xcounter
#

Dassault Rafale vs F/A-18 Super Hornet: який фактор може стати основним у виборі винищувача для Повітряних сил України

Dassault Rafale
Dassault Rafale
7444

У виборі винищувача на заміну МіГ-29 та Су-27 для України можуть зіграти доволі неочевидні фактори

Заплановане оновлення Повітряних сил України, які мають отримати винищувач 4+ покоління на заміну МіГ-29 та Су-27, починає потроху цікавити іноземних виробників.

Поява у французькому виданні Intelligence Online публікації щодо можливості продажу Україні винищувачів Rafale від Dassault, є одним з перших елементів боротьби за, поки що, гіпотетичний контракт, вартість якого може становити 1,5-2 млрд доларів.

Читайте також: Третій Akıncı від Baykar піднявся в небо: оголошені строки отримання цих БПЛА повітряними силами Туреччини (відео)
Dassault Rafale
Dassault Rafale - здійснив перший політ у 1986 році, початок експлуатації - 2001 рік

З боку Defense Express маємо зазначити, що такі публікації є стандартною практикою на міжнародному ринку озброєння. Тому, в першу чергу, їх слід сприймати, як елемент зацікавленості іноземних компаній чи держав у просуванні своєї військової продукції.

Тим більше, що Франція зараз максимально зацікавлена у тому, щоб продати свої Rafale. Принаймні такий висновок можливо зробити завдяки угоді з Грецією у розмірі 2,8 млрд доларів, за якими вона отримає 18 Rafale та озброєння до них.

Dassault Rafale
Вартість Dassault Rafale починається від 85-124 млн за одиницю для внутрішнього споживача, до 240 млн для іноземних країн

Але цікавою деталлю контракту є те, що з цих з 18 літаків лише 6 будуть новими, а 12 - уживаними та будуть передані зі складу повітряних сил Франції. Простою мовою, коштом Афін у Парижі оновлюють свої власні повітряні сили, бо на місце проданих вживаних винищувачів прийдуть нові з "нульовим" нальотом.

Слід зазначити, що взагалі назвати Rafale "бестселером" на ринку озброєння доволі важко. Його, окрім французьких та грецьких ВПС, обрали лише у Єгипті, Катарі, а також в Індії, яка до речі замовила 36 літаків із супутнім обладнанням та послугами за 8,7 млрд доларів.

Водночас у згаданій публікації є доволі цікавий момент - "конкурентом" Rafale було визначено F/A-18E/F Super Hornet від Boeing. В той час, коли, як мінімум існують теоретичні варіанти придбати F-16 Lockheed Martin, JAS 39 Gripen від Saab та важкий та звісно значно дорожчий F-15 від того ж Boeing.

F/A-18E/F
F/A-18E/F - основний палубний літак ВМС США, проте постачається для іноземних країн у "сухопутній" версії

Звісно, такий "конкурент" доволі зручний для Rafale через кращі характеристики: більшу га тонну бойове навантаження, більшу, на три, кількість вузлів підвіски озброєння, а також більшу тягоозброєність 1,03 проти 0,93.

І це при всіх інших умовно рівних параметрах, як то комп'ютеризованість та сучасність бортового радіолокаційного оснащення.

Але, наприклад, такий параметр, як вартість однієї години експлуатації був залишений за дужками. Звісно це доволі умовний показник, бо єдиної методології його оцінювання не існує.

До цієї суми можливо включити тільки витрати палива у крейсерському (найекономнішому) режимі та отримати одну суму. А можливо вирахувати середні витрати на експлуатацію протягом 10 років, включно із капітальними ремонтами та модернізаціями, що дасть зовсім іншу картину витрат.

Dassault Rafale
Назвати Dassault Rafale економним літаком - доволі складно

Наприклад, навіть відоме міжнародне аналітичне видання Janes дає наступні параметри ціни польоту для різних літаків, в якій вона залежить від країни та методології обрахування витрат.

Витрати на одну годину польоту винищувача

Водночас Forbes для американських літаків дає наступну картину, яка дає трохи менші цифри для F/A-18F та F-16.

Витрати на одну годину польоту винищувача

З огляду на це, вартість експлуатації F/A-18 Super Hornet, все ж таки, виглядає меншою ніж у Rafale. Але обидва літака програють за цим параметром F-16 та, звісно, JAS 39 Gripen, який взагалі створювався з урахуванням мінімізації експлуатаційних витрат.

JAS 39 Gripen
JAS 39 Gripen - один з найдешевших у експлуатації винищувачів 4+

Проте у Франції чудово розуміють, що одним з факторів успішного просування озброєння на міжнародному ринку, крім характеристик, є умови продажу. А саме тут відкривається величезне поле для маневрів.

Наприклад, за інформацією французького видання, Париж вже готовий надати кредитування у розмірі 1,5 млрд євро, які забезпечать до 85% від вартості літаків. Оркім того, Intelligence Online прямо зважує на наявність профранцузького лобі в Україні - міністра МВС України Арсена Авакова, який начебто може посприяти підписанню такої угоди.

На користь цієї версії у Франції наводять приклади з постачанням МВС України 55 гелікоптерів Airbus Helicopters та 20 патрульних катерів від ОСЕА S.А. Нагадаємо, що вертольоти для МВС обійшлися у 551 млн євро, а катери для морської охорони ДПСУ, що також входить у структуру Міністерства внутрішніх справ, у 136,5 млн євро.

Тому, скоріш за все, саме кредитування, а не реальні бойові можливості літаків, можуть стати основним чинником у виборі винищувача 4+ для Повітряних сил України. І в цій ситуації проведення відкритого міжнародного тендеру з конкурсним порівнянням декількох літаків, може залишитись виключно у бажаннях.

Читайте також: Подальші кроки "Нептуна", САУ "Богдана" та HMMWV для ЗСУ: події тижня від Defense Express