xcounter
#

Хорватія закупить 12 винищувачів Rafale: несподівано, але факт

Ціна питання - "трохи менше 1 млрд євро"
Хорватія закупить 12 винищувачів Rafale F3R з наявності ВПС Франції
Хорватія закупить 12 винищувачів Rafale F3R з наявності ВПС Франції
4144

Хорватія закупить 12 винищувачів Rafale F3R з наявності ВПС Франції. Президент Хорватії наполягає, щоб перші машини були отримані до 2024 року.​

Як повідомила 20 травня 2021 року хорватська газета Jutarnji list з посиланням на "добре поінформовані джерела", уряд Хорватії за рекомендацією Ради оборони Хорватії прийняв рішення про придбання 12 французьких винищувачів Dassault Rafale, доопрацьованих до стандарту F3R. Також оголошено про вступ з французькою стороною у передконтрактні переговори з даного питання.

Dassault Rafale
Небо Хорватії будуть захищати французькі винищувачі Dassault Rafale.

У разі укладання контракту до кінця 2021 року перші шість літаків будуть поставлені Хорватії в 2024 році, а ще шість - в 2025 році.

Читайте також: Винищувачі Dassault Rafale офіційно не пропонували: Олександр Миронюк розповів про плани переоснащення ПС ЗСУ

Літаки Rafale повинні мати вік не більше 10 років. Загальна вартість передбачуваного контракту складе "трохи менше 1 млрд євро", включаючи озброєння і різне обладнання, а також навчання.

Питання про придбання Хорватією західних винищувачів для заміни старих винищувачів МіГ-21біс радянського виробництва тягнеться ще аж з 2003 року.

Перший міжнародний тендер на закупівлю 12 винищувачів був оголошений Хорватією у 2017 році, коли розглядалися пропозиції США (12 нових винищувачів Lockheed Martin F-16V Block 70/72), Ізраїлю, Греції (винищувачі Lockheed Martin F-16 з наявності), Швеції (нові винищувачи Saab JAS-39C/D Gripen) і Південної Кореї (на літак KAI FA-50).

Rafale
Літаки Rafale для Хорватії повинні мати вік не більше 10 років.

В результаті в березні 2018 року було прийнято рішення про закупівлю 12 винищувачів F-16C/D Block 30 Fighting Falcon з наявності ВВС Ізраїлю на суму 493 млн дол, проте в результаті США не дали дозволу Ізраїлю на поставку цих літаків Хорватії. У підсумку небо Хорватії будуть захищати французькі винищувачі Dassault Rafale.

Раніше, 4 травня було повідомлено про ще одну гарну для виробників літаків Dassault Aviation новину - що Єгипет придбав у Франції 30 літаків Dassault Rafale. З новим контрактом Єгипет збільшив кількість своїх літаків Dassault Rafale до 54.

Читайте також: Більше тільки у Франції: Єгипет придбав ще 30 винищувачів Dassault Rafale