xcounter
#

Названа доля БПЛА "Сокіл-300" та проектів вітчизняних ЗРК від ДККБ "Луч"

15505
Презентація комплексу "Сокіл-300" відбулась 6 листопада 2020 року
Презентація комплексу "Сокіл-300" відбулась 6 листопада 2020 року

Заступник міністра оборони наголошує, що "відсутня дилема" між безпілотними системами Bayraktar TB2 та "Сокіл-300"

У Міністерстві оборони України пояснили позицію щодо останніх напрацювань ДККБ "Луч" - БПЛА "Сокіл-300" та проектів зенітних ракетних комплексів. Заступник міністра оборони України Олександр Миронюк детально аргументував позицію відомства у ексклюзивному інтерв’ю Defence Express.

"Щодо безпілотних систем, то зараз немає дилеми між "Сокіл-300" та Bayraktar TB2. Українська розробка тільки нещодавно була представлена. "Сокіл-300" має перспективу, але це буде не сьогодні чи завтра і не найближчі 2-3 роки", - сказав Олександр Миронюк.

Читайте також: Чим воюватиме армія України: про "Сапсан" та "Нептун", шифри "Краб" та "Бастіон", доля "Сокіл-300", "Богдани" та інше - Олександр Миронюк

Заступник міністра оборони пояснив, що строк у три роки – це час, необхідний для виконання усіх робіт по розробці та випробуванню комплексу "Сокіл-300", зокрема – застосування озброєння з цього БПЛА.

"І окремо слід пояснити, як певна розробка фінансується з боку держави. Необхідно визначити місце цієї техніки чи озброєння у бойовому порядку. Де вона буде використовуватись, для чого, яким складом, які задачі він може виконати. Після цього буде прийнято рішення щодо доцільності проведення дослідно-конструкторської роботи", - роз’яснив Олександр Миронюк.

ДОЗ-2021
Яким буде безпілотник "Сокіл-300": інфографіка

На його думку, "кожна українська компанія, яка має потужний потенціал, має право взяти участь у кооперації із іноземною компанією, яка постачає свою продукцію до українського війська".

Водночас, за словами Олександра Миронюка, Міноборони не вважає доцільним фінансувати розробку перспективних українських зенітно-ракетних комплексів, із-за лімітів оборонного бюджету.

"Необхідно розуміти, що у Міноборони має обмежений ресурс на закупівлю зразків та проведення науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт.

Якщо брати рамки бюджету на 2020 та 2021 рік, то звичайно віддати половину річного бюджету на такі роботи із розрахунку отримати першій зразок через 3-5 років, то це не є доцільним. Бо інакше ми не закриємо інші проблеми, які є", - сказав заступник міністра оборони Миронюк.

ДОЗ-2021
Заступник міністра оборони з озброєння Олександр Миронюк
Читайте також: Головні тези нового очільника "Укроборонпрому": ліквідація концерну, оцінка ефективності старої команди "реформаторів" та доля ДОЗ