xcounter
#

Ядерна атака Північної Кореї: загроза чи привід для Японії розробляти наступальні ракети

Ядерна атака Північної Кореї: загроза чи привід для Японії розробляти наступальні ракети
589

Північна Корея розробила настільки маленькі ядерні боєголовки, що їх можна використати на балістичних ракетах, згідно з оцінками нової Білої книги японського уряду. Але чи не є це попередження про північно-корейську зброю масового знищення приводом для Токіо активізувати власні розробки нової наступальної зброї. Такої, як ракети великої дальності?

У Північній Кореї, "за оцінками, вже є мініатюрна ядерна зброя, що підходить для боєголовок балістичних ракет", говориться в офіційному документі під назвою "Оборона Японії". Документ був затверджений кабінетом прем'єр-міністра Сіндзо Абе (Shinzo Abe) 14-го липня, повідомляє видаваня Forbes.

Північна Корея провела шість ядерних випробувань з 2006 року і розробила балістичні ракети, які можуть легко досягти Японії і потенційно вразити західне узбережжя США.

Читайте також: Яким буде модернізований єдиний ударний винищувач F-35: нові подробиці
Балістичні ракети Північної Кореї
3D ілюстрація балістичних ракет Північної Кореї

У попередніх офіційних документах надавился більш обережні оцінки, наприклад, "здається" або "це може бути можливим", що Пхеньян розробив ракетні ядерні боєголовки, зазначив південнокорейський новинний сайт Hankyoreh.

Але формулювання в останньому документі, в якому Північна Корея "вже має мініатюрну ядерну зброю", ідентична формулюванню, що міститься в Принципах Керівництва Програми Національної Оборони Японії (NDPG), випущеному в грудні 2018 року.

Спостерігачі з Японії відзначають, що хоча NDPG, зазвичай, мають реальне значення для оборонної політики Японії, офіційні документи з оборони не мають.

Балістичні ракети і ядерна зброя Північної Кореї
Більш жорстке формулювання в документах Японії свідчить про те, що Північна Корея вже має ядерну зброю

"Білій книзі оборони Японії часто приділяється багато уваги, але це не те місце, де японський уряд публікує новаторські позиції", - сказав Майкл Босак (Michael Bosack), спеціальний радник з державних справ в раді Йокосука.

"Замість цього, в білій книзі пояснюються стратегії і позиції, які вже добре зарекомендували себе в уряді. Таким чином, це відмінний архів для огляду оборонної політики Японії, але не для того, щоб передбачити, як ця політика може змінитися в майбутньому".

Сили самооборони Японії наступальні ракети
Здається, Японія готова до змін в Конституції, яка була складена окупаційним урядом США ще у 1946 році

Проте, більш жорстке формулювання нового документа відбулося у критичний момент. Японія, здається, готова скинути ланцюги Другої світової війни, які зробили Сили самооборони Японії занадто оборонними в очах деяких прихильників жорсткої лінії.

Японії вдалося створити одні з найпотужніших збройних сил на Землі, але, як правило, вони обмежували розробку наступальної зброї, яку можна було б використовувати за межами країни. Але швидке зростання військової сили Китаю і домагання Пекіна на кілька островів, утримуваних Японією, сприяли розробці у країні крилатих ракет великої дальності.

Японія також придбала ескадрені міноносці-вертольотоносці, які підозріло нагадують авіаносців

Останнім каталізатором є рішення японського уряду не розгортати американську систему протиракетної оборони Aegis Ashore. Це викликало розмови про те, що Японія розробляє наступальні ракети, які можуть знищити ракети Північної Кореї перш, ніж вони зможуть вразити Японію.

Американська система протиракетної оборони Aegis Ashore
Японія відмовилась від системи протиракетної оборони

Але у багатьох виникають питання, наприклад, чи є у Японії можливості спостереження для виявлення ракет Північної Кореї за відсутності підтримки США? Проте, історія контролю над озброєннями свідчить про те, що як тільки уряд переконається в тому, що наступальна зброя є його кращою обороною, він, швидше за все, їх побудує.

Читайте також: Переможе кількість: підводні човни Японії дуже потрібні США у війні з Китаєм