xcounter
#

Patriot вже в Румунії: країна отримала перший комплекс

1447
Перший зенітно-ракетний комплекс Patriot в Румунії
Перший зенітно-ракетний комплекс Patriot в Румунії

Румунія отримала перший зенітно-ракетний комплекс Patriot

В Національному навчальному центрі протиповітряної оборони імені бригадного генерала Іона Бунеску збройних сил Румунії (Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană "General de brigadă Ion Bungescu") в Капу-Мідія (повіт Констанца) 17 вересня 2020 року відбулася офіційна церемонія прийому збройними силами Румунії першого поставленого зі США зенітного ракетного комплексу (батареї) Patriot РАС-3 +.

Офіційна церемонія передачі ЗРК Patriot

Участь в заході прийняв прем'єр-міністр Румунії Людовик Орбан.

Читайте також: F-16 для Румунії: країна отримала додаткову партію літаків

Виступаючи перед учасниками церемонії він заявив: "Румунії буде безпечніше з ракетами Patriot на своїй території; громадяни Румунії будуть краще захищені".

В свою чергу міністр оборони країни Ніколає Чуке зазначив, що Румунія 17-та країна світу і сьома країна-член НАТО, яка відтепер володіє ракетними системами Patriot

Нагадаємо, що в кінці 2017 року Румунія уклала міжурядову угоду з США про придбання по лінії американської міжурядової програми іноземних військових продажів Foreign Military Sales (FMS) семи батарей зенітного ракетного комплексу Patriot PAC-3 + на суму близько 4 млрд дол, включаючи зенітні ракети PAC-2 GEM-T і PAC-3 MSE. З семи батарей ЗРК Patriot PAC-3 + чотири батареї призначені для ВПС Румунії і три для сухопутних військ Румунії.

AN/MPQ-65

Раніше повідомлялося, що в поставку повинні увійти сім РЛС AN/MPQ-65, сім командних пунктів AN/MSQ-132, 28 пускових установок M903, 56 зенітних керованих ракет Patriot MIM-104E Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T), 168 протиракет Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) Missile Segment Enhancement (MSE), сім електрогенераторів EPP III і 13 підйомно-щоглових пристроїв. Генеральними підрядниками з постачання виступають корпорації Raytheon і Lockheed Martin.

Пускова установка ЗРК Patriot

Перші елементи першої батареї ЗРК Patriot були доставлені в Румунію на початку серпня 2020 року і тепер перша батарея передана збройним силам Румунії в складі Національного навчального центру протиповітряної оборони ВПС Румунії, де вона буде використовуватися в навчальних цілях, в першу чергу для підготовки особового складу спеціально сформованого в 2019 році 74-го зенітного ракетного полку (Regimentului 74 PATRIOT) в складі 1-ї зенітної ракетної бригади (Brigada 1 Rachete Sol-Aer "General Nicolae Dăscălescu") ВПС Румунії. Три наступних батареї ЗРК Patriot надійдуть до кінця 2022 року і складуть озброєння 74-го полку. В подальшому в 2024-2026 роках будуть поставлені три батареї ЗРК Patriot для сухопутних військ Румунії.

Читайте також: Почалися треті україно-румунські навчання Riverine-2020 (фото)