xcounter
#
Атакуюча плавуча машина AAV-P7 зі складу Корпусу морської піхоти США на тлі універсального десантного корабля USS Bonhomme Richard / Фото: Дженіфер Свейдер, ВМС США

В морській піхоті США затіяли революцію

Нова стратегія технічного розвитку морської піхоти США до 2030 року: "зменшитись, щоб покращитись"
Атакуюча плавуча машина AAV-P7 зі складу Корпусу морської піхоти США на тлі універсального десантного корабля USS Bonhomme Richard / Фото: Дженіфер Свейдер, ВМС США
2291

Останні пропозиції щодо перетворень які мають відбутись в Корпусі морської піхоти Сполучених Штатів (United States Marine Corps, USMC), оприлюднені у доповіді "Структура сил 2030" (Force Design 2030), виглядають революційно та... викликають низку запитань в експертному середовищі США

Наприкінці березня 2020 року комендант морської піхоти США генерал Девід Бергер оприлюднив новий відомчий документ "Структура сил 2030", свій новий звіт, який містить останні пропозиції по реформуванню Корпусу морської піхоти США. Серед найбільш вартих уваги пропозицій – скорочення чисельності особового складу та виведення з експлуатації основних бойових танків.

Force Design 2030, Defense Express
Наприкінці березня 2020 року Корпус морської піхоти США оприлюднив новий відомчий документ "Структура сил 2030" (Force Design 2030)

Запропоновані зміни викликають питання і, не в останню чергу, стосовно того, чи забезпечать вони бажані операційні спроможності для взаємодії з союзниками та партнерами.

Читайте також: Яка технологія здатна посилити можливості американських авіаносців
генерал Девід Бергер, Defense Express
Комендант морської піхоти США генерал Девід Бергер / Фото: Алекс Брендон, Associated Press

Виявляючи ініціативу

Комендувач спричинив глибоке занепокоєння в липні 2019 року, коли видав свої нові вказівки щодо майбутніх реформ. Це, мабуть, поставило морських піхотинців попереду інших видів та родів військ США - принаймні публічно - з точки зору необхідності концептуальних масштабних змін для вирішення проблем, викладених у Національній стратегії оборони США 2018 року. Ці вказівки включали повернення конкуренції великої сили та, особливо у випадку Корпусу морської піхоти США – фокус на Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. Нові пропозиції уособлюють ідеї морських піхотинців щодо того, яким чином їх сили повинні трансформуватись протягом наступного десятиліття, щоб відповідати баченню генерала Бергера, і чітко окреслюють наслідки як для організацій Корпусу морської піхоти США, так і для діючих програм з питань спроможності.

Емблема Корпусу морської піхоти США, Defense Express
Емблема Корпусу морської піхоти США

Бачення Бергера полягає у формуванні більш гнучких, мобільних та розосереджених підрозділів, які мають на озброєнні високоточні вогневі засоби та здатні діяти в "зонах дії зброї" потенційних великих супротивників, зокрема Китаю. Так, серед останніх пропозицій – зменшення на 12 000 загальної кількості морських піхотинців; відмова від використання основних бойових танків; скорочення більш ніж на три чверті гарматно-артилерійських підрозділів; скорочення транспортних та легких ударних вертолітних ескадрилій, а також зменшення загальної чисельності всього авіаційного компоненту.

Бойовий Прапор Корпусу морської піхоти США, Defense Express
Бойовий Прапор Корпусу морської піхоти США

"Жертви" скорочення

Схоже, що в ході трансформації Корпусу морської піхоти США "зазіхають" на традиційні і такі звичні з періоду "холодної війни" раніше види озброєнь. І першим під скорочення підпадає основний бойовий танк M1A1 Abrams - згідно з новою концепцією усі 447 танків будуть зняті з озброєння КМП США.

Афганістан, Abrams, Defense Express
M1A1 Abrams 1-ї дивізії морської піхоти США в провінції Гільменд, Афганістан / Фото: Sgt. Brian Lautenslager / dvidshub

Також під скорочення підпадають і артилерійські системи. Однак, навряд чи зменшать кількість польової буксируваної гаубиці M777A2. Є висока ймовірність того, що скоротять інший тип гаубиць, адже також на озброєнні Корпусу морської піхоти стоять морально застарілі M101A1

Польова буксирована гаубиця, Defense Express
Польова буксирована гаубиця M777A2 / Фото: defense.gov

Є більше шансів на те, що саме артилерійські системи даної системи попадуть під скорочення. На сьогоднішній день американські морпіхи мають на озброєнні 331 гаубицю M101A1 та 481 M777A2.

