xcounter
#

На закупівлі БТР-4 від "Укроборонпрому" держава втратила понад 230 млн гривень - Генпрокуратура

"Укроборонпром" з БТР-4 продовжує "генерувати" сканадли
"Укроборонпром" з БТР-4 продовжує "генерувати" сканадли
14216

Контракт на БТР-4, який "всіма силами" рятувала "нова команда "Укроборонпрому", обернувся багатомільйонними збитками

Постачання 45-ти одиниць БТР-4 до Збройних Сил України завдало збитків Україні на суму понад 230 млн гривень. Про це повідомила генеральний прокурор Ірина Венедіктова у своєму звіті про роботу спецпрокуратур у військовій та оборонній сфері.

"Як виявлено спеціалізованою прокуратурою, лише на закупівлі для Збройних Сил України 45 бронетранспортерів, внаслідок існування неефективного механізму придбання озброєння під державні гарантії, зайво витрачено понад 230 млн гривень", - повідомила генеральний прокурор.

Читайте також: Генпрокурор та офсети для "оборонки": шанс для розвитку чи державний рекет?

(щодо закупівлі БТР-4 з 07:45)

Мова йде про відомий контракт на постачання бронетранспортерів між Міністерством оборони України та "Харківським конструкторським бюро машинобудування ім. Морозова".

Цікаво, що ціна за один БТР-4 для Збройних Сил України за цим контрактом складала 33,6 млн грн. Тобто, "неефективний механізм" коштував українській армії ще майже сім нових бойових машин.

БТР-4
БТР-4 вирішили виготовляти зі сталі "71", попри готовність використовувати сталі країн-НАТО

Нагадаємо, що цей контракт був підписаний ще у 2016 році, проте через численні скандали навколо використання бронесталей не виконувався належним чином.

У 2019 новопризначений менеджмент "Укроборонпрому" визначив виконання цього контракту одним зі своїх головних завдань та у серпні 2020 року заявив про його виконання. Але замовчав, що для постачання Збройним Силам України всіх машин прийшлось пустити в дію заділ для виготовлення 10 одиниць БТР-4 для Нацгвардії.

Загалом, через відмову держконцерну від використання натівських сталей, всі БТР-4 були виготовлені з вітчизняної сталі марки "71", варити корпуси з якої можуть лише на "Лозовському ковальско-механічному заводі". Який до того ж підняв вартість своїх послуг на 56% - з 2,1 млн до 3,2 млн за один корпус.

Читайте також: Контракт на САУ Dana, заміна радянським УАЗ та БМ "Булат" і Т-84 без виїзного ремонту: події тижня від Defense Express