xcounter
#

Подальші кроки "Нептуна", САУ "Богдана" та HMMWV для ЗСУ: події тижня від Defense Express

3292
Подальші кроки "Нептуна", САУ "Богдана" та HMMWV для ЗСУ: події тижня від Defense Express

Про подальші кроки "Нептуна", САУ "Богдана" та HMMWV для ЗСУ: розповідаємо про ці та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

"Козак-2М1" для Морської піхоти ВМС ЗСУ

На сьогодні нові бронемашини від НВО "Практика" вже надійшли до одного з батальйонів морської піхоти.

Читайте також: Як у Росії пропонують модернізувати свої зенітні комплекси "Тунгуска": що цікавого для України

Про плани з переозброєння українських морпіхів на новітні види вітчизняної бронетехніки повідомив командувач ВМС України контрадмірал Олексій Неїжпапа.

ББКМ
ББКМ "Козак-2М1" виробництва НВО "Практика"

Зокрема, за його словами, окрім переходу на єдиний тип плаваючого бронетранспортеру (адаптований БТР-4Е), підрозділи морської піхоти будуть оснащені броньованими бойовими колісними машинами "Козак-2М1".

ББКМ

При цьому, ті аналогічні зразки, котрі були на озброєнні раніше, будуть замінені бронемашиною від ПрАТ "Науково-виробниче об'єднання "Практика" (входить до складу ГС "Ліга оборонних підприємств України").

"У нас було до цього часу, в одному із батальйонів інші броньовані машини. Зараз вони змінені. Вона (модель "Козак-2М1") має кращі характеристики за попередню. Вона доречна до відповідних рейдових дій, для підрозділів розвідки тощо", - зауважив Олексій Неїжпапа.

Наразі перша партія "Козак-2М1" була поставлена лише в один з батальйонів, але згодом Командування ВМСУ планує оснастити такими ББКМ всіх морпіхів.

Подальші кроки "Нептуна"

Ракетний комплекс "Нептун" від ДККБ "Луч", який було прийнято на озброєння у 2020 році, продовжує розвиватися. Окрім серійного виробництва цю зброю навчать працювати з повітря, води та знищувати не тільки кораблі, а і наземні цілі.

Крім того, в майбутньому очікується поява ще більш далекобійної та малопомітної версій крилатої ракети Р-360. Тому Defense Express присвятив окремий матеріал подальшому розвитку "Нептуна"...

САУ "Богдана" знову готують до стрільб...

Міністерство оборони та "Краматорський завод важкого верстатобудування", який є розробником колісної САУ "Богдана", вже найближчим часом - йдеться про декілька днів - мають погодити новий календарний план випробувань.

САУ 2С22
Українська самохідна артилерійська установка 2С22 "Богдана"

Майже після трирічного простою проєкт може зрушити з місця. Але це дуже обережний оптимізм. Бо перешкодою знову можуть стати процедурна бюрократія, особливості конструкції САУ, брак оснащених полігонів і навіть... птахи.

Мова йде про попередні випробування, які полягають в оцінці реальних можливостей озброєння та відповідності визначеним вимогам.

Артилерійські снаряди
Далекобійні уламково-фугасні снаряди HE ERFB-ВВ - для України

Вони є необхідною умовою для проведення вже державних випробувань, після яких можливе прийняття зразка на озброєння та розгортання серійного виробництва.

Чим замінити УАЗ

Амбітний проєкт масового переоснащення армії поволі набуває нових подробиць

У дуже стислі терміни (10 днів) Міноборони прийняло заявки для участі у конкурсі на "Розроблення легкового автомобіля підвищеної прохідності для потреб Збройних Сил України", котрий має замінити в ЗСУ старі радянські УАЗ-3151.

Наразі відомо, що до участі в проєкті подали свої заявки (на 5 березня ц.р.) шість українських компаній. При цьому кореспонденти "Донбас-Реалії" (Радіо Свобода Україна) зазначили, що "подати заявку могли лише українські підприємства".

УАЗ для ЗСУ
ДКР на новий військовий позашляховик для ЗСУ конкурсанти повинні розробити в над стислий термін, але й досі на машину немає конкретних ТУ від Міноборони

Більш того, терміни дослідно-конструкторської роботи з розробки теж б'ють всі рекорди – проєкти потрібно надати до середини поточного року, за рахунок компаній-учасників. Водночас досі не надані конкретні ТТЗ та ТУ для цих позашляховиків, як стверджують учасники конкурсу.

УАЗ-3151 ЗСУ
УАЗ-3151 ЗСУ

"В Міноборони про заміну УАЗу говорять доволі загально: надійність, потужність, економічність, простота в обслуговуванні тощо – після першої зустрічі із виробниками конкретних характеристик поки не озвучили", - повідомили в "Радіо Свобода Україна". А от деякі деталі про учасників – читайте в матеріалі Defense Express.

HMMWV для ЗСУ

Черговий вантаж з військовою допомогою Сполучених Штатів в Україну доставили на вантажному судні Ocean Glory увечері 24 березня 2021 року.

На цей час відомо, що в рамках 350-тонного вантажу для Збройних сил України суховантаж доставив 35 військових позашляховиків HMMWV.

Військова допомога США для ЗСУ
Суховантаж Ocean Glory доставив в Україні черговий вантаж військової допомоги США

Нагадаємо, у цьому році на військову допомогу Україні в США виділили $250 млн. Відомо, що з цих коштів близько 75 млн має бути направлено на передачу летального озброєння, а решта піде на оснащення, нелетальне озброєння, навчання бійців, та інші види витрат.

Загалом, у цьому році планувалася передача Україні трьох патрульних катерів типу Island ("Айленд"), контрбатарейних станцій, цифрових радіостанцій L3Harris, засобів спостереження тощо.

HMMWV для ЗСУ
Одна з раніше переданих ЗСУ партій броньованих позашляховиків HMMWV / Фото: Посольство США в Україні

Останній з подібних вантажів був переданий ВМСУ на початку лютого поточного року. Тоді українські військові моряки отримали від США 10 швидкісних катерів, понад 70 надувних човнів та інше супутнє обладнання.

Гарної неділі!

Читайте також: БМП-1 назавжди: Болгарії не вистачило бюджету на купівлю бригадного комплекту нових бронемашин