xcounter
#

Ракетні системи, літаки та кораблі: найбільш амбітні проекти Міноборони на 2021 рік

7031
РС 9М221Ф "Тайфун-1", пускова установка ОТРК "Сапсан"/"Грім-2", транспортний літак Ан-178, РСЗВ Р624-М "Вільха-М", ракетний катер HS Roussen та РК-360МЦ "Нептун"
РС 9М221Ф "Тайфун-1", пускова установка ОТРК "Сапсан"/"Грім-2", транспортний літак Ан-178, РСЗВ Р624-М "Вільха-М", ракетний катер HS Roussen та РК-360МЦ "Нептун"

На наступний рік витрати на нову техніку заплановані на рівні цього року, крім того, очікується початок спільних проектів з закордонними виробниками

Нагадаємо, цього року на виконання Державного оборонного замовлення виділено рекордні 21,25 млрд гривень (приблизно $773 млн або $720 млн за скоригованим у держбюджеті курсом). З них безпосередньо на потреби розвитку ОВТ передбачено понад 70 % від загальної суми витрат.

За словами заступника міністра оборони України Олександра Миронюка, по напрямку закупівель озброєнь Міноборони не передбачає зменшення обсягів. Тобто мова йде щонайменше про ті самі 21 млрд гривень. При цьому, за попередніми планами, середній курс долара США в бюджеті 2021 року прогнозується на рівні 29 грн за $1 (зараз 29,5 грн).

Читайте також: Олександр Миронюк, заступник Міністра оборони України - про ДОЗ-2020, очікування "Нептуна", британські катери та інші аспекти переозброєння війська

В ексклюзивному інтерв'ю агенству Defense Express заступник міністра розповів про деякі з масштабних планів закупівель озброєння та військової техніки на наступний рік.

Ракетні системи

Першою чергою, військові очікують на кілька дивізіонів наземного варіанту протикорабельного комплексу РК-360МЦ "Нептун".

За словами Олександра Миронюка, темпи постачань комплексу залежать та визначаються насамперед виробничими потужностями як державних, так і приватних компаній, які залучені до кооперації з його виготовлення.

РК-360МЦ
Берегова версія наземного протикорабельного комплексу РК-360МЦ "Нептун". Машини що входять до складу комплексу - рухомий командний пункт РКП-360, пускова установка УСПУ-360, транспортно-заряджаюча машина ТЗМ-360 та транспортна машина ТМ-360

При цьому він підтвердив велику зацікавленість Міноборони в цьому комплексі та резервування на подібні закупівлі відповідного фінансового резерву.

"Зацікавлені. І якнайшвидше. Кошти для закупівлі дивізіонів у нас є, виготовляйте. Ми чекаємо на "Нептун", - наголосив заступника міністра оборони України.

Р-360
Крилата ракета Р-360 "Нептун"

Варто додати, що Генеральний конструктор-Генеральний директор ДККБ "Луч" Олег Коростельов у серпні цього року повідомив, що українські підприємства здатні поставляти серійний дивізіонний комплект РК-360МЦ "Нептун" за дев'ять, максимум 12 місяців.

Також Міністерство оборони очікує на завершення державних випробувань ракетного комплексу "Вільха-М" з дальністю дії до 120 км.

"За умови завершення з позитивними результатами держвипробувань (комплексу "Вільха-М") - вихід на серійні закупки", - повідомив Олександр Миронюк.

Пуск ракети Р624М "Вільха-М" на випробуваннях 25 квітня 2020 року

Як Defense Express вже повідомляв раніше, за скоригованими планами ДККБ "Луч" строки проведення фінальних випробувань ракет Р624-М "Вільха-М" перенесені на грудень 2020 – січень 2021 рр, а прийняття на озброєння ЗСУ на I квартал 2021 року.

Окрім цього, в Збройних силах чекають і на вироби від КБ "Південне", фахівці якого працюють над створенням нових реактивних снарядів калібру 122 мм "Тайфун-1" (для РСЗВ БМ-21 "Град") та калібру 220-мм "Тайфун-2" (для РСЗВ БМ-27 "Ураган").

РС "Тайфун-1" на випробуваннях у квітні 2020 року та під час першої презентації на виставці "Зброя та Безпека-2019"

Зокрема, за словами заступника міністра оборони, підтвердження ТТХ РС 9М221Ф "Тайфун-1" (зі збільшеною до 40 км дальністю) на випробуваннях заплановані на кінець цього року.

