xcounter
#

​У Міноборони визнали - грошей на іноземні винищувачі в Україні немає навіть у середньостроковій перспективі

Поки F-15 у ЗСУ залишиться тільки бажанням
Поки F-15 у ЗСУ залишиться тільки бажанням
11979

Міноборони повідомило про можливості переоснащення парку Військово-повітряних сил України

Міністерство оборони України повідомило про відсутність можливості почати оновлення авіаційного парку Повітряних сил сучасними винищувачами покоління 4+.

Попри оголошену у Візії Повітряних сил до 2035 року потребу у нових літаках, на фоні старіння Су-27, Міг-29, Су-25 та Су-24, варіанти закупівлі іноземних машини не включені до планів оборонних замовлень.

Читайте також: ​НАТО проведе наймасштабніші навчання Альянсу Defender Europe біля кордонів РФ
Візія Повітряних Сил Збройних сил України
Візія Повітряних Сил Збройних сил України

"Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації заходів розвитку авіації Повітряних сил протягом 15 років оцінюється на рівні 320 млрд грн (у цінах 2020 фінансового року). Реалізація Візії вимагає значних фінансових ресурсів, що виходять за рамки поточного фінансування Міноборони, і не можлива в сучасних та середньострокових фінансово-економічних можливостях держави", - йдеться в офіційній відповіді Міністерства оборони України на запит "Українського мілітарного порталу".

F-15 україна
Авіапарк ЗСУ потребує оновлення

У зв’язку із браком коштів закупівля таких літаків, як F-15EX, Saab JAS 39 Gripen або F-16 Block 70/72 до проектів документів Планування оборонного замовлення не включена навіть і у довгостроковій перспективі.

Defense Express вже неодноразово аналізував реальні цінові пропозиції щодо сучасних винищувачів на міжнародному ринку. Зокрема, в окремому матеріалі показано, як ціна F-16, яка у ЗМІ фігурує у межах 40-60 млн доларів, насправді становить 130-150 млн доларів. Бо перша - ціна машини на заводі Lockheed Martin для армії США, а друга - для країн-членів НАТО.

F-16
Реальна ціна F-16 для іноземних країн - 130-150 млн доларів

Таким чином, реальний контракт на закупівлю 14 винищувачів F-16 Block 70/72 Словаччині обійшовся у 1,8 млрд доларів. Водночас річний бюджет Міноборони на закупівлю всього озброєння, включно із ремонтом та модернізацією, оцінюється у розмірах близько 810 млн доларів.

МіГ-29
Поки Повітряні сили будуть підтримувати літаки завдяки модернізаціям

Також можемо констатувати, що Візія Повітряних сил до 2035 року передбачає і оновлення протиповітряної оборони. Проте ціни на сучасні зенітні ракетні комплекси не менші. Наприклад, мова йде про 4 млрд доларів за 7 батарей MIM-104 Patriot. Таким чином, наявного фінансового ресурсу Міноборони не буде достатньо і на оновлення системи ППО України західними зразками.

Візія Повітряних Сил Збройних сил України
Візія Повітряних Сил Збройних сил України

Саме тому, як вже неодноразово наголошував Defense Express, оновлення Повітряних сил України можливо виключно у рамках масштабної багаторічної програми національного рівня з відповідним пріоритетним фінансуванням.

Читайте також: Скільки часу та коштів потрібно для створення власного ЗРК: приклади країн світу та можливості України