xcounter
#

Позашляховики на заміну УАЗ для ЗСУ: про деякі з компаній-учасників стало відомо більше інформації (відео)

14951
УАЗ-3151 ЗСУ
УАЗ-3151 ЗСУ

Амбітний проєкт масового переоснащення армії поволі набуває нових подробиць

В надстислі терміни (10 днів) Міноборони прийняло заявки для участі у конкурсі на "Розроблення легкового автомобіля підвищеної прохідності для потреб Збройних Сил України", котрий має замінити в ЗСУ старі радянські УАЗ-3151.

Наразі відомо, що до участі в проекті подали свої заявки (на 5 березня ц.р.) шість українських компаній. При цьому кореспонденти "Донбас-Реалії" (Радіо Свобода Україна) зазначили, що "подати заявку могли лише українські підприємства".

Читайте також: ​Міноборони оголосило конкурс на легкий позашляховик, який замінить "уазики"

Більш того, терміни дослідно-конструкторської роботи з розробки теж б'ють всі рекорди – проєкти потрібно надати до середини поточного року, за рахунок компаній-учасників. Водночас досі не надані конкретні ТТЗ та ТУ для цих позашляховиків, як стверджують учасники конкурсу.

УАЗ
ДКР на новий військовий позашляховик для ЗСУ конкурсанти повинні розробити в над стислий термін, але й досі на машину немає конкретних ТУ від Міноборони

"В Міноборони про заміну УАЗу говорять доволі загально: надійність, потужність, економічність, простота в обслуговуванні тощо – після першої зустрічі із виробниками конкретних характеристик поки не озвучили", - повідомили в "Радіо Свобода Україна".

Окремі з учасників (як то КВП "Українська бронетехніка" або ВАТ "Укравтобуспром") більш-менш відомі серед підприємств ОПК (але не є виробниками серійних авто), що займаються військовою автотехнікою. А ось решту можна назвати просто "темними конячками".

УАЗ
Ще при Президенті Кучмі ВАТ "Укравтобуспром" пропонували проект військового позашляховика з локалізацією понад 90%

Однак, за останні декілька днів про деякі з цих компаній стало відомо дещо більше. Що дає можливість приблизно оцінити можливості та пропозиції цих конкурсантів.

Зокрема, "знайшлася" сторінка Facebook ТОВ "ПРОТЕКТ ІНЖИНІРИНГ", що бере учать у конкурсі. Компанія зареєстрована понад 6 років тому зі статутним капіталом у 2 тисячі гривень і до недавніх часів декларувала як основний вид діяльності "надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна".

УАЗ
Інформації про одного з учасників конкурсу - ТОВ "ПРОТЕКТ ІНЖИНІРИНГ" досить небагато

Однак, у жовтні минулого року (перший запис датований 9 жовтня 2020 року) ця фірма у фотоальбомі "Продукція" почала пропонувати низку автомобілів, дуже подібних за зовнішнім виглядом на продукцію відомої компанії "Богдан-Моторс".

УАЗ
Моделі "2351" та "2251" виробництва ТОВ "ПРОТЕКТ ІНЖИНІРИНГ"

Зокрема, на світлинах присутні практично ідентичні ззовні до вже раніше постачаємих у ЗСУ санітарного та командирського позашляховиків на шасі Great Wall Winglе 5. Наприклад, модель санітарного автомобіля "Богдан-2251" або "Богдан-2351" неймовірно схожі на пропонуємі цією компанією моделі "2351" та "2251".

Богдан
Моделі "Богдан-2251" та "Богдан-2351" від "Богдан-Моторс"

Не менш цікавою є участь в конкурсі компанії "КВП "CИНЕРГІЯ", яка зі статутом у тисячу гривень була створена у липні минулого року й претендує на розробку й постачання ЗСУ тисяч (!!!) сучасних позашляховиків.

CИНЕРГІЯ
Олександр Кузьма, колишній директор КВП "Українська бронетехніка" (на фото праворуч його інтерв'ю на "Зброя та Безпека-2018"), не просто "представник" "КВП "CИНЕРГІЯ", він є її кінцевим бенефіціарним власником

Її кінцевим бенефіціарним власником є досить відомий (як колишній директор КВП "Українська бронетехніка") Олександр Кузьма. Виробничі потужності цієї компанії та її можливий зв'язок з іншим учасником конкурсу ("Українська бронетехніка") наразі невідомий.

Синергія
Публічні дані про "КВП "CИНЕРГІЯ"

Варто додати, що на сьогодні є ще менш відомостей (окрім загальних) про можливості та пропозиції від ще двох учасників - "ВІДІ ЮНІКОМЕРС" та Громадського об'єднання "НГО МАЦП", яке за відкритими даними взагалі не має ні статутного капіталу, ні виробничих потужностей.

УАЗ
ЗСУ потребують тотального оновлення застарілого радянського автопарку на сучасні зразки

Однак Defense Express буде уважно слідкувати за прозорістю та пропозиціями цього важливого процесу, яким є конкурс на заміну тисяч позашляховиків Збройних сил на сучасні машини.

Читайте також: САУ "Богдана" знову готують до стрільб, а Excalibur Army очікує, коли Україна розрахується за вже поставлені 155-мм снаряди