлення підводних човнів супротивника. Як тільки ворожий підводний човен буде виявлено, гідролітак зможе скинути глибинні бомби і самонавідні торпеди, щоб знищити ціль.

Інша ймовірна місія для AG600 - скидати морські міни, щоб закрити водний простір для кораблів ворога.

AG600 - неозброєний літак, але виконуючи військову роль він зможе нести обмежену кількість датчиків і зброї

Військові гідролітаки використовувалися основними силами під час Другої світової війни, але поступово зникли під час Холодної війни. Роль гідролітаків у збройних силах США згодом перейшла до комбінації наземних патрульних літаків і вертольотів, хоча деякі стверджують, що гідролітакам, як і раніше, є місце в арсеналі Пентагону.

На даний момент тільки три країни будують нові гідролітаки: Канада будує гідролітак "Viking", Японія - "US-2", а Росія - "Beriev Be-200".

Читайте також: Якими будуть бойові машини майбутнього: у США показали концепти трьох машин NGCV