xcounter
#

ДПСУ закупають 20 катерів на базі OCEA FPB98MKI у французів за 136,5 млн євро

Про 5 катерів локалізованих на "Нібулоні" ні слова
2644
Патрульні катера OCEA FPB98MKI (фейкова презентація МВС?)
Патрульні катера OCEA FPB98MKI (фейкова презентація МВС?)

9 липня цього року на тендерному майданчику ProZorro було розміщено відповідну пропозицію, щодо придбання Адміністрацією Державної прикордонної служби України військових кораблів (катерів морської безпеки та охорони морських кордонів спеціального призначення) на суму 136 505 000 євро

Згідно з тендерною документацією, найменування предмета закупівлі: Військові кораблі код ДК 021:2015 - 35510000-2 (катери морської безпеки та охорони морських кордонів спеціального призначення) у кількості 20 одиниць разом з наданням інтегрованої логістичної підтримки і постачанням чотирьох комплектів берегових КХ радіостанцій, бортових та берегових комплектів запасних частин та інструментів, що мають бути поставлені компанією ОСЕА S.А., Франція до 31.12.2023 року.

Підставою для договору є Рамковий договір щодо офіційної підтримки посилення морської безпеки та охорони України укладений 19 листопада 2019 року у місті Париж між Урядом України та Урядом Французької Республіки.

Читайте також: ССЗ "Нібулон" побудує п'ять нових 32-метрових патрульних човнів для Держприкордонслужби (фото)
тендер

Також зазначається, що Законом України від 4 березня 2020 року № 523-IX ратифіковано Рамковий договір. 08 квітня 2020 року Рамковий договір набрав чинності (Лист Міністерства закордонних справ України від 17.04.2020 № 72/14-618-913).

"Листом від 18.06.2020 французька компанія OCEA S.A. запропонувала до поставки катери морської безпеки та охорони морських кордонів на базі катера OCEA FPB98MKI", - повідомляють у тендерній документації.

FPB 98 MKI
Патрульний човен OCEA FPB 98 MKI Берегової охорони Республіки Суринам P201. Червень 2013 року / Фото: OCEA

Нагадаємо, 5 червня цього року , міністр МВС Арсен Аваков під час відповідей депутатам Верховної Ради України повідомив, що "у контракті між Держприкордонслужбою та французькою компанією ОCEA прямо прописано виготовлення 5 кораблів із 20 на українському підприємстві. Виходячи з аналізу на цей час, французькі партнери зупинили свій вибір на компанії "Нібулон", що знаходиться у Миколаєві. … Після реалізації цього проекту, Україна буде розпоряджатися технологіями і зможе виготовляти кораблі з морського алюмінію на материковій частині держави. Локалізація виробництва і була ключовою вимогою при цьому контракті".

Проте у контракті, розміщеному на ProZorro про локалізацію чи виробництво катерів на виробничих потужностях компанії "Нібулон" не повідомляється.

ProZorro

"Офіційною заявою від 26.06.2020 компанія OCEA S.A. повідомила Адміністрацію Державної прикордонної служби України про те, що швидкісні патрульні катери типу OCEA FPB98MKI, які є предметом постачання не виробляються на території інших держав. Будь-які патентні права, авторські права, права на виробництво чи користування, пов’язані з обладнанням, технічними вимогами іншим підприємствам не передавалися та є інтелектуальною власністю виключно компанії OCEA S.A. Також цією заявою компанія OCEA S.A. підтвердила, що жодна компанія у світі не може виробляти швидкісні патрульні катери типу OCEA FPB98MKI без згоди компанії OCEA S.A.", - відзначається у листі французької компанії.

"Таким чином катери морської безпеки та охорони морських кордонів на базі катера OCEA FPB98MKI можуть бути поставлені виключно компанією OCEA S.A. через відсутність конкуренції з технічних причин", - додається у заяві OCEA S.A.

ProZorro

При цьому, представник французької компанії OCEA S.A. за дорученням Олексій Соловйов підтвердив можливість постачання до 31 грудня 2024 року (а не 31 грудня 2023 року) 20 одиниць катерів морської безпеки та охорони морських кордонів з інтегрованою логістичною підтримкою і постачанням чотирьох комплектів берегових КХ радіостанцій, бортових та берегових комплектів запасних частин та інструментів згідно технічних вимог замовника та у встановлені терміни.

Після чого, відповідальний за закупівлю капітан І рангу Владислав Шмальов запропонував прийняти рішення про намір укласти договір (контракт) на закупівлю 20 катерів морської безпеки та охорони морських кордонів в рамках виконання Рамкового договору між Урядом України та Урядом Французької Республіки від 19 листопада 2019 року "Щодо офіційної підтримки посилення морської безпеки та охорони України" з учасником переговорів французькою компанією OCEA S.A.

FPB 98 MKI

Після обговорення та узгодження членами тендерного комітету вищезазначених пропозицій голова комітету поставив їх на голосування. 15 представників комітету проголосували одноголосно.

Проте, згідно з тендерною документації, незрозуміло, яким чином (і де це прописано) приватна компанія "Нібулон" отримає ліцензію та технології від французької OCEA S.A. щодо виробництва обіцяних міністром МВС України Арсеном Аваковим катерів з морського алюмінію OCEA FPB98MKI, п'ять з яких, (згідно з обіцянками міністра МВС), має бути повністю побудовано на українському підприємстві.

Читайте також: Підрозділи ВМСУ оснастять новими надувними човнами українського виробництва (фото)