xcounter
#

Конкурс на заміну УАЗиків для ЗСУ: Міноборони показало список компаній-учасників

6471
УАЗ-469 - основний позашляховик Збройних Сил України, і цьому автомобілю вже пора на пенсію
УАЗ-469 - основний позашляховик Збройних Сил України, і цьому автомобілю вже пора на пенсію

Загалом свої заявки для участі в проекті надали шість компаній та установ, зареєстрованих в Україні.

Прес-служба Міністерства оборони України повідомила, що заявки для участі у конкурсі на "Розроблення легкового автомобіля підвищеної прохідності для потреб Збройних Сил України" подали шість компаній.

Подавати заявки на участь в такому проекті, як раніше повідомляв Defense Express компанії-претенденти мали час до 5 березня поточного року.

Читайте також: ХБТЗ передав ЗСУ чергову партію модернізованих Т-64

Відзначається, що на це запрошення відгукнулися шість підприємств:

  • ТОВ "ПРОТЕКТ ІНЖИНІРИНГ";
  • ТОВ "КВП "УКРАЇНСЬКА БРОНЕТЕХНІКА";
  • ТОВ "ВІДІ ЮНІКОМЕРС";
  • ТОВ "КВП "CИНЕРГІЯ";
  • ВАТ "УКРАВТОБУСПРОМ";
  • Міжнародний аналітичний центр права "НГО МАЦП".
Новатор
СБА "Новатор"

Найбільш відомим учасником є "Українська бронетехніка", яка серійно постачає Збройним силам та підрозділам МВС спецбронемашини (СБА) "Варта" (на шасі МАЗ-5434) та "Новатор" (на шасі Ford 550).

Варта
СБА "Варта"

Також, серед списку компаній (за публічними даними) які більш-менш мають відношення до розробки або виробництва автомобільної техніки" відоме підприємство "УКРАВТОБУСПРОМ".

Воно у 2018 році презентувало проект концептуального легкого тактичного броньованого автомобіля Сavalier.

Cavalier
Концепт Cavalier / Фото: defence-blog

Ще одним учасником, який спеціалізується вже на продажу автотехніки є "ВІДІ ЮНІКОМЕРС", котре також декларує можливість виробництва та ремонту автотранспортних засобів.

УАЗ

А ось інші конкурсанти на цьому полі фактично невідомі.

Так, "КВП "CИНЕРГІЯ" хоч і заявляє про можливість виробництва автомобілів, однак була зареєстрована лише 8 місяців тому зі статутним капіталом у 1 тисячу гривень.

УАЗ

Основним видом діяльності ТОВ "ПРОТЕКТ ІНЖИНІРИНГ" (створена понад 6 років тому зі статутним капіталом у 2 тисячі гривень) вказано "Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна".

УАЗ

Які автомобілі може розробляти та виготовляти "НГО МАЦП" (за відкритими даними, це громадське об'єднання зареєстровано у 2018 році та має нульовий статутний капітал) - можна взагалі лише гадати.

УАЗ

Досить цікаво, що в проекті від Міноборони не беруть участь підприємства які власне займаються (чи скоріш займались) справжнім серійним збиранням автівок будь-якого класу (як то "Богдан-Моторс", ЗАЗ тощо) чи закордонні виробники.

Богдан-2351
Позашляховик "Богдан-2351" на шасі Great Wall Wingle 5

Однак в оборонному відомстві на майбутній конкурс дивляться з оптимізмом.

"Солідний перелік підприємств, які заявилися для заміни армійського УАЗа, дає підстави розраховувати, що у Збройних Сил України буде гідний автомобіль багатоцільового призначення. Зазначені підприємства уже найближчим часом візьмуть участь в установчій нараді", - прокоментував подію заступник Міністра оборони України Олександр Миронюк.

ЗСУ
ЗСУ має справжній "зоопарк" автівок, який давно централізовано не поповнювався

Нагадаємо, проведення відкритої дослідно-конструкторської роботи з заміни радянських позашляховиків УАЗ в Збройних силах України планується провести у першій половині цього року за "кошти виконавця", тобто самих розробників.

Установчу нараду щодо відкриття ДКР "Розроблення легкового автомобіля підвищеної прохідності для потреб Збройних Сил України" з учасниками конкурсу заплановано на 18 березня цього року.

Орієнтовна потреба у нових легких позашляховиках для українського війська вимірюється у тисячах одиниць.
Читайте також: Адаптований для Морської піхоти ВМС ЗСУ БТР-4 : відео з випробувань та подробиці