xcounter
#

Головні тези нового очільника "Укроборонпрому": ліквідація концерну, оцінка ефективності старої команди "реформаторів" та доля ДОЗ

Юрій Гусев - новий голова "Укроборонпрому"
Юрій Гусев - новий голова "Укроборонпрому"
2018

Юрій Гусєв очолив "Укроборонпром" 3 грудня

Новопризначений очільник "Укроборонпрому" Юрій Гусєв провів першу прес-конференцію та розповів про основні напрями роботи на новій посаді. За "збігом обставин" вона проходила одночасно із обшуком у кабінетах "Укроборонпрому", яку зранку розпочала СБУ.

Defense Express відібрав головні тези, які стосуються виконання державного оборонного замовлення, процесу трансформації та ліквідації "Укроборонпрому", а також долю минулого керівництва держконцерну.

Читайте також: В проект держбюджету-2021 Кабмін збільшив витрати на оборону: хто і на що отримав більше коштів

Ліквідація "Укроборонпрому"

У 2021 році концерн "Укроборонпром" за планом має припинити своє існування, а його замінять холдинги. Це задача, як заявив Юрій Гусєв була поставлена президентом України.

СБУ
Поки йшла прес-конференція - СБУ проводила обшуки в "Укроборонпромі" (фото ілюстративне)

"Планується що наступного року "Укроборонпром", який колись створювався Саламатіним і який пережив багато корупційних скандалів, припинив своє існування. Будуть створені нові холдингові компанії, які працюватимуть за принципами корпоративного управління, прозорості OECD", - заявив новопризначений очільник "Укроборонпрому".

Зазначивши, що рішення щодо трансформації "Укроборонпрому" мають бути затверджені найближчим часом на засіданні РНБО, з визначенням точних строків, результатів та відповідальних.

Юрій Гусєв деталізував, що підприємства "Укроборонпрому" частково увійдуть у холдинг "Оборонні системи України", мова йде про 65 підприємств.

ЖБТЗ
Профільні оборонні підприємства концерну утворять окремий холдинг

Також буде створений аерокосмічний холдинг, який буде займатися авіабудуванням, аерокосмічними компонентами, космічними системами.

Антонов
Окремий холдинг буде опікуватись авіацією та космосом

"Передбачається створення холдингу "Оборонні системи України", до якого увійдуть холдинги, які опікуватимуться авіаремонту, бронетехнікою, високоточним озброєнням, боєприпасами та спецхімією, радарними та морськими системами. А також планується створення аерокосмічного холдингу, який буде опікуватись авіабудуванням, авіакомпонентами та космічними системами. Це попередня концепція, яка потребує розгляду, обговорення та затвердження", - повідомив Юрій Гусєв.

ЗСУ
Мета такої трансформації - забезпечити переозброєння ЗСУ

При цьому всі холдинги отримають свої наглядові ради, а управління ними буде корпоратизоване.

Непрофільні активи "Укроборонпрому", що не мають значення для оборонної промисловості та виконання Державного оборонного замовлення, будуть продані через торги на платформі Prozorro.

Виконання ДОЗ

Під час заходу неодноразово підіймалась тема Державного оборонного замовлення, виконання якого, судячи з усього, далеко від "переможних" реляцій екс-очільників держконцерну Ігоря Фоменка та Айвараса Абромавичуса.

Абромавичус
Абромавичус керував "Укроборонпромом" з вересня 2019 по жовтень 2020 року

"Питання виконання Державного оборонного замовлення буде розглянуто сьогодні [3 грудня - ред.] комітетом з питань національної безпеки, оборони та розвідки Верховної Ради. І я розумію, що там є багато проблемних питань і ми їх у єдиній команді будемо вирішувати для того, щоб наші Збройні Сили були забезпечені всім необхідним озброєнням та військовою технікою. Як це передбачено чинним ДОЗ та щоб Держоборонзамовлення на 2021 рік було вчасно схвалено та реалізовано у ті терміни, які будуть визначені", - завив Юрій Гусєв.

ЗСУ
Схоже на те, що ДОЗ-2020 має численні проблеми

Доволі однозначно про проблеми з виконанням ДОЗ-2020 заявив і радник президента України Олексій Арестович.

"Зараз протягом грудня місяця має бути прийняті та виконані заходи, які дозволять своєчасно компенсувати ті негаразди, які трапились с ДОЗом. Є інституціональна згода на рівні комітету Верховної Ради, Кабміну, нового очільника "Укроборонпрому". Зараз починаємо працювати так, щоб швидко і вчасно його виконати в повному об’ємі. А "виростає" вона із тієї кричущої вади, яка була допущена у цьому році через об’єктивні та суб’єктивні причини", - повідомив радник президента України Олексій Арестович.

Юрій Гусев Олексій Арестович
Олексій Арестович представив очільника "Укроборонпрому" суспільству та уточнював деякі моменти

Також він заявив, що проблемним є питання не тільки виконання Держоборонзамовлення на 2020 рік, а під ризиком опинився і ДОЗ-2021. Проте зміна керівництва "Укроборонпрому", разом з ефективною взаємодією всіх органів влади, зможе розв'язувати ці проблеми.

Доля команди "реформаторів"

Оцінка дій команди "реформаторів" у 2020 році буде проведено вже найближчим часом. Такий висновок можливо зробити із реплики радника президента України Олексія Арестовича.

"Все ж почнеться з аудиту. Насамперед з аудиту управління. Я думаю там буде багато чого виявлено і це стане темою наступної прес-конференції", - заявив Арестович.

БТР-4
"Укроборонпром" впродовж 2020 року неодноразово потрапляв у скандали

Водночас сам Юрій Гусєв підкреслив, що буде проведений аналіз дій кожного працівника держконцерну.

"Проаналізуємо ефективність кожного співробітника, який працює у команді "Укроборонпрому" та його підприємств. А також доцільність перебування на посаді людей, з точки зору їх результативності, ефективності та потрібності для проведення трансформації", - повідомив новопризначений очільник "Укроборонпрому".

Ігор Фоменко
Ігор Фоменко з 6 жовтня по 3 грудня 2020 року виконував обов'язки очільника "Укроборонпрому"

Водночас у ході прес-конференції Юрій Гусєв неодноразово підкреслював, що "Укроборонпром" буде працювати у тісній комунікації та взаємодії із всіма державними установами.

"Президент поставив задачу працювати в команді з Урядом, прем’єр-міністром, віце-прем’єр-міністром - міністром з питань стратегічних галузей промисловості, апаратом РНБО, спецслужбами та профільним комітетом Верховної Ради, з метою реалізації важливої та не простої задачі з трансформацією "Укроборонпрому", - підкреслив Юрій Гусєв.

Читайте також: В проект держбюджету-2021 Кабмін збільшив витрати на оборону: хто і на що отримав більше коштів