xcounter
#

Адаптований для Морської піхоти ВМС ЗСУ БТР-4 : відео з випробувань та подробиці

10058
Адаптований для Морської піхоти ВМСУ БТР-4
Адаптований для Морської піхоти ВМСУ БТР-4

Незабаром Морська піхота ВМСУ має перейти на єдиний зразок плаваючої бронетехніки

Командування українського флоту планує максимально уніфікувати та адаптувати під реальні потреби зразки озброєння та військову техніку морпіхів.

Відповідну інформацію оприлюднив командувач ВМС України контрадмірал Олексій Неїжпапа під час інтерв’ю кореспондентам "Телерадіостудії "Бриз" МОУкраїни" в підсумковому випуску програми "Флот за тиждень".

Читайте також: ХКБМ має ДОЗ-2021: виготовити понад 70 БТР -4 (відео)

"Звичайно, що морська піхота повинна мати відповідний комплект техніки й озброєння притаманний цьому роду", - відзначив Олексій Неїжпапа.

За його словами, довгий час в українських морпіхів була відсутня необхідна уніфікація, а поповнення техніки проходило по залишковому принципу, що ускладнювало виконання завдань.

БТР-4

"Вся морська піхота повинна перейти на єдиний зразок броньованої техніки. Це надасть змогу, по перше – виконувати завдання які притаманні морській піхоті. По друге – уніфіковувати обслуговування та підготовку експлуатації відповідної техніки для морської піхоти", - зауважив командувач ВМСУ.

Зокрема, морська піхота, схоже, визначилася з єдиним зразком плаваючих бронемашин.

БТР-4

"Ми провели випробування БТР-4, який був десантований способом наплав з десантного катера і який показав дуже непогані результати", - повідомив контрадмірал.

БТР-4
Всередині БТР-4 для морської піхоти

Він додав, що відповідні випробування були проведені у грудні минулого року у присутності розробників - фахівців ДП "Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені O.O. Морозова" та за участю представників власне Морської піхоти ВМС ЗС України.

БТР-4
Окрім випробувань на плавучість проводились і вогневі випробування з бойовими стрільбами

"Були деякі нюанси, звичайно, були зауваження від наших морських піхотинців, на тему, щоб вони хотіли покращити на цих БТР. І я думаю, що завод дуже швидко це зможе реалізувати", - зазначив Олексій Неїжпапа.

БТР-4

"Ми запевнились в тому, що техніка для морської піхоти вже є. Тому ми й запропонували керівництву Збройних сил і отримали підтримку з боку Головнокомандувача Збройних сил, щодо переходу морської піхоти на єдиний зразок плаваючої техніки. Це і буде, я думаю, БТР-4", - наголосив командувач ВМС України.

БТР-4
Адаптована для морпіхів броньована машина десантувалась як з судів ВМСУ (катер "Сватове", СДК "Юрій Олефіренко") так й з берега

Нагадаємо, про випробування плаваючої версії БТР-4 для морпіхів ВМСУ на початку грудня 2020 року повідомив Головнокомандувач Збройних сил генерал-полковник Руслан Хомчак. Практично в той самий час з'явилося і перше відео з цих випробувань від Концерну "Укроборонпром".

Дещо пізніше, керівництво Концерну та ХКБМ повідомили про потенційне замовлення (на 2021 рік) від Командування флоту на 60 плаваючих машин.

БТР-4

Адаптований БТР-4Е за своїм виглядом схожий на створений для Корпусу морської піхоти Індонезії БТР-4М, котрі в період з 2016 по 2017 роки тестувалися в цій країні. Однак індонезійські військові, після низки випробувань, не стали купувати українські машини (потенційне замовлення на 50 одиниць), обмежившись випробувальною партією з п'яти БТР.

У 2019 році Міноборони України уклало з НВО "Практика" Спільне рішення про розробку лінійки уніфікованих броньованих колісних машин "Отаман" з колісними платформами 6х6 та 8х8 для Командування морської піхоти.

Однак вже через рік військові почали стверджувати про недоцільність цих планів (принаймні щодо версії 6х6).

Читайте також: БТР-4 для морпіхів: контракт з ХКБМ на виготовлення нових бронетранспортерів ризикує стати "фарс-мажорним"