xcounter
#

F-35. Літати можна, але недовго...

Чому у США понизили вимоги для морських версій суперлітака F-35
1606
F-35. Найтехнологічнійший літак світу
F-35. Найтехнологічнійший літак світу

Абсолютна досконалість F-35С та F-35B вже непотрібна. Бо вона занадто дорого коштує

Можливе пошкодження хвостової частині літака F-35 при виконанні надзвукового польоту слід вирішувати шляхом зміни експлуатаційних параметрів. Про це 24 квітня оголосило Управління спільної програми F-35.

Як повідомило американське видання Defense News, ця проблема була виявлена ще у 2019 році. На великих висотах версії F-35 для ВМС і морської піхоти США можуть літати на надзвукових швидкостях тільки впродовж коротких проміжків часу, аби уникнути пошкодження конструкції та зберегти свої стелс-властивості.

Надзвукові швидкості впливають на планер F-35 і малопомітне покриття, яке забезпечує стелс-характеристики

Згідно з документами, на які посилається Defense News, потенційні негативні наслідки від тривалих високих швидкостей впливають не тільки на планер F-35 і малопомітне покриття, яке забезпечує стелс-характеристики. Йдется і про зазгрозу для "міріад антен", які розташовані на уразливій для пошкоджень задній частині літака.

Проте Пентагон вирішив не йти довгим шляхом досягнення абсолютної досконалості F-35. Бо «конструктиве рішення вимагатиме тривалої розробки і льотних випробувань матеріалу покриття, який може витримувати великі швидкості протягом необмеженого часу, відповідаючи ваговим та іншим вимогам до обшивки. Тож це питання буде вирішено процедурно - шляхом введення тимчасового обмеження на швидкісні польоти", йдеться в повідомленні.

Польоти F-35C швидше М>1.2 тепер обмежені 80 секундами

Тож надалі варіант F-35С, що стартує з авіаносця, і варіант F-35В з коротким злетом і вертикальною посадкою будуть виконувати завдання без конструктивного усунення недоліків. Виявляється, і так тепер можна.

Пентагон вирішив не прагнути до абсолютної досконалості F-35

Раніш Управління F-35 класифікувало виявлені ризки для моделей В і С як недоліки категорії 1. Тобто як такі, що становлять проблему для виконання однієї з ключових завдань винищувача.

Довідково

Польоти швидше М>1.2 не заборонені, а обмежені за часом 80 секундами швидше М=1.2 і 40 секундами з M>1.3. Після зниження швидкості і охолодження конструкції можна знову розганятися.