xcounter
#

Китай розпочинає масове виробництво стелс-винищувача J-20B: нові подробиці

Китай розпочинає масове виробництво стелс-винищувача J-20B: нові подробиці
3266

У понеділок видавництво South China Morning Post повідомило, що нова модель китайського стелс-винищувача Chengdu J-20, J-20B, виходить у "масове виробництво". Винищувач буде оснащений сучасними системами керування вектором тяги, які значно покращать маневреність літака.

Згідно з анонімним джерелом, на який посилається військовий журналіст Мінні Чан (Minnie Chan), початок виробництва було відсвятковано на церемонії 8-го липня. На церемонії був присутній заступник голови Центральної військової комісії Китаю.

За наявною інформацією, компанія Chengdu Aviation Corporation створила чотири виробничі лінії, кожна з яких здатна виробляти один J-20B в місяць. Китайські військові, ймовірно, досить задоволені вдосконаленою моделлю, щоб зробити велике замовлення. Проте, стаття Чан описує тільки одну важливу нову технологію.

Читайте також: Модернізація літаків B-52: на які ризики підуть Повітряні Сили США
Стелс-винищувач J-20B Китай
Нова модель стелс-винищувача J-20 матиме управління вектором тяги, що покращить його маневреність

Управління вектором тяги дозволяє пілоту нахиляти випускні сопла реактивного двигуна для перенаправлення тяги, дозволяючи таким літакам, як F-22 Raptor і Russia Su-35S Flanker, виконувати неймовірні маневри при дуже великих кутах атаки. Такі маневри можуть дати пілотові перевагу при ухиленні від ракети або пошуку вигідної позиції у повітряному бою в межах візуальної дальності.

Якщо це правда, рішення встановити управління вектора тяги на J-20B натякає на його передбачувану роль. Спочатку, західний аналіз J-20 показав, що він швидкий і потужний, але не дуже маневрений. Він діє як перехоплювач або ударний винищувач, оптимізований для стрімкого нападу, а не як винищувач з перевагою у повітрі, призначений для ураження цілей противника та здійснення бойових маневрів.

Стелс-винищувач J-20B Китай
Низька спостережуваність на радарах і ракети великої дальності, ймовірно, залишаться основним активом J-20 в повітряному бою

У грудні 2016 року Китай уклав угоду про імпорт 24 винищувачів Su-35S. Припускаєтся, що це замовлення було, в першу чергу, спрямовано на отримання російських реактивних двигунів з керуванням вектора тяги для вивчення китайськими фахівцями.

Потім, у 2018 році на авіашоу в місті Чжухай був продемонстрований винищувач J-10C з управлінням вектора тяги, показуючи розвиток цієї технології в Китаї.

Літаки J-20B, швидше за все, матимуть вітчизняні двигуни WS-15, які Китай все ще намагається вдосконалити. Удосконалення WS-15, нарешті, дозволить J-20 поліпшити нинішнє співвідношення тяги до ваги. Надалі, це також може зробити китайських виробників незалежними від реактивних двигунів російського виробництва. Джерело Чан стверджує, що розробка двигунів WS-15 проходить «досить гладко», і що вони можуть бути готові вже через «один або два роки».

Якщо на J-20B будут дійсно встановлювати управління вектором тяги, це вказує на те, що військово-повітряні сили Китаю дійсно хочуть покращити маневреність J-20. Це означає, що J-20 буде виконувати традиційну роль переваги у повітрі, яка полягає у боротьбі зі спритними винищувачами противника.

Це, в свою чергу, може бути новим викликом для таких країн, як Індія, Японія і Сполучені Штати, конкуруючих з Китаєм в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Читайте також: Безпілотник США RQ-4A Global Hawk за один політ розвідав сили РФ на Кавказі, у Криму та на Донбасі