xcounter
#

Яка технологія здатна посилити можливості американських авіаносців

Система EMALS запускає F/A-18E Super Hornet під час випробувань
Система EMALS запускає F/A-18E Super Hornet під час випробувань
2080

Американський віцеадмірал у відставці Льюїс Креншоу розповів про технологію, яка має, на його думку, посилити можливості авіаносного флоту США

Віцеадмірал Льюїс Креншоу стверджує, що однією з революційних технологій авіаносців класу Ford є електромагнітна система запуску літаків (EMALS), яка наразі встановлена на авіаносці Gerald R. Ford й інтегрується на наступні два авіаносці цього класу, що зараз перебувають на стадії будівництва.

Авіаносець Gerald R. Ford
Gerald R. Ford

"У цієї системи є свої критики й вона була предметом дискусій під час виявлення та подолання технічних проблем", – стверджує віцеадмірал, однак він впевнений, що труднощі з впровадженням нових технологій не можуть бути виправданням для відмови від "досягнень, які допоможуть забезпечити значні тактичні та стратегічні переваги на наступні 50 років".

Читайте також: Крила для жінок: США змінюють підхід до розробки бойових літаків через гендерну дискримінацію

Креншоу каже, що EMALS дозволить авіаносцям класу Ford здійснювати 160 бойових вильотів в день у нормальних умовах і 270 під час операцій у воєнний час. Таким чином, це майже на 33% більше у мирний час та на 12,5% – у воєнний, якщо порівнювати з авіаносцями класу Nimitz. Саме тому система EMALS значно підвищує ефективність есмінця.

EMALS система для авіаносця
Асинхронний двигун, що використовується у системі EMALS

Крім того, EMALS надасть авіаносцям класу Ford нову важливу здатність запускати безпілотники, а також нові та важчі літаки, що сприятиме урізноманітненню ВМФ у майбутньому.

Ба більше, як стверджує віцеадмірал, ця система подовжить термін служби літаків, що запускаються з авіаносця, а також забезпечує безпеку пілотів. У системі можна регулювати та контролювати потужність, необхідну для запуску того чи іншого літака. Вона також дозволяє запускати літак без зміни положення корабля залежно від напрямку вітру.

Відео тестового запуску системи

"Наші військово-морські авіатори також повідомляють про покращення досвіду польотів, якщо порівнювати із паровим запуском. EMALS також не такий гучний та займає менше місця, аніж парові катапульти", – стверджує Креншоу.

"Керівництво військово-морського флоту розуміє важливість розробки нових технологій, тому 20 років назад воно прийняло стратегічне рішення розвивати цю технологію та перейти від парових до електромагнітних катапульт", – каже віцеадмірал.

Читайте також: Затонулі атомні підводні човни Росії становлять екологічну небезпеку