xcounter
#

Французькі ЗМІ: Франція може продати Україні винищувачі Dassault Rafale

4026
Багатоцільовий винищувач Dassault Rafale B (варіант на двох пілотів) / Фото: Dassault Aviation
Багатоцільовий винищувач Dassault Rafale B (варіант на двох пілотів) / Фото: Dassault Aviation

Ця пропозиція начебто мала бути однією з основних тем для обговорення під час візиту Президента Французької республіки Еммануеля Макрона в Україну

Про такі плани повідомив один з французьких ресурсів, що "спеціалізується на розвідці" Intelligence Online.

За словами місцевих експертів, західні країни були проінформовані про плани Збройних сил України в оновленні свого застарілого авіапарку винищувачів та переході на багатоцільові літаки покоління 4++ від європейських чи американських виробників.

Читайте також: ​У Міноборони визнали - грошей на іноземні винищувачі в Україні немає навіть у середньостроковій перспективі
Rafale
Пара винищувачів Dаssault Rafale DM ВПС Єгипту / Фото: Dassault Aviation

При цьому, французький ресурс стверджує, що в Україні начебто ще не визначились з типом винищувачів – це можуть бути як легкі літаки (тоді оптимальним вибором на думку видання є Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon) так і більш важкі.

F-16V
Зображення винищувача Lockheed Martin F-16V Block 70 ВПС Бахрейну / Фото: Lockheed Martin

При такому варіанті, вважають французькі аналітики, лідерами при майбутній заміні МіГ-29 та Су-27 ЗСУ будуть Dassault Rafale та американський Boeing F/A-18E/F Super Hornet.

ЗСУ
МіГ-29 та Су-27 Повітряних сил ЗС України

Обговорення майбутнього контракту на придбання багатоцільових винищувачів Rafale на потреби Повітряних сил ЗСУ мало бути основним в порядку денному під час наступного візиту Президента Франції Еммануеля Макрона до Києва (планувався на кінець березня ц.р., але був перенесений).

Rafale
Винищувач Dassault Rafale DH, побудований для ВПС Індії (індійський військовий номер RB 002) /Фото: G. Gosset / Dassault Aviation

"Президент Франції вірить в шанси Rafale на перемогу в цьому колишньому оплоті російської промисловості (Україні). У Парижа є перевага: його комерційна система, здатна підтримувати такий контракт, вже існує", - наголошують аналітики Intelligence Online.

F/A-18
Американські винищувачі F/A-18F Super Hornet (ліворуч) та F/A-18A Hornet (праворуч)

Під "комерційною системою" вони мають на увазі діючи контракти на постачання МВС України 55 гелікоптерів Airbus Helicopters (H225, H145 та Н125) та 20 патрульних катерів від ОСЕА S.А. (OCEA FPB98MKI), котрі були укладені в рамках міжурядових угод та на придбання яких надавались кредитні кошти від Франції.

H225
Один з Airbus Helicopters H225 ДСНС поставлений в Україну за контрактом 2018 року

Власне, за інформацією видання, на майбутній контракт міністерство економіки та фінансів Французької республіки вже виділило 1,5 млрд євро, а загалом планується до 85% від вартості цієї угоди забезпечити кредитними коштами.

Також згадується й Міністр МВС України Арсен Аваков, який начебто може посприяти підписанню такої угоди.

F-16AM
Хоч наразі вже виготовляється версія F-16 Block 70/72 країни з невеликими бюджетами здебільше закуповують набагато більш старенькі версії, як цей Lockheed Martin F-16AM Fighting Falcon ВПС Румунії, що був придбаний в Португалії з наявності (модернізований F-16A Block 15). 14 серпня 2020 / Фото: Adrian Sultănoiu

Водночас Intelligence Online відзначає й надвеликий вплив США на Україну, що ускладнює ситуацію для французької пропозиції. Видання пише про плани нової американської адміністрації "радикально змінити свою підтримку Києву" (ймовірно в бік поглиблення відносин) та згадує про щорічні пакети військової допомоги ЗСУ й присутність "численних американських чиновників", у державних структурах пов’язаних з обороною (в якості прикладу наводиться ДК "Укроборонпром").

винищувачі
Двомоторні Boeing F/A-18E Super Hornet (зверху ліворуч) та Dassault Rafale (зверху праворуч) вважаються більш потужними, однак і більш дорогими ніж одномоторні "легкі" винищувачі F-16 та JAS-39. Нові версії Lockheed Martin F-16V Block 70 Viper (внизу ліворуч) та Saab JAS-39C/D Gripen (внизу праворуч)

Варто зауважити, що раніше в планах Повітряних сил ЗС України робився акцент на придбанні легких багатоцільових винищувачів, як то Saab JAS-39E/F Gripen NG або Lockheed Martin F-16V. Така позиція є досить зрозумілою з огляду на невеликий військовий бюджет України. Адже, окрім суттєво меншої вартості власне однієї одиниці легких одномоторних винищувачів (за більш потужні двомоторні літаки типу Boeing F-18 або Dassault Rafale) вони мають і набагато менші показники витрат при експлуатації (а ці витрати за весь час "життя" можуть в кілька разів перевищити власне вартість самого літака).

Читайте також: Румунія отримала всі придбані в Португалії F-16: небо країни захищає повітряна поліція НАТО