xcounter
#

Попри обіцянки, на колишньому крейсері "Україна" досі не почали роботи з демілітаризації

2098
Ракетний крейсер проекту 1164 заводський номер "замовлення С-2011" вже 30 років стоїть в акваторії ДП "Миколаївський суднобудівний завод". Фото зроблено в липні 2019 року
Ракетний крейсер проекту 1164 заводський номер "замовлення С-2011" вже 30 років стоїть в акваторії ДП "Миколаївський суднобудівний завод". Фото зроблено в липні 2019 року

Схоже, що недобудований корабель продовжує стояти на миколаївському заводі та завдавати багатомільйонні збитки бюджету на його утримання

Як повідомляють місцеві джерела, вже понад рік український Уряд не може видати постанову щодо початку робіт з демілітаризації крейсера.

Попри те, що відповідні структури ДК "Укроборонпром" ще у 2019 році за дорученням Уряду підготували технічну документацію по демілітаризації корабля, далі діло не пішло.

Читайте також: Вісім ракетних катерів за ціною корвета: чи варто приймати пропозицію Великобританії
Крейсер
Ракетний крейсер проекту 1164 заводський номер "замовлення С-2011" у липні минулого року

Крейсер продовжує стояти на території та балансі ДП "Миколаївський суднобудівний завод" й "з'їдати" купу грошей (раніше повідомлялось, що вартість утримання на плаву цього корабля щорічно обходиться заводу у близько $1 мільйон).

Нагадаємо, про плани з демілітаризації "замовлення С-2011" стало відомо під час візиту Президента України Володимира Зеленського до Миколаєва 17 липня 2019 року.

Крейсер
Пускові протикорабельного ракетного комплексу (ПКР) П-1000 "Вулкан" на крейсері проекту 1164 заводський номер "замовлення С-2011" так жодного разу і не приймали ракет...

Вже через неділю (23 липня 2019 року), Генеральний директор заводу Валерій Калашников повідомив, що детальний план вже підготовлений та очікується відповідне розпорядження для початку робіт.

"Щодо крейсера ми стовідсотково почнемо демілітаризацію, об'єм її вже відомий – він вже в мене лежить на столі, підписаний начальником Генерального штабу. Тому тут в мене ніяких сумнівів немає", - розповів очільник держпідприємства.

Крейсер
Елементи системи управління вогнем на крейсері проєкту 1164 заводський номер "замовлення С-2011"

"Це буде не розбазарювання крейсеру, не грабіж його. Це абсолютно чіткий проєкт розроблений нашим казенним інститутом. Обладнання, в тому числі озброєння, будуть демонтовані з крейсера та встановлені на кораблях Військово-Морських Сил України відповідно до проєкту демілітаризації", - додав він, зауваживши, що демілітаризація крейсеру займе не менше 2,5 років.

Чому ніяких робіт за рік так і не почалося та що заважає українському Уряду віддати необхідне розпорядження нікому не зрозуміло.

Варто додати, що четвертий корабель проекту 1164 (шифр "Атлант") був закладений ще у далекому 1984 році й спущений на воду у 1990. Крейсер не має основного озброєння (ПКР П-1000 "Вулкан") але оснащений значною кількістю працездатних систем та озброєння які можуть знадобитися для оснащення інших військових кораблів ВМСУ зокрема флагману - фрегату "Гетьман Сагайдачний" (ЗРК "Оса", артилерійські установки АК-630М, система МР-145 управління стрільбою 130-мм гарматою, система МР-123 управління стрільбою 30-мм гармат, система управління торпедною зброєю "Пурга", гідроакустична станція МГК-335 та інше).

Читайте також: "Нібулон" вперше відремонтує корабель ВМСУ