xcounter
#

Вперше за останні роки у 2021 бюджет Міноборони збираються зменшити, хоч видатки на безпеку та оборону зростуть на 21 млрд

5701
Бійці ЗСУ
Бійці ЗСУ

Відповідні дані з'явилися в мережі після рішення Кабінету міністрів щодо схвалення проекту Державного бюджету на 2021 рік

Власне сам він ще не прийнятий, а лише презентований та поданий у понеділок, 14 вересня ц.р., на розгляд до Верховної Ради України.

Проте, за оцінками деяких експертів, вже в проекті бюджету від Кабміну мається декілька дуже небезпечних моментів.

Читайте також: Попри обіцянки, на колишньому крейсері "Україна" досі не почали роботи з демілітаризації
Бюджет

Зокрема, вперше за останні роки планується, хоч і в незначній мірі, скоротити видатки до фінансування бюджету Міністерства оборони (на 0,11% або 127 мільйонів гривень), які за планом мають скласти близько 117 505 млн гривень (проти 117 632 млн у 2020 році).

При цьому, інші видатки на безпеку та оборону практично всюди зростуть. В мінусі, окрім ЗСУ, залишилася лише Державна служба спецтранспорту, бюджет якої планують зменшити на 3,2%. (приблизно на 43,5 млн гривень).

Бюджет України
Фото: Ukrainian Military Pages

Зокрема, має піднятися фінансування (дані округленні):

  • Державної служби охорони на 4,5% (до 1 655 млн грн);
  • МВС на 5,3% (до 98 330 млн гривень);
  • Головного управління розвідки на 11,7% (до 3 992 млн грн);
  • Ради національної безпеки та оборони України на 18,5% (до 251 млн грн);
  • Служби безпеки України – на 22,8% (до 14 956 млн гривень);
  • Держспецзв'язку на 35,5% (до 3 942 мільйонів грн);
  • Службі зовнішньої розвідки на 69,5% (до 4 011 млн грн).

"Проект бюджету-2021 є реалістичним та збалансованим, ґрунтується на макроекономічному прогнозі, який було ухвалено Урядом у липні цього року. По суті це бюджет можливостей для розвитку економіки та підтримки наших громадян і бізнесу в умовах "перезапуску" економіки після удару пандемії коронавірусної хвороби", - прокоментував презентований учора пресі проект Міністр фінансів Сергій Марченко.

"Проект основного фінансового документа країни є збалансованим та відповідає конкретним викликам сьогодення", - своєю чергою, відзначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Варто додати, що наступного року Уряд очікує ріст ВВП України на 4,6% (звідки взявся такий оптимізм на тлі росту хворих на коронавірус та можливого посилення карантинних заходів - питання складне) при розрахунковому курсі долару на середньому рівні - 29,1 гривні.

Бюджет
Додаток до проекту Державного бюджету України, 2021 / Джерело – канал народного депутата Ярослава Железняка

Ще одна цікава річ, що на власне придбання, модернізацію та ремонт військової техніки заплановано 22 703 509 тисяч гривень (тобто приблизно $780,2 млн).

Нагадаємо, $160 млн з цих коштів, цілком можливо, прийдеться виплатити Великобританії (як щорічний внесок) за кредит на закупівлю восьми ракетних катерів для ВМСУ. Звісно, у разі винесення позитивного рішення щодо прийняття пропозиції від наших партнерів.

Читайте також: Вісім ракетних катерів за ціною корвета: чи варто приймати пропозицію Великобританії