xcounter
#
"Це так божевільно": Трамп не хоче збирати компоненти для F-35 з усього світу

"Це так божевільно": Трамп не хоче збирати компоненти для F-35 з усього світу

808

Американський президент незадоволений тим, що деталі до F-35 виготовляються на підприємствах у різних країнах світу.

Президент США Дональд Трамп у новинах на кабельному телебаченні розкритикував ланцюг поставок F-35. Тему винищувача Трамп зачепив у відповідь на питання кореспондентки з Fox Business Network про те, як президент планує стимулювати ключові галузі промисловості США, аби позбутися Китаю в їх ланцюгу постачань.

За словами Трампа, процес виробництва винищувача F-35 є прикладом проблеми глобального ланцюга постачань, коли запчастини виробляються на підприємствах, які розташовані в різних країнах світу.

Читайте також: Чергові проблеми з F-35: масове виробництво винищувача опинилось під загрозою

"Це чудовий літак, і ми виробляємо запчастини для цього літака по всьому світу. Ми робимо їх у Туреччині, робимо їх тут, збираємося робити їх там", – зазначає Трамп.

На його думку, виготовляти деталі для F-35 у низці країн не було гарною ідеєю: "Річ у тім, що якщо в нас є проблема з якоюсь країною [яка бере участь у створенні F-35 – прим. DE], то ви не можете зробити літак. Ми отримуємо запчастини з усього світу. Це так божевільно. Ми повинні робити все у Сполучених Штатах".

F-35
Глобальне виробництво є основою програми Joint Strike Fighter, у рамках якої розроблявся F-35. Фото: Lockheed Martin

На питання про те, чи можна перенести виробництво F-35, Трамп відповів наступне: "Так, ми робимо це, тому що я змінюю всю цю політику". Водночас незрозуміло, мав він на увазі конкретно F-35 чи ситуацію загалом, коли виробництво якоїсь продукції розосереджено в декількох країнах світу.

Однак із критикою Трампа стосовно виробництва F-35 у США погоджуються далеко не всі, зазначаючи, що глобальне виробництво є основою програми Joint Strike Fighter, у рамках якої розроблявся F-35, а перенесення виробництва усіх компонентів винищувача у США може призвести як до значного здорожчання літака, так і до втрати деяких покупців.

Складальна лінія F-35
Складальна лінія F-35. Фото: Lockheed Martin

Річ у тім, що програма Joint Strike Fighter була створена не тільки для США, а й для ключових союзників: країни, які хочуть бути партнерами, допомагають оплачувати розробку літака в обмін на виробництво компонентів програми.

Така система надає Сполученим Штатам низку переваг. По-перше, вона забезпечує оснащення союзників США та власне Пентагона одним і тим же літаком, що значно спрощує передачу інформації й координацію дій на полі бою. По-друге, програма забезпечує майбутні продажі, вигідні для міністерства оборони США, яке, у свою чергу, може купляти літаки значно дешевше завдяки ефекту масштабу.

Зрештою, попри заяви Трампа, Пентагон і надалі планує підтримувати програму F-35. Так, у коментарі для Defense News прессекретар міністерства оборони США підполковник Майк Ендрюс заявив, що "ми будемо продовжувати агресивно знижувати вартість F-35 і стимулювати промисловість з метою досягнення необхідного виробничого рівня".

Читайте також: F-35. Літати можна, але недовго...