xcounter
#

​До військово-морської бази "Схід" перекинули ще два катери (відео)

Катери типу “Гюрза-М” у порту Бердянська 11 квітня 2020. Фото: прес-служба Президента України
Катери типу “Гюрза-М” у порту Бердянська 11 квітня 2020. Фото: прес-служба Президента України
2077

У вівторок, 22 вересня ц.р., до військово-морської бази "Схід", що знаходиться на Азовському морі в місті Бердянську доставили ще 2 катери Військово-морських сил Збройних сил України.

Читайте також: Британці запропонували Україні будувати ракетні катери власного проекту
військово-морська база

Автоколона тягачів, важкої техніки і спецавтомобілів прибула по Мелітопольському шосе. Через це на дорозі був великий затор. Військових супроводжували комунальники, які піднімали вгору електричні дроти, щоб габаритний вантаж не зірвав їх.

військово-морська база

Перекидання катерів може бути пов’язано з реалізацією планів пдальшого облаштування Бердянську військово-морської бази Військово-морських сил Збройних сил України, яка повинна стати гарантом безпеки на Азовському морі.

Її будівництво було розпочате наприкінці 2016 року. Будівництво почалося на території колишнього професійно-технічного училища. За планами база має включати 1-2 дивізіони броньованих артилерійських катерів й підрозділи берегової артилерії. Зокрема, також в передмісті Бердянська вже базується 501-й батальйон морської піхоти.

Станом на початок квітня 2020 року на 9-му причалі Бердянського порту дислокувалися два бронекатери типу “Гюрза” (проєкту 58150), пошуково-рятувальний корабель та рейдовий буксир.

військово-морська база

В ході візиту в Бердянськ у квітні ц.р. Президента Зеленського Адмірал Ігор Воронченко, який на той час був командувачем ВМС ЗСУ заявляв:

“Розбудову бази пропонуємо здійснити у 2020-2021 роках… Наступного року, після підготовки проєктної документації, пропонується будівництво причалів №10, 11, 12, хвилелому, адміністративної, житлово-господарчої зон, складів тощо… Загальний кошторис будівництва й відновлення об’єктів і виконання днопоглиблення становить близько 537 млн грн”, – сказав Воронченко.

Зеленський його виправив, побачивши на інформаційному стенді цифри – 553 млн грн.

“Сюди планується перебазувати два дивізіони катерів типу “Гюрза” і прийняття за рахунок допомоги зі США дивізіону патрульних катерів Mark VI… Також – протидиверсійні сили, сили забезпечення і створити сухопутне угруповання у складі батальйону морської піхоти та [арт]дивізіону, який уже діє у складі ОС”, – повідомив адмірал Воронченко.

військово-морська база
Верховний Головнокомандувач в рамках робочої поїздки до Донецької й Запорізької областей 11 квітня 2020 року особисто відвідав 9-й причал Бердянського порту, де базуються плав засоби ВМС ЗСУ / Фото: прес-служба Президента України

Тоді Воронченко також зазначав, що будівництво причального фронту довжиною 325 метрів дозволить тут утримувати 12 катерів.

Відтак, після розробки документації та виконання комплексу робіт, на ВМБ “Схід” у Бердянську зможуть дислокуватися два дивізіони по 60 осіб, сама база – до 200 осіб, а разом зі складами й протидиверсійними підрозділами особовий склад бази налічуватиме близько 500 осіб.

Нагадаємо, що видання "Європейська правда" на початку вересня розповсюдило інформацію про те, що Велика Британія має намір долучитись до розбудови ВМС ЗСУ і пропонує Україні допомогти оснастити військово-морські бази в Очакові та Бердянську та поставити нові ракетні катери.

військово-морська база
військово-морська база
18 березня ц.р. Бердянський порт зі спільним візитом відвідали Міністр оборони, начальник Генштабу та командувач ВМС України / Фото: Адміністрація морського порту Бердянськ

За інформацією видання, йдеться не про звичайну закупівлю, а про локалізоване виробництво кораблів в Україні за технологією та проєктом, який надасть британський виробник. Два перші корпуси будуть виготовлені на британській верфі за участі фахівців українського підприємства-виробника. Повідомляється, що підприємство, яке вироблятиме катери в Україні має обрати Кабмін. Надалі все виробництво – від збирання корпусів до оснащення кораблів озброєнням – буде відбуватися в Україні, на верфі, яку уряд обере та погодить із британською стороною.

Незалежно від того, де вироблятимуть кораблі, це виробництво є доволі коштовним, тому перед українським урядом постане проблема стабільного фінансування проєкту. Її також допоможуть вирішити британці: уряд Сполученого Королівства надасть позику на 10 років на суму до 1,25 млрд британських фунтів ($1,6 млрд за поточним курсом).

Нагадаємо, що в серпні ц.р., в Київі перебував міністр оборони Великої Британії Бен Воллес – тоді на порядку денному було посилення співпраці між Великою Британією та Україною у сфері оборони та безпеки.

Читайте також: Україна та Велика Британія посилять співпрацю у сфері оборони та безпеки