xcounter
#

Британці запропонували Україні будувати ракетні катери власного проекту

5750
Ударний ракетний катер класу Hamina ВМС Фінляндії
Ударний ракетний катер класу Hamina ВМС Фінляндії

Стверджується, що таку пропозицію привіз державний секретар з питань оборони Сполученого Королівства Бен Воллес

За інформацією видання "Думская", отриманою від інформованого джерела у Міноборони України, під час нещодавнього візиту в Україну Бен Воллес привіз проект спільного будівництва ракетних катерів.

За словами джерела, британська сторона запропонувала розгорнути на одному з українських суднобудівних заводів виробництво неназваної моделі сучасних швидкохідних ракетних катерів за кредитні кошти Великобританії.

Читайте також: "Нібулон" вперше відремонтує корабель ВМСУ
Королівський військово-морський флот Великої Британії не має на озброєнні ракетних катерів. Окрім кораблів класу есмінець або фрегат (озброєних американськими ПКР Harpoon) до складу флоту входять лише невеликі патрульні катери типу P2000 (Archer) довжиною 20,8 метра
Королівський військово-морський флот Великої Британії не має на озброєнні ракетних катерів. Окрім кораблів класу есмінець або фрегат (озброєних американськими ПКР Harpoon) до складу флоту входять лише невеликі патрульні катери типу P2000 (Archer) довжиною 20,8 метра

Згідно з наданими даними, мова йде про катери довжиною 50 метрів, водотоннажністю 400 тонн та швидкістю 45 вузлів. Основне озброєння складається з восьми протикорабельних ракет.

Катер
Американський ракетний катер на підводних крилах класу "Пегас". Має довжину 41 метр, швидкість 48 вузлів та озброєний 8 ПКР Harpoon

Ця пропозиція нібито викликала певний опір зі сторони окремих представників ВМСУ та оборонних підприємств України. Що начебто спричинило певний "тиск" противниками прийняття британської пропозиції на командувача ВМС ЗС України, з метою змусити відмовитися від неї та узгодити початок виробництва вітчизняних катерів "Гроза" (один із проектів ДП ДПЦК).

Варто додати, що прес-служба Командування офіційно спростувала цю інформацію. Зокрема, там відзначили, що "інформація, яка нещодавно з’явилася в мережі інтернет, щодо начебто тиску на командувача ВМС ЗС України, з метою змусити його відмовитись від пропозицій представників Великої Британії - НЕ ВІДПОВІДАЄ ДІЙСНОСТІ".

Як стверджує одеське видання, морський варіант "Нептуна" не готовий (про початок робіт по створенню корабельного та повітряного варіантів комплексу Генеральний конструктор-Генеральний директор КБ "Луч" Олег Коростельов повідомив 17 червня 2020 року після успішних фінальних випробувань наземного варіанту комплексу РК-360МЦ "Нептун", - прим. ДЕ) - "а їх, наскільки можна судити, немає навіть у вигляді креслень".

PEARL-FAC
Ракетний катер PEARL-FAC від миколаївського ДП "Дослідницько-проектний центр кораблебудування" має довжину 49 метрів та озброєний 4 ПКР

Також Україна начебто не має й носіїв для таких ракет (досить дивно, але, окрім "Грози", видання навіть не згадує такі проєкти як малий корвет "Каракал", ракетний катер PEARL-FAC чи той же "Лань-ЛК", які вже давно представлені).

Варто відзначити, що надана інформація наразі викликає більше питань, чим відповідей.

Малий корвет "Каракал", розроблений ДП "ДПЦК" озброєний 4 ПКР та має довжину 59,8 метра

Зокрема, не відома ні вартість британських катерів, ні ступінь локалізації (якщо подивитися на інші подібні пропозиції щодо закупівлі французьких гелікоптерів та патрульних катерів, то кредитувати українські підприємства за власний кошт ніхто особливо не збирається), ні строки виконання програми будівництва, ні виробники озброєння та систем катеру (ті ж британці на своїх кораблях використовують американську Boeing RGM-84D Harpoon Block 1C).

РК-360МЦ
РК-360МЦ "Нептун" від ДККБ "Луч" під час фінального етапу випробувань 17 червня 2020 року

Однак, скоріш за все, і вартість таких катерів буде не маленькою, і всі системи будуть закордонного виробництва, що просто похоронить створення морської версії "Нептуна" та вітчизняних катерів такого класу й морських систем для них.

Ракетний катер "Лань-ЛК"/"Веспа" від ЗАТ "Завод "Кузня на Рибальському" озброєний 8 ПКР "Нептун" і має довжину у 64,46 метра

Тобто ВМСУ можливо й отримає сучасні ракетні катери, "нафаршировані" закордонними системами та озброєнням скоріше, ніж вітчизняну версію (зі своїми системами та озброєнням). Однак, чи виграє з такого кроку наша Держава у подальшій перспективі – дуже складне питання.

А ось хто дійсно програє, так це українські проектні-суднобудівні та ракетні підприємства й вітчизняні виробники корабельних систем (причому мова не лише про втрачені сотні мільйонів на будівництво, а й величезні суми на обслугововання та ремонт, які теж підуть виробникам), які й зараз почувають себе дуже кепсько.

РК "Веспа"/"Лань-ЛК" у порівнянні з закордонними аналогами

Нагадаємо, малі катери для ДПСУ та ВМСУ вже "застовпили" французькі та американські виробники. Невже таке станеться й з ракетними катерами?

Читайте також: Новий розвідувальний корабель ВМСУ вийшов в море на випробування (фото)