Суттєві скорочення можуть торкнутись і авіаційних частин Корпусу морської піхоти США. Одним з кандидатів на скорочення може бути важкий транспортний гелікоптер CH-53E Super Stallion. Однак цей гелікоптер служить важливим помічником артилерійських частин, оскільки він здатний транспортувати усі наявні типи буксируваних гаубиць на зовнішніх точках підвіски

гаубиця, гелікоптер, Defense Express
Важкий транспортний гелікоптер CH-53E Super Stallion перевозить польову буксирувану гаубицю M777A2 на зовнішніх точках підвіски / Фото: military.com

Можливо, що під скорочення потрапить і частина ударних гелікоптери, які в Корпусі представлені сучасними ударними AH-1Z Viper у кількості 100 одиниць.

Ударний гелікоптер AH-1Z Viper , Defense Express
Ударний гелікоптер AH-1Z Viper / Фото: baesystems.com

Крім того, на озброєнні залишаються досить застарілі AH-1W Super Cobra, від базової моделі ("Віскі Кобра"), денна / нічна версія з більш потужними двигунами та вдосконаленою зброєю.

Ударний гелікоптер AH-1W Super Cobra, Defense Express
Ударний гелікоптер AH-1W Super Cobra під час навчань в районі Східного Середземномор’я

Також передбачається зменшення кількості винищувачів F-35 модифікацій C приблизно на 50 або більше, проте планується збільшення кількості літаків модифікації скороченого зльоту та вертикальної посадки F-35B. На даний момент на озброєнні Корпусу морської піхоти США перебуває 81 одиниця в обох модифікаціях.

винищувачі-бомбардувальники F-35B та F-35C, Defense Express
Багатоцільові винищувачі-бомбардувальники F-35B та F-35C / Фото: candp.marines.mil

За словами генерала Бергера, дані скорочення можуть дозволити зекономити кошти в сумі близько 12 млрд. доларів США. І за цей рахунок можна було б, серед іншого, реалізувати триразове збільшення ракетної артилерії та значне зростання інвестицій в безпілотні авіаційні системи.

Не забули в Корпусі морської піхоти і про оптимізацію кількості особового складу та оргштатної структури підрозділів. Тут основні пропозиції в ініціативі "Формування військ" полягають у зменшенні кількості особового складу до 2030 року з 186 300 осіб активного персоналу до 174,300. Таким чином число діючих піхотних батальйонів зменшиться з 24 до 21. Крім того, зменшиться чисельність самих батальйонів – на 200 осіб. Відійдуть у минуле і 7 танкових рот, а гарматно-артилерійські батареї зазнають оптимізації – замість 21 їх буде всього 5. Проте, своєю чергою з 7 до 21 збільшиться кількість ракетно-артилерійських батарей.

HIMARS, Defense Express
Реактивна система залпового вогню HIMARS / Фото: army-technology.com

Мова йде про сучасні РСЗО типу HIMARS. Дана система замінила морально застарілі зразки,як M270 MLRS. HIMARS окрім стрільби звичайними та коригованими ракетами має можливість вести стрільбу оперативно-тактичними MGM-168 ATacMS – Block IVA з дальністю дії до 300 км. В планах також розробка і створення більш потужної Precision Strike Missile, яка матиме більшу швидкість польоту, потужнішу бойову частину, а також матиме можливість знищувати цілі противника на відстані до 500 км. Перспективні ракети зможуть вражати не лише наземні об’єкти, але з часом планується вдосконалити систему наведення, та досягти спроможності знищення рухомих наземних та морських цілей. Після прийняття на озброєння в 2023 році систему одразу почнуть модернізувати. Зокрема, оновлення Spiral One, яке має бути прийняте у 2025 році, включатиме універсальний шукач, який забезпечуватиме виявлення радіочастотного випромінювання наземних і корабельних радарів та візуалізацію об’єктів в інфрачервоному діапазоні. Пакет оновлення Spiral Two зосередиться на підвищеній летальності, а Spiral Three збільшить дальність ракети до 700–800 км (430–500 миль).

