xcounter
#

Нові можливості EA-18 Growler: у США тестують системи РЕБ для літака

774
Літак в безеховій камері
Літак в безеховій камері

У США продовжують випробування систем радіоелектронної боротьби для літака E/A-18G Growler. Випробування проводяться у рамках програми NGJ (Next Generation Jammer), мета якої – забезпечити літак радіоелектронної боротьби новими вдосконаленими можливостями

Цього року робота над програмою NGJ передбачала випробування прототипу системи постановки завад у низькочастотному діапазоні в безлунній камері військово-морської авіаційної бази Патаксент-Рівер, що в Меріленді. Безлунна камера є однією зі складових випробувальної установки оцінки авіаційного бойового середовища.

Ці камери (деякі з них є дійсно гігантськими) призначені для усунення будь-якого навколишнього електромагнітного випромінювання. Це дозволяє якомога точніше протестувати, як саме різні електронні системи на літаку впливають (чи не впливають) на функціонування одна одної.

Читайте також: Розвиток РЕБ Повітряних Сил ЗС України потребує до 10 млрд грн (візія)
EA-18G
EA-18G з блоками NGJ-MB під кожним крилом, а також блоком AN/ALQ-99 у безеховій камері

Завади від однієї чи декількох систем можуть негативно вплинути на інші, обмежуючи їх функціонування тоді, коли вони найбільше потрібні. Дуже небезпечно, коли несподівані проблеми з’являться безпосередньо під час фактичного льотного випробування.

Поєднання чорних та синіх шипів на стінах та підлозі разом зі спеціальним матеріалом, що поглинає радіочастоти, допомагає загасити електромагнітні хвилі в камері. Сам літак підвішують до стелі у центрі камери. Для випробування систем РЕБ це дуже важливий етап.

F-18
F/A-18F Super Hornet з прототипом капсули NGJ-LB

У березні 2020 року командування морської авіації оголосило, що система радіозавад нового покоління (NGJ-MB) від Raytheon пройшла усі тестування, зокрема і випробування в безеховій камері. Однак ця система, також відома як AN/ALQ-249(V)1 зазнала низку невдач.

Саме тому в США розпочали випробувати нові системи NGJ-LB. Однак наразі невідомо, коли саме ця нова система буде тестуватися вже під час реального польоту. Зазначається, що повне сімейство систем NGJ зрештою замінять різні компоненти системи AN/ALQ-99 та значно посилять можливості літака E/A-18G Growler

Також зазначається, що нову систему ймовірно отримає і перспективний літак РЕБ, що створюється на базі винищувача F-35В.

Читайте також: Партія станцій РЕБ передані українській армії