Грім-2
Самохідна пускова ОТРК "Сапсан"/"Грім-2" на виставці "Зброя та безпека-2019"

Дещо пізніше, орієнтовно 2022 році може зявитися й дослідний зразок українського ОТРК "Сапсан" від КБ "Південе", котрий при постачанні у ЗСУ може вивести оборонні можливості нашої країни на новий рівень.

Військові літаки

Схоже, що останні трагічні події, що трапилися з військово-транспортним літаком ЗСУ Ан-26Ш можуть дати поштовх для впровадження програми з заміни старих літаків на нові.

Так, в Міністерстві оборони України підвередили наявність замовлення на виготовлення трьох нових середніх транспортників Ан-178 від ДП "Антонов". Більш того, під цю програму вже начебто виділені значні кошти.

Ан-178
Дослідний зразок Ан-178 (зн 001) наразі проходить переобладнання в цеху ДП "Антонов". 21 серпня 2020 року

"Йдеться про виготовлення трьох літаків Ан-178 з різною специфікацією для потреб Збройних Сил. Загальна сума держгарантій під це замовлення становитиме 4,5 млрд грн (тобто приблизно $51-52 млн за одиницю)", - відзначив Олександр Миронюк.

Нагадаємо, кілька днів тому (28 вересня ц.р.) Віцепрем'єр-міністр – Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський повідомив в ефірі каналу "Україна 24" про проект контракту з ДП "Антонов" від Міноборони на виготовлення трьох літаків Ан-178.

Ан-178
Презентація нового Ан-178 (сн 006) для МВС Перу на ДП "Антонов" 21 серпня 2020 року

Таким чином, поява нових Ан-178 в ЗСУ залежить від успішності завершення імпортозаміщення російських комплектуючих та відповідних випробувань оновленого варіанту транспортного літака, завершення яких (на дослідному зразку сн "001") заплановані на наступний рік.

Ракетні катери для ВМСУ

В Міноборони підтвердили попереднє узгодження спільного з Великобританією контракту на закупівлю ракетних катерів.

"Компанії з Великобританії отримали необхідні дозвільні узгодження для роботи з Україною щодо продажу необхідної кількості ракетних катерів.

Для цього уряд Об’єднаного Королівства готовий надати кредит на 10 років на суму в межах $1,6 млрд. Хоча звісно, з нашого боку це потребуватиме відповідних урядових гарантій", - розповів заступник міністра оборони України Олександр Миронюк.

Roussen
П'ятий ракетний катер P 71 Ritsos ВМС Греції побудований за проектом Super Vita (Roussen). Катери саме цього проекту ймовірно будуть поставлені ВМСУ

На його думку, цей великий контракт (варто нагадати, що погодившись на нього, Україна буде повинна виплачувати щонайменше $160 млн на рік при поточному бюджеті на закупівлю ОВТ у $720-770 млн) збільшить потенціал ВМС України у зрозумілі терміни.

Крім того, за рахунок локалізації має відбутися "відновлення кораблебудівних компетенцій" України.

Лань-ЛК
РК "Веспа"/"Лань-ЛК" у порівнянні з закордонними аналогами, зокрема з британським РК класу Roussen

Опосередковано заміністра оборони підтвердив й плани щодо закупівлі корветів закордонного виробництва, при цьому відзначивши, що і ракетні катери, і корвети повинні мати можливість озброєння їх вітчизняними ПКР "Нептун" (як собі це уявляють в Міноборони, враховуючи значну різницю в габаритах наявного ТПК "Нептуна" та західних ПКР – досить цікаве питання).

корвет Ada
Турецький корвет типу Ada зацікавив Міноборони й розглядається як замінник багатостраждального українського проекту "Корвет"

"Ті ж ракетні катери, і корвети, коли до них дійде черга, безперечно, мають бути адаптивними для використання нашої протикорабельної ракети, що входить до складу прийнятого на озброєння протикорабельного комплексу "Нептун", - зазначив Олександр Миронюк.

Таким чином, можна очікувати, що вже в кінці наступного року Збройні сили зможуть отримати комплекси РК-360МЦ "Нептун" та ракети Р624-М "Вільха-М". Крім того, у 2021 році, з високим ступенем вірогідності, почнуться роботи з будівництва літаків Ан-178 та ракетних катерів (щонайменше два перші катери будуть побудовані на британських верфях).

Читайте також: Вісім ракетних катерів за ціною корвета: чи варто приймати пропозицію Великобританії