xcounter
#

Тріщини таки знайшли – Міноборони тимчасово зупиняє приймання нових БТР-4Е

55
Дефекти броні на нових корпусах БТР-4Е від ЛБТЗ
Дефекти броні на нових корпусах БТР-4Е від ЛБТЗ

З метою недопущення постачання до ЗС України неякісної продукції та до часу з’ясування всіх обставин, Міноборони тимчасово зупинило приймання бронетранспортерів БТР-4Е

Відзначається, що з метою запобігання постачання до ЗСУ озброєння та військової техніки (ОВТ), яка не відповідає технічним вимогам чи конструкторській документації, МО України спільно з ХКБМ здійснює поопераційний контроль технологічного циклу виготовлення та проводяться різного виду випробування.

Зокрема, на початку січня 2020 року, під час виконання заходів вхідного контролю фахівцями 85 військового представництва Міністерства оборони України на корпусах бронетранспортерів БТР-4Е виробництва ТОВ "Лозівський ковальсько-механічний завод" були виявлені пошкодження "зміцнюючої наплавки" на зварних з’єднаннях бортів.

Читайте також: БТР-4: Звідки дірки в корпусах?
Дефекти броні на нових корпусах БТР-4Е від ЛБТЗ
Дефекти броні на нових корпусах БТР-4Е від ЛБТЗ

З метою з’ясування усіх причин та обставин, що призвели до цієї ситуації, фахівцями Міністерства оборони України, спільно з ДК "Укроборонпром" було створено спільну робочу групу.

Вже сьогодні, 24 січня, робоча група перевірила наявність пошкоджень зміцнюючої наплавки на зварних з’єднаннях бортів корпусів бронетранспортерів БТР-4Е в місцях постійної дислокації. За попередніми даними пошкодження наплавки підтверджені на кількох бронетранспортерах.

Наразі члени робочої групи, спільно з представниками підприємств визначають обставини і причини виникнення згаданих дефектів. Одночасно проводиться розробка організаційно-технічних заходів стосовно недопущення виникнення дефектів у подальшому виробництві.

Дефекти броні на нових корпусах БТР-4Е від ЛБТЗ
Дефекти броні на нових корпусах БТР-4Е від ЛБТЗ

Окрім того, оборонне відомство з’ясовує можливі факти неналежного виконання посадових обов’язків службовими особами, які відповідають за цей процес. У разі встановлення винних у цій ситуації, керівництвом Міноборони буде вжито заходів щодо притягнення їх до відповідальності згідно з чинним законодавством України.

Нагадаємо, держслужбовці привернули особливу увагу до проблем з можливими тріщинами на нових БТР-4 після публікації Директора інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергія Згурця "Нові БТР-4 для армії: ще не зроблені, але вже тріщать по всіх швах. Чому так?" й відповідних супроводжуючих фото та відео (оприлюднені 23 січня).

Так, вже того ж дня з'явилася реакція від керівництва ДК "Укроборонпром". Прес-служба Концерну повідомила, що керівництво "Укроборонпрому" дало директору ХКБМ та власнику ЛКМЗ 24 години для з’ясування достовірності оприлюдненої у ЗМІ інформації щодо якості зварювання корпусів БТР-4Е.

Згідно з інформацією, що була оприлюднена Концерном після перевірки БТРів (24 січня) та виявлення тріщин зварних з’єднань на корпусах, керівництво "Укроборонпрому" вимагатиме від "Лозівського ковальсько-механічного заводу" у повному обсязі та власним коштом виконати свої зобов’язання щодо якості комплектуючих згідно із вимогами технічної документації.

Дефекти броні на нових корпусах БТР-4Е від ЛБТЗ
Дефекти броні на нових корпусах БТР-4Е від ЛБТЗ

Окрім того, керівництво Держконцерну доручило директору Харківського конструкторського бюро з машинобудування імені O.O. Морозова з’ясувати кваліфікацію працівників, що здійснюють зварювальні роботи, посилити контроль якості виготовленої продукції та перевірити можливі факти неналежного виконання замовлення відповідальними особами.

Читайте також: Новые БТР-4 и корпуса: не трещины, а "дефекты". Так ли?