xcounter
#

Західні аналітики оцінили, скільки ще ракет Х-22 залишилось у рашистів (фото)

219828
Рашистський Ту-22М3 з ракетою Х-22, ілюстративне фото з відкритих джерел
Рашистський Ту-22М3 з ракетою Х-22, ілюстративне фото з відкритих джерел

Автори доповіді також вважають – схоже, у росіян таки вичерпується запас стратегічних крилатих ракет типу Х-101

Експерти Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS) виступили з доповіддю по застосуванню армією РФ протикорабельних крилатих ракет типів Х-22 та Х-32 із бомбардувальників Ту-22М3 по наземним цілям в Україні.

Головна теза, із якої виходять автори дослідження – рашисти вичерпали свій запас крилатих ракет стратегічного призначення типу Х-101 до певної чутливої межі, тому їм і довелось застосувати для ударів протикорабельні крилаті ракети.

Читайте також: Чим відрізняються між собою ракети Х-22 та Х-32, якими рашисти били по Кременчуку та Сергіївці
Російські бомбардувальники типу Ту-22М3 на летовищі "Шайковка", фото з відкритих джерел

IISS ставить такі акценти. Ракети типів Х-22 та Х-32 мають доволі обмежену точність для ударів по наземним цілям, на відміну від ракет Х-101. Навіть якщо зробити поправку, що новіша Х-32 має інерційну систему наведення на середньому курсі, радіолокаційну ГСН для самонаведення на фінальному етапі маршруту та (ймовірно) оснащення датчиками російської навігаційної системи ГЛОНАСС для корекції курсу під час польоту.

На розробку та запуск в серійне виробництво крилатих ракет типів Х-32 та Х-101 росіянам знадобилось два десятки років, та десятки мільйонів доларів інвестицій.

Ворожий Ту-22М3 з ракетами Х-32, ілюстративне фото довоєнних часів

Поки в програмі Х-101 була "пробуксовка", Кремль був вимушений піти на переоснащення частини своїх ракет Х-55 на "неядерну" версію Х-555, котра активно застосовувалась під час війни РФ у Сирії. Аналітики IISS "не помітили" "активного застосування" крилатих ракет типу Х-555 для ударів по Україні. Тому вони будуть наступну логіку: мовляв, спочатку рашисти активно відстрілювали свої Х-101, а після вичерпання певного ліміту – перейшли на архаїчні Х-22.

Вони ставлять окремий акцент, що їх висновки – проміжні. Бо раптом Кремль вирішить за доцільне відстріляти для ударів по Україні буквально весь свій запас крилатих ракет усіх типів, буквально до останньої КР, до залишку "нуль". І це вимагатиме переоцінки нормативів запасів високоточного озброєння, якими зараз користуються армії усіх країн Заходу.

Крилаті ракети типу Х-22 на російському летовищі "Шайковка" 23 та 27 червня, фото – Maxar Technologies

Цікаво, що свій текст публікації експерти IISS супроводили декількома супутниковими знімками російського летовища "Шайковка", на якому базуються стратегічні бомбардувальники Ту-22М3.

Відтак, на знімку 27 червня можемо побачити 5 ракет типу Х-22 на відкритому майданчику зберігання озброєння, на знімку 28 червня – ще 7 ракет, що на возиках або уже напряму підвішені під крила бомбардувальників.

Крилаті ракети типу Х-22 та бомбардувальники Ту-22М3 на російському летовищі "Шайковка" 28 червня, фото – Maxar Technologies
Читайте також: Чи може С-400 армії РФ перехопити балістичну ракету ATACMS: наскільки це реально і які особливості