xcounter
#

"Дозор-Б" нарешті піде у серію та "навчиться" плавати

7750
Остання з відомих версій ТКБМ "Дозор-Б" під час випробувань ЛБТЗ у 2019 році
Остання з відомих версій ТКБМ "Дозор-Б" під час випробувань ЛБТЗ у 2019 році

Відповідне завдання було поставлене розробникам броньованої машини – ХКБМ

Про це повідомив в ексклюзивному інтерв’ю Defense Express заступник міністра оборони з озброєння Олександр Миронюк, додавши, що можливість долати водні перешкоди передбачалася ще у першому варіанті.

"Тактико-технічне завдання на "Дозор", яке було видане Міністерстов оборони передбачало ще у першому варіанті таку функцію як подолання водних перешкод. Але, на жаль, ХКБМ не спромоглося виконати це завдання. Тому ми знову звернулися й нагадали", - зазначив Олександр Миронюк.

Читайте також: Чим воюватиме армія України: про "Сапсан" та "Нептун", шифри "Краб" та "Бастіон", доля "Сокіл-300", "Богдани" та інше - Олександр Миронюк
"Дозор-Б"
Остання з відомих версій ТКБМ "Дозор-Б" під час випробувань ЛБТЗ у 2019 році

"На сьогоднішній день триває дослідно-конструкторська робота "Турнір", яка буде передбачати створення цього зразка, який буде долати водні перешкоди", - додав він.

Також, в Міноборони очікують вже в цьому місяці (грудні) розпочати кваліфікаційні випробування ТКБМ "Дозор-Б" для перевірки перед запуском у серійне виробництво (яке заплановане на наступний рік на ХКБМ та ЛБТЗ).

"Дозор-Б"

Ймовірно мова йде не про плаваючу версію, однак завершення робіт з її створення, судячи з усього, у військовому відомстві довго чекати не забираються. Принаймні таке враження складається з пояснень заступника міністра, чому для плаваючої ББМ була обрана саме ця платформа.

"Дозор-Б"
Перші версії "Дозор-Б" плавати не вміли. Одну з машин навіть притопили під час випробувань восени 2015 року

"Зробити на сьогоднішній день плаваючу машину іншим розробникам буде трошки важче (ніж ДП ХКБМ), бо буде потрібен певний досвід. Можна, звичайно, визначити завдання, потратити рік чи півтора на розробку цієї машини. Але ж за півтора-два роки підуть інші вимоги", - пояснив заступник міністра оборони з озброєння.

Нагадаємо, ТКБМ "Дозор-Б" розроблена ДП "Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені O.O. Морозова" ще у 2007 році (офіційна презентація). Однак про серійне виробництво та державні випробування розмова пішла лише після 2014 року.

"Дозор-Б"
Еволюція "Дозорів" в різні роки від трьох різних виробників (ХКБМ, КБТЗ, ЛКМЗ)

З 2016 року перша установча партія з 10 машин виробництва ЛКМЗ пішла в війська де проходила підконтрольну експлуатацію. Після низки доопрацювань у липні 2020 року Тактична Бойова Колісна Машина "Дозор-Б" наказом Міністра оборони України №245 була прийнята на озброєння ЗСУ.

"Дозор-Б"
Остання з відомих версій ТКБМ "Дозор-Б" під час випробувань ЛБТЗ у 2019 році

Згодом, стало відомо про підготовку до початку виробництва першого зразка фінальної версії ТКБМ у Харкові, яка після проведення кваліфікаційних випробувань має піти в серію. Зокрема ХКБМ закупило обладнання для виробництва "Дозор-Б", керівник підприємства висловлював надію щодо замовлення Збройними силами партії нових "Дозорів" у настпуному році.

"Дозор-Б"
Остання з відомих версій ТКБМ "Дозор-Б" під час випробувань ЛБТЗ у 2019 році

Варто додати, що за останні сім років броньовані машини з колісною формулою 4х4 ЗСУ пропонувало чимало виробників - "Спартан" та "Кугуар" від "АвтоКрАЗ", "Барс-6" та "Барс-8" від "Богдан-Моторс", кілька версій ББМ "Козак" від НВО "Практика", СБА "Варта" й "Новатор" від "Української бронетехніки" і нарешті Oncilla від польського виробника.

ББМ та БТР ЗСУ
Приватні бронемашини з колісною формулою 4х4 СБА "Варта" й "Новатор", "Казак-2" та "Козак-5", а також БТР-3Е та БТР-4Е від підприємств ДК "Укроборонпром" під час презентації бразильській делегації у грудні 2020 року

Однак лише деякі з них витримали випробування часом й розглядаються ЗСУ як потенціальні машини для війська. Так лише ББМ від НВО "Практика" (Козак-2М1) та "Богдан-Моторс" (Барс-8) пройшли державні випробування та прийняті на озброєння.

ББМ ЗСУ
КрАЗ Shrek, "Фіона", Spartan та "Кугуар", ББМ "Барс-8", бронеавтомобілі "Тритон" й "Козак-2" та СБА "Варта-2" у 2016 році

Досить цікаво, що була ще одна бронемашина, яку пропонували силовикам. Мова йде про бойову броньовану машину-амфібію "Тритон" виробництва "Кузня на Рибальському". Проте, як бачимо, не дивлячись на анонсовану можливість долати водні перешкоди (до цього часу це єдина така машина) Міноборони вона не зацікавила.

Читайте також: Названа доля БПЛА "Сокіл-300" та проектів вітчизняних ЗРК від ДККБ "Луч"