xcounter
#

Морську піхоту можуть озброїти БТР-4: Генштаб ЗСУ анонсував початок випробувань (відео)

4258
БТР-4М під час випробувань в Індонезії
БТР-4М під час випробувань в Індонезії

Раніше як новий бронетранспортер для морпіхів розглядався лише "Отаман" від приватної НВО "Практика"

Про майбутні випробування БТР-4 адаптованого для потреб морської піхоти України повідомив в інтерв'ю АрміяInform Головнокомандувач Збройних сил генерал-полковник Руслан Хомчак.

"До речі, говорячи про бронетранспортери, незабаром розпочнемо випробовування БТР-4 для ВМС", - відзначив він, відповідаючи на питання – "які системи та зразки ОВТ у пріоритеті ЗСУ".

Читайте також: "Дозор-Б" нарешті піде у серію та "навчиться" плавати
БТР-4М
БТР-4М під час випробувань в Індонезії

Варто додати, що за день до публікації, 7 грудня ц.р., прес-служба ДК "Укроборонпром" на свої сторінці Facebook оприлюднила відео випробувань "варіанту БТР-4Е для ВМС ЗСУ".

На відео, нова версія БТР-4 від ДП "Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені O.O. Морозова" десантується у воду з десантного катера ВМСУ проекту 1176 L434 "Сватове". Помітні численні "поплавки", котрі мають покращити плавучість харківської машини.

БТР-3 БТР-4
Порівняння розташування ватерлінії виробів БТР-3 та БТР-4 й розташування фактичної та теоретичної (пунктирна лінія) ватерліній на БТР-4Е

Відомо, що класичній БТР-4Е має досить посередні характеристики плавучості, навіть у порівнянні з БТР-80 або БТР-3Е (про суто "морські" версії західних БТР і мови немає), що на думку експертів зумовлене великою масою машини та іншим центром маси (водохідна якість в таких бронемашинах створюється за рахунок більшого деферента на корму, що забезпечує БТР піднесення носовій частині над водою, та менший опір).

БТР-3Е БТР-4Е
Лінійні БТР-4Е (92 ОМБр) та БТР-3Е (95 ОДШБр) під час подолання водних перешкод на навчаннях у 2018 та 2020 році

Недостатня водохідність, зокрема, стала однією з причин відказу Королівського корпусу морської Індонезії від придбання великої партії БТР-4М у 2017 році. Оскільки випробування закупленої партії з п'яти пробних машин не задовольнили замовника.

Нагадаємо, у 2019 році між Міноборони та НВО "Практика" було підписане Спільного рішення щодо розробки лінійки уніфікованих броньованих колісних машин "Отаман" з колісними платформами 6х6 та 8х8 для Командування морської піхоти.

"Отаман" 6х6
БТР "Отаман" 6х6 від НВО "Практика" під час презентації українських зразків ОВТ оборонній делегації Бразилії у грудні 2020 року

Приватники створили дослідний зразок платформи "Отаман" 6х6 і навіть пройшли низку випробувань нового концепту. Проте згодом, ЗСУ вирішило що розробка машини з базою 6х6 є недоцільною й запропонувала зробити зразок "Отаман" 8х8.

Ймовірно, з цією пропозицією теж виникли певні проблеми, тому військові вирішили спробувати БТР-4Е. Однак не зовсім зрозуміло, чому обрано саме модель з найгіршими показниками водохідності (з українських БТР), а не, наприклад, доопрацьовані БТР-70Ді чи БТР-3Е, які базово мають кращі "мореходні" характеристики.

Читайте також: БТР 6х6 армії України не потрібні. Чи, може, все ж потрібні?