xcounter
#

Кінець історії: у США вирішили, що будуть робити з турецькими винищувачами F-35

5618
Кінець історії: у США вирішили, що будуть робити з турецькими винищувачами F-35

Доля винищувачів F-35 вирішилася через рік після того, як США офіційно виключили Туреччину з програми ударних винищувачів у липні 2019 року

Повітряні сили США офіційно закуповують вісім винищувачів F-35A, які були зроблені компанією Lockheed Martin у рамках контракту з Туреччиною.

Сума контракту становить $862 млн – за ці кошти ПС США отримають вісім турецьких F-35A, а також ще шість додаткових винищувачів F-35A. У цю суму також входить приведення восьми винищувачів, які створювалися з урахуванням вимог Туреччини, у відповідність до конфігурації для ПС США.

Читайте також: Китай розпочинає масове виробництво стелс-винищувача J-20B: нові подробиці
F-35
Історія з турецькими F-35, здається, отримала своє логічне завершення

Раніше Туреччина планувала придбати 100 винищувачів F-35A у рамках програми, однак була виключена з неї рік тому після того, як Анкара прийняла рішення придбати російські системи ППО С-400.

Вважалося, що купівля С-400 Туреччиною може бути небезпечною передусім для винищувачів F-35, однак Туреччина це заперечувала, стверджуючи, що комплекс С-400 не буде інтегровано в системи НАТО і Росія не зможе отримати секретну інформацію.

F-35

Ситуація з Туреччиною та F-35 стала поштовхом до того, що Трамп розкритикував ланцюг постачань деталей до цих винищувачів.

На його думку, створювати деталі для F-35 у різних країнах не було гарною ідеєю, оскільки поява проблем з якоюсь з цих країн спричиняє і проблеми з виробництвом власне винищувачів. Однак з критикою Трампа стосовно виробництва F-35 погодилися далеко не всі – чому саме можна дізнатися в одному з наших матеріалів.

Раніше Defense Express повідомляв, що Японія придбає 105 винищувачів F-35 на суму $23 млрд – таким чином, повітряні сили Японії стануть другими у світі за кількістю літаків п’ятого покоління.

Читайте також: Чим Європа буде воювати в небі після 2040 року