Defense Express
Кількість ракетно-артилерійських батарей в Корпусі морської піхоти США має збільшитись втричі

Торкнуться зміни і авіації. Поряд з тим, що кількість ескадрилій винищувачів залишиться незмінною (18), структура армійської авіації зазнає суттєвих змін. Зокрема, кількість ескадрилій транспортних гелікоптерів зменшиться з 17 до 14. Ескадрильї ударних гелікоптерів також зазнають скорочень, з 8 до 5. Аналогічна ситуація з ескадрильями легких ударних гелікоптерів – їх кількість зменшать з 7 до 5. Але немає лиха без добра – кількість ескадрилій ударних БПЛА збільшать з 3 до 6.

Морські піхотнці , Defense Express
Морські піхотнці десантуються з MV-22 Osprey з висоти 3000 метрів / Фото: МО США, Вернон Пуг

Проектування сили – є ряд питань

Бачення коменданта Корпусу морської піхоти, безумовно, привернуло увагу багатьох військових аналітиків та експертів, і, в тому числі, викликало деякі запитання. Одним з них є те чи не буде Корпус морської піхоти після модернізації зосереджений на занадто вузькому наборі можливих сценаріїв при зменшенні гнучкості для реагування на інших. Комендант Бергер все ж наполягає на тому, що Корпус збереже спроможність виступати у якості передових мобільних сили США у разі необхідності реагування на кризові ситуації.

Морський піхотинець, військовий моряк , Defense Express
Морський піхотинець (ліворуч) та військовий моряк (праворуч) США виконують вправи стрільби зі стрілецької зброї в Джибуті, 19 квітня 2010 року / Фото: Джеймс Франк, МО США

Інше питання з боку експертного середовища США полягає в тому, що зазначений план може насправді не забезпечити створення стійких, ефективних сил, здатних діяти у відриві далеко від «лінії фронту». Така стурбованість пояснюється власним коментарем Бергера до деяких рекомендацій, і його висловленими ним занепокоєнням щодо того, чи будуть вони створювати силу, яка може ефективно працювати і підтримувати себе в умовах дуже суперечливого середовища.

Він сам вважає, що деякі пропозиції недостатньо сміливі. Отже, хоча деякі рекомендації виглядають доконаними – такі, як, наприклад, скорочення танків - інші, можливо все ж є спірними – як, наприклад, реформування піхотних батальйонів та великих оперативних формувань Корпусу морської піхоти США.

Abrams, Defense Express
Тренування в розвантаженні танка M1A1 Abrams з корабля-амфібії на повітряній подушці / Фото: Wikipedia

Плани по заміні модифікацій F-35 - це ще одна сфера, в якій комендант припускає, що морські піхотинці ще не мають "чіткого розуміння" своїх вимог, тому він хоче отримати більше інформації.

Знак питання про майбутнє F-35B є одним з найбільш інтригуючих. З одного боку, F-35, здавалося б, пропонує багато можливостей для морських піхотинців. З іншого ж, скорочення кількості F-35 може мати вирішальне значення для отримання економії з подальшим інвестуванням коштів, що звільняються, в інші напрямки.

Літак F-35B, Defense Express
Літак F-35B, модифікація скороченого зльоту та вертикальної посадки літака F-35 Lightning II сідає на палубу універсального десантного корабля «Восп»(LHD-1), (головний корабль типу «Wasp» ВМС США) / Фото: ВМС США

Епілог

Хоча плани трансформації, що оприлюднені у доповіді "Структура сил 2030", і породили ряд запитань та проблем, слід констатувати, що Корпус морської піхоти США завжди був і залишається в авангарді передової військово-технічної думки. Маючи унікальний та безцінний бойовий досвід, власні бойові традиції, славетну історію та сильну мотивацію особового складу, цей, один з найстаріших видів Збройних сил США, і далі виглядає як сучасний, інноваційний, мобільний, адаптивний, автономний та здатний самостійно виконувати широкий спектр задач у будь-якій точці земної кулі.

Сергій НЕЧИПОРУК,

Спеціально для Defence-UA.com

Читайте також: "Антонов" хоче вийти на рівень виробництва 12 Ан-178 на рік у 2023 році