xcounter
#
18 серпня, до Києва прибув міністр оборони Великої Британії Бен Воллес / Фото: Посольство Великої Британі в Україні

Україна та Велика Британія посилять співпрацю у сфері оборони та безпеки

Для цього до Києва прибув міністр оборони Сполученого королівства
18 серпня, до Києва прибув міністр оборони Великої Британії Бен Воллес / Фото: Посольство Великої Британі в Україні
743

У вівторок, 18 серпня, в Київ прибув міністр оборони Великої Британії Бен Воллес. На порядку денному посилення співпраці між Великою Британією та Україною у сфері оборони та безпеки

Про це йдеться у повідомленні Посольства Сполученого королівства в Україні.

Як повідомили у Міністерстві оборони України, мета візиту міністр оборони Великої Британії – "демонстрація воєнно-політичної підтримки України, вивчення аспектів реалізації двосторонніх домовленостей у контексті розвитку українсько-британського співробітництва в оборонній сфері".

Читайте також: ДПСУ отримала 10 БПЛА від Великобританії (відео)
Defense Express, Україна, Велика Британія, військове співробітництво, операція orbital

Як передбачається, під час офіційної зустрічі делегацій сторони обговорять пріоритети оборонного співробітництва обох країн та актуальні питання, що становлять взаємовигідний інтерес.

В Міністерстві оборни України зазначають, що делегація міністерства оборони Великої Британії вшанувала пам’ять полеглих Українських захисників, які загинули в бойових умовах, мужньо виконуючи військовий обов’язок під час проведення Антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил на сході України. Очілники оборонних відомств двох країн поклали квіти до Стели з Дзвоном Пам’яті.

Defense Express, Україна, Велика Британія, військове співробітництво, операція orbital

Слід зазначити, що останні роки співробітництво між Україною та Великою Британією у безпековій та військовій сфері є одним з найактивніших та найпродуктивніших, як на високому політичному рівні, так і на рівні тренувань, радників, військової освіти.

Зокрема, ротягом 2014-2015 рр. Велика Британія надала значну матеріально-технічну допомогу ЗСУ. Регулярні візити обох сторін на рівні очільників МО, ГШ ЗСУ, ВМС та інших військових делегацій. Українські військово-транспортні літаки надавали логістичну підтримку ЗС ВБ.

Defense Express, Україна, Велика Британія, військове співробітництво, операція orbital

В Україні продовжують працювати британські інструктори у рамках операції "Орбітал" (2015-2023), а у 2019 році мандат місії також поширився на тренування ВМС. 21.11.2018 Спільна заява МО окреслила пріоритети кіберзахисту, протидії гібридним загрозам, воєнної розвідки, розширення операції "Орбітал", військової освіти, військово-технічного співробітництва, розвитку оборонної інфраструктури.

На цей час, починаючи з березня 2015 року, в рамках операції "Орбітал" за участю британських інструкторів підготовлено понад 18000 військовослужбовців ЗС України.

Defense Express, Україна, Велика Британія, військове співробітництво, операція orbital

Курсова підготовка проводиться за такими напрямами:

  • підготовка саперів;
  • військова розвідка;
  • підготовка артилерійських підрозділів;
  • підготовка інструкторів з польової медицини;
  • підготовка штабних офіцерів;
  • виживання в польових умовах;
  • забезпечення пально-мастильними матеріалами;
  • логістичне забезпечення;
  • утримання складських приміщень;
  • підготовка піхотних підрозділів (з модулем польової медицини та поглибленим вивченням тактики ведення бою в міських умовах);
  • тактика ведення бою в міських умовах.
Defense Express, Україна, Велика Британія, військове співробітництво, операція orbital

Загалом в рамках операції “ОРБІТАЛ” проведено понад 192 заходи підготовки.

Починаючи з 2017 р., в рамках операції “ОРБІТАЛ” проведено комплексну підготовку особового складу бригад ЗС України, серед яких: 93 омбр, 72 омбр, 95 одшбр, 53 омбр, 59омпбр, 128 огшбр, 57 омбр.

Це не перший візит мінстра оборони Великої Британії Бена Воллеса до України. На початку листопада минулого року він заявляв: "Під час недавнього візиту на Донбас я не тільки чітко побачив шкоду, заподіяну підтримуваними Росією сепаратистами, а й рішучість Збройних сил України щодо захисту територіальної цілісності. Саме тому ми продовжуємо нашу навчальну місію в Україні ще на три роки, щоб ми змогли навчити ще тисячі українських військовослужбовців".

Тоді ж було оголошено про продовження роботи військових інструкторів в Україні в рамках тренувальної місії Orbital до березня 2023 року.

Defense Express, Україна, Велика Британія, військове співробітництво, операція orbital

Нагадаємо, що в лютому 2019 року у Києві пройшла міні-виставка компаній з Великобританії "Оборона та безпека". Виставка була організована Посольством Великої Британії в Україні.

Свою продукцію та послуги тоді представили 12 компаній з Великої Британії, зокрема: 7 Tech Group, Alfords Technologies, Enterprise Control Systems, Esterline Racal Acoustics, Foster+Freeman, Leonardo, Optimal Risk, Passport Radiation Detection, Rough Bounds Projects, Scanna, TBW Global, Brimstone Site Investigation Ltd. Їхні технічні рішення охоплювали такі напрямки як системи спостереження, розвідки та техніки рекогносцирування; засоби забезпечення безпеки комунікаційних систем; дистанційні лазерні вимірювачі; військові захисні навушники; мобільні рентгенівські системи сканування; засоби криміналістичної експертизи; системи виявлення та протидії дронам; системи виявлення та протидії саморобним вибуховим пристроям та. ін.

Інформаційно-консалтингова компанія "Діфенс Експрес" тоді виступила інформаційним партнером виставки та організувала присутність на заході значної кількості українських державних та приватних структур.

Читайте також: Олександр Сирський: Українських військових за стандартами НАТО тренують чотири іноземні місії