xcounter
#

БТР-4 для морпіхів: контракт з ХКБМ на виготовлення нових бронетранспортерів ризикує стати "фарс-мажорним"

Але ВМС України про це ще не здогадується...
БТР-4 у плаваючій версії
БТР-4 у плаваючій версії
12589

ХКБМ ім. Морозова вже відзначилось "рекордним" виконанням контракту на випуск БТР-4 в рамках державного оборонного замовлення. Тоді йшлося про виготовлення 45 БТР-4 за кошти під державні гарантії. Контракт стартував у 2016 р. і не без нюансів завершився у 2020 р. Що, тепер такий довгобуд чекає і на потенційний контракт з виготовлення БТР-4 для морської піхоти ВМС України?

Про цей контракт у ексклюзивному інтерв’ю для Радіо Свобода повідомив командувач ВМС України контрадмірал Олексій Неїжпапа.

"На початку грудня (2019 року) ми провели випробування бронетранспортера БТР-4Е з покращеними характеристиками. Були деякі зауваження й пропозиції з боку морських піхотинців, завод (ХКБМ) внесе корективи – й наступного року ми очікуємо поповнення цією технікою батальйонів.

Читайте також: На закупівлі БТР-4 від "Укроборонпрому" держава втратила понад 230 млн гривень - Генпрокуратура
Морський БТР-4Е
"Морський" БТР-4Е для ВМСУ

У перспективі вся морська піхота повинна перейти на єдиний зразок броньованої техніки, це дасть можливість уніфікувати їхню експлуатацію й обслуговування", - розповів контрадмірал Олексій Неїжпапа в інтерв'ю "Радіо Свобода".

За інформацією Defense Express, в рамках нового контракту на виготовлення БТР-4 для ВМС України попередньо йдеться про замовлення на 25 нових бронетранспортерів. З них 15 мають бути у лінійній версії, а 10 - безпосередньо у плавучому морському виконанні.

Щоправда, наші дані щодо кількості не є такими оптимістичними, як виголошував директор ДП "Харківського конструкторського бюро з машинобудування імені O.O. Морозова" Яков Мормило під час візиту на оборонні підприємства Харківщини нового очільника Концерну "Укроборонпром" Юрія Гусєва.

Генеральний директор ДК "Укроборонпром" Юрій Гусєв, гендиректор ДП "Завод ім. Малишева Василь Крилас та директор ХКБМ Яков Мормило під час пресконференції у Харкові 11 грудня 2020 року

За словами Якова Мормило, які поширили ЗМІ, "загалом у наступному році (тобто у нинішньому 2021 р. - авт. ) плануютться передати Збройним силам 77 БТР-4 – 15 лінійних (БТР-4Е), один командирський (БТР-4К), один ремонтний (БРЕМ-4РМ) та 60 плаваючих".

Морську версію БТР-4Е ХКБМ продемонструвало представникам замовника - Міноборони та ВМС України у грудні 2020 року.

Цей БТР-4 для підвищення плавучості оснащений додатковими елементами - своєрідними пустотілими поплавками, що розміщені по лівому та правому борту, а також на передній частині бронетранспортеру.

БТР-4М
БТР-4М для Індонезії з полегшеним бойовим модулем

Також ця "четвірка" для морської піхоти вирізняється своєрідним шноркелєм - повітрязабірником, який забезпечує надійне постачання повітря для двигуна БТР навіть за бурхливої морської поверхні. Рівень шноркеля для забору повітря - вище від даху бойового модулю.

БТР-4М
"И когда на море качка и бушует ураган" - БТР-4М все одно пливе...

Таке доопрацювання БТР-4 на ХКБМ роблять вже не вперше. Раніше - у січні 2017 року, п'ять таких "четвірок" з індексом БТР-4М, із такими самими поплавками та шноркелем, були поставлені Корпусу морської піхоти Індонезії.

БТР-4М
БТР-4М, випробування у Індонезії

Це було зроблено у рамках виконання контракту, підписаного на початку 2014 року між ДП ДГЗП "СпецТехноЕкспорт" та міністерством оборони Індонезії. В Індонезії ці перших п'ять БТР-4М показали, що вони таки вміють плавати. Очікувалося, що згодом буде підписано контракт на закупівлю 50 таких машин, але цього не трапилося.

Тепер ці напрацювання з БТР-4М ХКБМ переносить на потреби та замовлення вже від рідної морської піхоти ВМС України.

Разом з тим, є один нюанс.

Міністерство оборони України хоче мати гарантії, що усі 25 нових БТР-4Е ХКБМ виготовить і поставить до кінця серпня. Тобто за півроку - 25 машин. Саме на таких умовах, власне, і має бути підписаний стартовий контракт на виготовлення бронетранспортерів для ВМС України.

