xcounter
#

СБУ проводить обшуки та виїмку документів в "Укроборонпромі" та "Укрспецекспорті" (оновлено)

6485
СБУ прийшло до "Укроборонпрому" (фото ілюстративне)
СБУ прийшло до "Укроборонпрому" (фото ілюстративне)

Обшуки пов’язані із виконанням зовнішньоекономічних контрактів

Служба безпеки України за підтримки "Альфи" проводить обшуки та виїмку документів у керівництва "Укроборонпрому", а також у приміщеннях "Укрспецекспорту".

Про це Defense Express повідомили власні джерела в концерні "Укроборонпром".

Читайте також: "Укрспецекспорт" розкрив дані щодо своєї діяльності (фото)
Альфа СБУ
До обшуків у "Укроборонпромі" залучено "Альфу" (фото ілюстративне)

Згідно з інформацією, яку отримав Defense Express, вибірка документів почалась вранці 3 грудня. Вона проводиться у керівника "Укрспецекспорту" Вадима Ноздрі, та його заступників Артура Максімова та Валерія Матвеєва, який опікується питаннями безпеки.

В "Укроборонпромі" виїмка документів проходить у заступника директора концерну з маркетингу та збуту Михайла Морозова.

Михайло Морозов - один з кандидатів на посаду очільника концерну
Михайло Морозов - один із заступників гендиректора "Укроборонпрому"

Пообідді у ДК "Укроборонпром" підтвердили, що співробітники СБУ проводять обшуки.

"Обшуки проводяться на підставі ухвали слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва. Обшуки пов’язані із виконанням зовнішньоекономічних контрактів", - йдеться у повідомленні держконцерну.

СБУ Укроборонпром
Фото з прохідної "Укроборонпрому" від СБУ

Надвечір із заявою виступило і СБУ, в якій повідомило, що з’ясовують можливу причетність керівництва "Укроборонпрому" та "Укрспецекспорту" у проведенні діяльності в інтересах однієї з країн Південної Азії, яка завдала шкоду обороноздатності та безпеці України на державному рівні.

За попередніми оцінками, нанесена шкода державним інтересам складає близько 100 мільйонів доларів. А заходи здійснюються у рамках кримінального провадження за ч. 1 ст. 111 "Державна зрада" Кримінального кодексу України.

Цікаво, що обшуки розпочались в той же день, що і зміна очільника держконцерну. Зранку на цю посаду призначено Юрія Гусєва, який замінив Ігоря Фоменко.

Юрій Гусєв
Юрій Гусєв - з 3 грудня очолив "Укроборонпром"

Новий генеральний директор "Укроборонпрому", поки СБУ займалось обшуками в концерні, дав детальну прес-конферецію, під час якої розповів про основні напрями роботи на новій посаді.

Defense Express відібрав головні тези, які стосуються виконання державного оборонного замовлення, процесу трансформації та ліквідації "Укроборонпрому", а також долю минулого керівництва держконцерну.

Нагадаємо, 9 жовтня цього року СБУ та Нацполіція провели обшуки на "Житомирському бронетанковому заводі" по справі про браковані комплектуючі, які мали використати для ремонту бронетехніки.

А 16 листопада 2020 року СБУ викрила та не допустила у Миколаєві спробу прихованого вивезення з України газотурбінної продукції для потреб ВМФ РФ.

Читайте також: "Укроборонпром" відзвітував про критичне падіння експорту до 145 млн доларів за півроку