Проте в ХКБМ знають, що насправді вони зможуть виготовити максимум 20 БТР. Але завчасно попереджати замовника про це не поспішають. Точніше, навпаки - взагалі не збираються повідомляти.

У ХКБМ знають, що насправді вони зможуть за півроку виготовити максимум 20 БТР-4

Одна з посадових та обізнаних осіб, яка, втім, не є представником ні Міноборони, ні "Укроборонпрому", так пояснила кореспонденту Defense Express логіку дій керівництва ХКБМ в поточних умовах:

"Фінансова ситуація на ХКБМ ім. Морозова залишається дуже непевною, і тому для керівництва спочатку краще укласти контракт, пообіцяти все, що хоче почути замовник, отримати передоплату, а усі нюанси вже вирішувати потім, по ходу. Бо раптом все і обійдеться.

БТР-4
БТР-4. Випробування війною

Ну, наприклад, саме так свого часу вийшло з виготовленням БТР-4 для Іраку. Передоплата була отримана, а декілька десятків БТР-4 замовнику поставлені не були. Ба більше - потім ці БТР-4 з тріщинами у броні у 2014 році, на початку війни з Росією, пішли до Нацгвардіі, яка за ці "іракські" БТР заплатила ХКБМ ще раз".

БТР-4 з середини

Здається, можна однозначно стверджувати, що гарно розрекламована найбільш одіозним керівництом "Укроборонпрому" - Айварасом Абромавичусом і його соратниками - перемога з завершенням виконання контракту на постачання 45 БТР-4 для потреб ЗСУ ситуацію на самому ХКБМ не покращила.

БТР-4 у цеху. Фото Володимир Кравченко

Як і раніше, стабільне та прогнозоване виготовлення БТР-4 так і не налагоджено. Залежність від монопольного постачальника корпусів до БТР-4 - приватного підприємства ЛКМЗ - зберігається.

Хоча якість поставлених звідти корпусів, броненаборів та вузлів навіть погіршилася. Про що, до речі, свідчить досвід експлуатації нових БТР-4 у 92-й бригаді.

"Четвірки" на параді
Точна ціна за поставлені до ЗСУ 45 БТР-4 за цим чотирирічним контрактом й досі залишається під питанням. Як і рентабельність його виготовлення для ХКБМ.Нагадаємо - ЛКМЗ підняв вартість своїх послуг на виготовлення корпусу одного БТР 56% - з 2,1 млн. до 3,2 млн.
Корпуса від ЛКМЗ: "Мы за ценой не постоим"
При цьому для ХКБМ за контрактом від 28.12. 2016 р. ціна за один БТР-4 залишилась незмінною - 33 млн 600 тис. гривень. Тож законний прибуток на кожному БТР для ХКБМ був урізаний десь з 5 до 3 млн. грн. На користь ЛКМЗ. Дивно, чи не так?

Також відповідні перевірки та аудит мають визначити, яка частина комплектуючих до БТР-4 заради вчасного виконання контракту для ЗСУ на ХКБМ забрали з іншого контракту - з виготовлення 10 нових бронетранспортерів для Нацгвардії.

За нашою інформацією, із запасів для виготовлення 10 гвардійських БТР-4 на армію було "перекинуто" все, що дозволило закрити дірку на 8 бронетранспортерів в рамках контракту для ЗСУ.

Знавці ДОЗу з "Укроборонпрому" разом з Абромавичусом оптимістично обіцяли закрити усі борги і виконати контракт для НГУ до кінця 2020 року. Але, попри анонси, свою бронетехніку нацгвардійці на початок грудня 2020 року так і не побачили.

Так, в листі від 8 грудня ц.р., який був направлений в Концерн керівництво НГУ відзначало, що станом на 3 грудня 2020 року військовій частині 3017 Національної гвардії України не передано жодного з обіцяних шести бронетранспортерів.

Лише 5 січня 2021 року прес-служба ДК "Укроборонпром" повідомила, що ДП "Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О.О. Морозова" повністю виконало контракт на постачання бронетранспортерів Національній гвардії України.

Тож тепер вкрай важливо, щоб ця практика з виготовленням БТР-4 за принципом піраміди - "з однієї купки взяти, до іншої перекласти" - не продовжувалась і далі.

Здається, новому керівництву "Укроборонпрому" не варто наслідувати ризиковані традиції попередників і краще не долучатись до кола спільників, які вирішили вкотре обвести замовника навколо пальця. Мовляв, якщо раніше все виходило, то чому б зараз не діяти так само? Сподіваємось, що цього разу - ні. Варто спробувати не наступити на залізні граблі від ХКБМ.

Читайте також: У 2021 році морська піхота ВМСУ має отримати 60 нових БТР-4 (фото)